Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

3Χ3Χ4, η εξίσωση των κρασιών για το Πάσχα

3Χ3Χ4, η εξίσωση των κρασιών για το Πάσχα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, όμως φτάσαμε στο 2ο Πάσχα που θα περάσουμε στην σκιά του Covid. Δεν θα τον αφήσουμε όμως να μας ‘ρίξει’ και θα φροντίσουμε να περάσουμε όσο πιο καλά γίνεται και πάντα με ασφάλεια για εμάς και τους γύρω μας. Και σε αυτό θα βοηθήσει όπως πάντα το κρασί και οι προτάσεις που θα δώσουμε για να λύσουμε την ‘εξίσωση’ του αγαπημένου μας ποτού. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε 10! 36 προτάσεις κρασιών για τις ‘ανάγκες’ που θα προκύψουν την Πασχαλινή περίοδο. Για νηστίσιμα, για μαγειρίτσα αλλά και για τα κρεατικά του λαμπριάτικου τραπεζιού. Σε 3 διαφορετικά εύρη τιμών για να καλύψουμε όλα τα βαλάντια και φυσικά σε όλα τα ΄χρώματα’. Ας απογειώσουμε λοιπόν το Πασχαλινό τραπέζι διαλέγοντας νόστιμα και ταιριαστά κρασιά, στην τιμή που μας αρέσει.

Για τα λαδερά και τα όσπρια της Μεγάλης Εβδομάδας

Κρασιά έως 8 €

 Χνάρια ΛευκόςΖουμερό και εξωστρεφές χαρμάνι που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα πιάτα λαχανικών και οσπρίων και ειδικά αυτά που μαγειρεύονται με λευκές σάλτσες.

Παπαγιαννάκος - Ρετσίνα: Το παραδοσιακό μας κρασί, η Ρετσίνα, δεν μπορεί να λείπει από τις επιλογές μίας εβδομάδας αφιερωμένης στα όσπρια και τα λαδερά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα από τα καλύτερα κρασιά αυτού του στυλ.

Φτέρη Τρουπή Ερυθρός: Το Αγιωργίτικο σε μία πολύ βελούδινη και ευκολόπιοτη έκφραση που θα κρατήσει συντροφιά σε όλα τα κοκκινιστά λαδερά μας αλλά και τα όσπρια.

Κρασιά από 8 έως 15 €

Semeli Μαντινεία: Αρωματικό και δροσερό Μοσχοφίλερο που θα συνοδεύσει όμορφα οποιοδήποτε πιάτο βασίζεται σε λαχανικά αλλά και όλες τις σαλάτες οσπρίων.

Ανθόνερο: Το σπάνιο Φωκιανό σε μία πολύ ελκυστική ροζέ εκδοχή που θα σταθεί επάξια δίπλα σε όλα τα νηστίσιμα αλλά και δίπλα σε μία φρουτοσαλάτα με μπόλικες φράουλες.

Laura Nera: Μία εκπληκτική και ευέλικτη στο τραπέζι, ξηρή Μαυροδάφνη, που θα δώσει άλλη αξία στα κοκκινιστά λαδερά και όσπρια όπως οι γίγαντες και οι φακές.

Κρασιά από 15+ €

Μαλαγουζιά Natura: Εξαιρετική έκφραση της Μαλαγουζιάς με ωραία φρεσκάδα αλλά και πλούτο που θα δώσει άλλη διάσταση στα ‘ταπεινά’ πιάτα λαδερών και οσπρίων.

Wild Rock Sauvignon Blanc : Όταν μιλάμε για λαχανικά και πιάτα με φυτικά στοιχεία, μία από τις πρώτες ποικιλίες που μας έρχεται στο μυαλό για να βρούμε τα ταίρια τους είναι το Sauvignon Blanc. Ας πάμε λοιπόν μια βόλτα μέχρι την μακρινή Νέα Ζηλανδία μέσα από ένα ποτήρι.

Chene Bleu Rose: Αφού ξεκινήσαμε τα ταξίδια ας πάμε και μέχρι την Προβηγκία, μία περιοχή που τα φανταστικά ροζέ κρασιά της ταιριάζουν πολύ με όλα τα μεσογειακά πιάτα είτε με λευκές είτε με κόκκινες σάλτσες.


Για τα θαλασσινά της Μεγάλης Εβδομάδας  

έως 8 €


Monograph Multi: Πολύ ωραίος συνδυασμός τριών γηγενών σταφυλιών, του Ασύρτικου, του Μοσχοφιλερου και του Ροδίτη σε ένα δροσερό κρασί με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας. Έχει την δομή να συνοδεύσει όμορφα όλα τα θαλασσινά που θα πέσουν στο τραπέζι.

Μεθέα Ροζέ: Ωραίο φρούτο και ζωντάνια σε ένα πρωτότυπο πάντρεμα της ερυθρής Μαυροκουντούρας με την λευκή Μαλαγουζιά που θα συνοδεύσει όλα τα πιάτα των θαλασσινών.

Ιδέα Νεμέα: Μπορεί συνήθως να επιλέγουμε λευκό ή ροζέ για τα θαλασσινά μας όμως αν έχουμε ένα πολύ κοκκινιστό πιάτο ή ένα πιάτο με χταπόδι, τότε ένα ελαφρύ και φρουτένιο ερυθρό όπως αυτό το Αγιωργιτικό ταιριάζει πολύ.

8 έως 15 €  

Πλαγιές Γερακιών Λευκός: Το Sauvignon Blanc και η Μαλαγουζιά αγκαλιασμένα από πολύ διακριτικό βαρέλι αποτελούν μια εξαίσια πρόταση για ένα τραπέζι με καλαμαράκια, χταποδάκι και άλλα τέτοια καλούδια.

Καλλιστώ: Και το Ασύρτικο και η Ρομπόλα είναι ποικιλίες που ταιριάζουν γάντι με τα θαλασσινά. Φανταστείτε πόσο θα ταιριάζουν όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μπουκάλι κρασί.

Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο Ροζέ: Ένα αφοπλιστικό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο με άφθονο κόκκινο φρούτο και νεύρο είναι ότι πρέπει για όλα τα ζυμαρικά και τα ριζότο θαλασσινών που θα εμπνευστεί ο μάγειρας.

15+ €

Peplo:
Φανταστείτε μία λαχταριστή καραβιδομακαρονάδα ή ένα σαγανάκι γαρίδας. Αυτό το αριστοτεχνικό ροζέ blend, θα απογειώσει οποιοδήποτε θαλασσινό μαγειρευτεί με ντομάτα και όχι μόνο.

Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού: Να μιλάμε για θαλασσινά και να μην απολαύσουμε μία Σαντορίνη δεν γίνεται. Αυτό το κρασί εκφράζει με σαφήνεια το terroir του νησιού και συνοδεύει ιδανικά την αρμύρα την υπέροχη γεύση των θαλασσινών.

Chablis Bernard Defaix: Η τραγανή οξύτητα και το λεμονάτο προφίλ αυτού του εκλεπτυσμένου Chablis το καθιστούν τον ιδανικό παρτενέρ για όστρακα και οποιοδήποτε άλλο θαλασσινό επιθυμήσουμε.



Για το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου  

έως 8 €


Στροφιλιά Λευκή: Ένα κρασί με ‘βαρύ’ όνομα και εξαιρετική τιμή που μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους. Ο Ροδίτης συναντά το Sauvignon και τα δύο μαζί την μαγειρίτσα οδηγώντας την σε απολαυστικά μονοπάτια.

Γένεσις Λευκό: Ροδίτης και Sauvignon Blanc και εδώ σε ένα ακόμα value for money κρασί. Ο ακαταμάχητος εξωτικός του χαρακτήρας και η ζωντάνια του θα πάνε το παιχνίδι του συνδυασμού στην επόμενη πίστα.

Λυραράκης Μαντηλάρι Ροζέ: Ταιριάζουν και τα ροζέ κρασιά με την μαγειρίτσα σε όλες τις εκδοχές της, πόσο μάλλον όταν έχουν ένα ωραίο φρουτώδες και ζωηρό Μαντηλάρι που κοστίζει λιγότερο από 6€.

8 έως 15 €

ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό: Πολύ ωραία έκφραση του Sauvignon Blanc από την Πελοπόννησο που έχει την οξύτητα αλλά και τα φυτικά στοιχεία για να κοντραριστεί με την μαγειρίτσα και να την κατακτήσει.

Muga Rioja: Πλούτος, πολυπλοκότητα και ζωηρή οξύτητα, όλα χαρακτηριστικά που το κάνουν ένα ‘πασπαρτού’ κρασί για οποιοδήποτε τραπέζι. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα τραπέζι που κυριαρχούν τα λευκά κρασιά λόγω της μαγειρίτσας.

Βυσσινόκηπος: Διαχρονικό ροζέ κρασί από Αγιωργίτικο που έχει την δομή να αναμετρηθεί με οποιοδήποτε πιάτο και αν βρεθεί δίπλα του. Δεν θα ‘κωλώσει’ ούτε δίπλα στην μαγειρίτσα ούτε σε οποιοδήποτε άλλο πιάτο.

15+ €

Μαγικό Βουνό Λευκός: Σταθερά εξαιρετικό Sauvignon Blanc και εγγύηση για ένα γιορτινό τραπέζι του οποίου το κεντρικό πιάτο βασίζεται στην οξύτητα και στα φυτικά στοιχεία, όπως η μαγειρίτσα.  

Ferrari Perle
:
Γιατί όχι και ένα αφρώδες για το τραπέζι της Ανάστασης. Οι επίμονες φυσαλίδες, η τραγανή οξύτητα και η κρεμώδης υφή του είναι σίγουρο ότι θα δέσουν με την μαγειρίτσα , ακόμα και την vegan με τα μανιτάρια, αλλά και τα υπόλοιπα εδέσματα.  

Oenops Limniona: Κόκκινο με την μαγειρίτσα? Αν η συνταγή μας είναι κοκκινιστή τότε σίγουρα ναι. Όπως και στο αν στο τραπέζι βρεθούν γαρδουμπάκια ή κάποιο άλλο κρέας.


Για το Πασχαλινό τραπέζι  

έως 8 €


Nautilus: Το Πασχαλινό τραπέζι δεν περιορίζεται μόνο στο αρνί και το κοκορέτσι. Περιλαμβάνει και τα ορεκτικά και γενικότερα όλη την διαδικασία πριν ‘στρωθούμε’ στο τραπέζι! Αυτό το απίστευτα value for money κρασί θα κάνει την καλύτερη αρχή.

Άρωμα Λόφου Ερυθρό: Ο γοητευτικός συνδυασμός του Cabernet Sauvignon με το Αγιωργίτικο έρχεται να στολίσει το γιορτινό τραπέζι χωρίς να  αδειάσει την τσέπη μας.

Κτήμα Αβαντίς Ερυθρός: Πλούτο, δύναμη και πυκνό φρούτο δύσκολα βρίσκουμε σε ερυθρά κρασιά σε αυτή την κατηγορία τιμής. Αρπάζουμε λοιπόν την ευκαιρία, και βάζουμε αυτόν τον συνδυασμό του Grenache Rouge με το Syrah στο τραπέζι μας.

8 έως 15 €

THEMA Ροζέ: Είπαμε, όλου του κόσμου τα καλά θα έχει αυτό το τραπέζι. Και αυτό το υπέροχο ροζέ θα τα βγάλει πέρα με όλα. Ακόμα και με το αρνάκι για όσους δεν επιθυμούν να πιούν κόκκινο κρασί.

Ναουσαία: Εκφραστικότατο Ξινόμαυρο με εκπληκτική σχέση τιμής ποιότητας με οξύτητα και τανίνες που θα κοντράρουν στα ίσια την λιπαρότητα και τις πρωτεΐνες του οβελία.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah: Με σχεδόν 10 χρόνια στην πλάτη ένα εξαιρετικό και ώριμο Syrah, το οποίου ο μπαχαρένιος χαρακτήρας θα απογειώσει όχι μόνο το αρνάκι αλλά και οποιοδήποτε κρεατικό βρεθεί στο τραπέζι μας.

15+ €

Κτήμα Μπριντζίκη Esperos: Το Ασύρτικο σε μία ‘orange’ εκδοχή που έχει την δομή και κυρίως την οξύτητα αλλά και ελάχιστες τανίνες για να συνδυαστεί ακόμα και με λιπαρά κόκκινα κρέατα όπως το αρνί.

Benintende Chianti Superiore: Άρωμα Ιταλίας στο Πασχαλινό τραπέζι με ένα θαυμάσιο Sangiovese που θα ταιριάξει και με αρνάκι, και με κοκορέτσι και με κοντοσούβλι. Και με τα τυριά στην αρχή ή στο τέλος!

Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα: Σπουδαίο Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, με ένταση, πολυπλοκότητα αλλά και ευγένεια ταυτόχρονα που δεν πρέπει να λείπει από ένα τραπέζι με επίκεντρο το αρνάκι ή το κατσικάκι.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: