Το χρονικό της εκδρομής στη γη του Ξινόμαυρου..Από τον Τ. ΠικούνηΕπισκεφτήκαμε 5 οινοποιεία, δοκιμάσαμε σχεδόν 50 κρασιά, γνωρίσαμε οινοποιπούς, φάγαμε εξαιρετικά στον Κωντοσώρο με τη συνοδεία των κρασιών του κτήματος ΑΛΦΑ, και στο ξενοδοχείο Εσπερίδες με τα κρασιά του Κυρ-Γιάννη, όπου και φιλοξενηθήκαμε από το εξυπηρετικό του προσωπικό στους ζεστούς του χώρους, ήπιαμε ...πανηγυρικά μια υπέροχη 3λιτρη Ράμνιστα Κυρ Γιάννη του 1999, απολαύσαμε την απίστευτη Ναουσαία 1996 του Νίκου Φουντή, ξενυχτήσαμε δίπλα στο τζάκι πίνοντας εκλεκτά κρασιά και συζητώντας -για τι άλλο από το κρασί-, ακούσαμε τις εξαιρετικές εισαγωγές για κάθε οινοποιείο και για τα κρασιά του από τον συγγραφέα οίνου και φίλο Αλέξανδρο Σακκά που μας έκανε την τιμή να μας συνοδεύσει, κάναμε νέους φίλους, είδαμε θαυμάσια, πανέμορφα μέρη...

Με λίγα λόγια περάσαμε θαυμάσια!

Και το Ξινόμαυρο;

Το Ξινόμαυρο, αυτός ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ελληνικών ποικιλιών, ήταν τελικά πανταχού παρών: Στα κρασιά, στο ψωμί, στο φαγητό, στο μυαλό των ντόπιων... κυρίαρχος των κρασιών των οινοποιείων και μέσο έκφρασης των οινοποιών. πολυδύναμο, με μεταμορφώσεις ανάλογα με την οινοποίηση και το terroir, μας έδειξε τα πολλά του πρόσωπα. Άλλοτε φιλικό, εκφραστικό, ζεστό, άλλοτε δυνατό, τανικό, αρκετές φορές επιθετικό η σκληρό, ποτέ όμως αδιάφορο η ασήμαντο...

Η φιάλη της Ράμνιστα 1999 με τις υπογραφές
όλων όσων ...απόλαυσαν το περιεχόμενό της!
Είχαμε επιλέξει πριν ξεκινήσουμε να επισκεφθούμε οινοποιεία που θα αναδείκνυαν την πολλαπλότητα των εκφράσεων του Ξινόμαυρου. Μεγάλα και γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, μικρότερα και παραδοσιακά, οικογενειακά κάποια, όλα όμως -όπως και το Ξινόμαυρου που αποτελεί και το υλικό της τέχνης τους- σημαντικά και αξιόλογα. Κτήμα ΑΛΦΑ, κτήμα Χρυσοχόου, κτήμα Φουντή, Αργατία και κτήμα Κυρ-Γιάννη απετέλεσαν τους αντιπροσώπους του Ξινόμαυρου και των βασικών τάσεων και οινοποιήσεών του, αλλά και των μεθόδων καλλιέργειάς του.

Ασφαλώς αφήσαμε πολλά σημαντικά οινοποιεία έξω από το πρόγραμμά μας. Ήταν. αδύνατο στο χρόνο που διαθέταμε να επισκεφθούμε περισσότερα.

Θα πρέπει να αναφερθώ ειδικά στην «Μπουτάρης», που προσπαθήσαμε να περιλάβουμε στο πρόγραμμα μας αλλά ήταν αδύνατο να γίνει λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος, παρά τις προσπάθειες τόσο τις δικές μας όσο και της Μαρίνας Μπουτάρη, η οποία και προθυμοποιήθηκε να ανέβει από την Αθήνα για να μας ξεναγήσει. Εντούτοις είναι τέτοια η δύναμη και το έργο της «Μπουτάρης» στην περιοχή αλλά και η αναγνώριση των όσων έχει κάνει η εταιρεία στον τομέα του Ξινόμαυρου, που η παρουσία της ήταν αισθητή σε κάθε σχεδόν οινοποιείο που επισκεφθήκαμε.

Ήταν κάτι που μας εντυπωσίασε;

Πολλά, και όχι μόνο κρασιά.

με την Κάτια και Ευανθία στο κτήμα ΑΛΦΑ
Μας εντυπωσίασε η φιλικότητα των συνεργατών των μεγάλων κτημάτων και των οινοποιών που ήσαν παρόντες, του Μάκη Μαυρίδη, συνιδιοκτήτη του κτήματος ΑΛΦΑ και των κυριών Κάτιας Μπέλη, οινολόγου και Ευαγγελίας Μεδίτσκου που μας παρουσίασαν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος. Οι ζεστοί αλλά και εντυπωσιακοί χώροι γευσιγνωσίας του κτήματος Χρυσοχόου, αλλά και το «τρέξιμο» της κας Νανάς Χρυσοχόυ να προλάβει την «εμβόλιμη» επίσκεψή μας. Η παρουσία, η ηρεμία και η γεμάτη ειλικρίνεια αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης του πιο «παραδοσιακού» οινοποιού, του Νίκου Φουντή, η απλότητα και η συνειδητή και φιλοσοφημένη επιλογή ενός τρόπου ζωής
με την Νανά Χρυσοχόου στο κτήμα Χρυσοχόου
αλλά και παραγωγής κρασιών κοντά στη φύση του ζεύγους Σπινθηροπούλου- Γεωργιάδη της Αργατίας. Τα μεζεδάκια κρέατος με …Ξινόμαυρο και τα χειροποίητα κουλουράκια της κας Χαρούλας Σπινθηροπούλου. Η εντυπωσιακή γευστική δοκιμή των κρασιών του Κυρ-Γιάννη, ο επαγγελματισμός και η πληρότητα της παρουσίασης των 17 κρασιών από τον εξαιρετικό σε επικοινωνιακά προσόντα και γνώσεις χημικό και οινοποιό του κτήματος Αντώνη Κιοσέογλου και η φροντίδα και επιμέλεια της όλης μας επίσκεψης στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη από την κα Βαλεντίνα Νάτσιου…. Τα θαυμάσια φαγητά του ιδιοκτήτη των Εσπερίδων αλλά και δεινού σεφ κου Δημήτρη Μάντσιου, τόσο σε …αριθμό όσο και σε ποιότητα. Τέλος, το …αστείρευτο κέφι όλων μας, η καλή διάθεση των συμμετεχόντων, που μας έκανε όλους σε …χρόνο μηδέν μια μεγάλη παρέα φίλων που γνωρίζονται χρόνια!

Και από τα κρασιά;

Την καλή «εισαγωγή» έκανε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής μας το εξαιρετικό Sauvignon Blanc 2012 του ΑΛΦΑ, που επιβεβαιώνει και αυτό την υψηλότατη ποιότητα των λευκών εσοδείας 2012. Συνεχίστηκε βέβαια από την γκάμα των ερυθρών κρασιών του κτήματος. Όλα στο σταθερό «ύφος» και με την κορυφαία ποιότητα που έχει κάνει το ΑΛΦΑ παγκόσμια αναγνωρίσιμο με την μοντέρνα οινοποίηση του Ξινόμαυρου.

Κορυφαίο το «παιγνίδι» του Άγγελου Ιατρίδη , το ΑΛΦΑ One, το κρασί που κάθε χρόνο οινοποιείται με διαφορετικές ποικιλίες –η τελευταία εσοδεία υπέροχο Merlot. Θαυμάσια τα ΑΛΦΑ Ερυθρός, Tannat και το κορυφαίο κατά Robert Parker ελληνικό ερυθρό Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα.

Την Κυριακή επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο από τα οινοποιεία με «κλασσικά» ξινόμαυρα, το κτήμα Χρυσοχόου. Εδώ, τα παραδοσιακά Ξινόμαυρα έδειξαν τον …εαυτό τους αλλά και τη δύναμη, τις τανίνες και την οξύτητά τους, και όλοι συμφώνησαν ότι το πιο εντυπωσιακό ήταν το Μαύρο Χρυσοχόου, 80% Merlot και 20% Ξινόμαυρο, καθώς και το λευκό Πρεκνιάρικο από την τοπική ποικιλία Πρεκνάδι.

Συνεχίσαμε στο κτήμα Φουντή, όπου το …νεύρο και τη δυναμικότητα της Νανάς Χρυσοχόου αντικατέστησε η ολύμπια ηρεμία του εξαίρετου Νίκου Φουντή. Τα κρασιά, τα ξινόμαυρα Φουντή το ένα καλύτερο από το άλλο. Με δυσκολία θα ξεχωρίσουμε τη Ναουσαία σαν το πιο εντυπωσιακό. Με καμία όμως δυσκολία θα πούμε ότι εδώ δοκιμάσαμε το εντυπωσιακότερο ίσως κρασί της εκδρομής μας, ένα παραδοσιακό παλαιωμένο ερυθρό Κτήμα Φουντή 1996, ένα κρασί που ενώ διατηρεί αμείωτα τα χαρακτηριστικά του, εντυπωσιακές τανίνες και οξύτητα σαν ο χρόνος να μην πέρασε από επάνω του, αυτά τα 17 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Νίκος Φουντής το έβαλε στη φιάλη του έχουν προσθέσει μια «οινική σοφία» θα τολμούσα να πω, μια ποιότητα ευδιάκριτη, που κάνει το κρασί ένα μοναδικό Ξινόμαυρο.

Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να πάτε στη Νάουσα για να το βρείτε, απλά λιγες μέρες υπομονή… και ο νοών νοείτω!

Χαρούλα Σπινθηροπούλου και Πάνος Γεωργιάδης, Αργατία
Το τελευταίο οινοποιείο της Κυριακής ήταν το οινοποιείο Αργατία, στο Ροδοχώρι της Νάουσας, όπου το ζεύγος Σπινθηροπούλου- Γεωργιάδη καλλιεργούν τα αμπέλια τους και οινοποιούν τα κρασιά του μόνοι τους, κάνοντας αυτοί όλες τις δουλειές, από κλάδεμα, συλλογή σταφυλιών, οινοποίηση κλπ κλπ. Είναι μια επιλογή ζωής, καθόλου τυχαία, και τα λίγα κρασιά τους έχουν ακριβώς αυτή την ποιότητα: Αργατία Ξινόμαυρο, Αργατία Λευκός.

Η Δευτέρα, η ημέρα της …επιστροφής μας, ξεκίνησε ασφαλώς με συναισθήματα λύπης, αναπόφευκτο όταν ξέρεις ότι φεύγεις από ένα μαγευτικό τόπο με εξαιρετικά κρασιά… αλλά ευτυχώς, ήρθε η γευστική δοκιμή στο κτήμα Κυρ-Γιάννη και ανέτρεψε αυτό το συναίσθημα.

Γευσιγνωσία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Ότι και να πούμε για την παρουσίαση των κρασιών εδώ, θα είναι λίγο: Εξαιρετική αίθουσα γευσιγνωσίας, οργανωμένη κατά το …τυπικόν, με ειδικό έντυπο tasting, και μια παρουσίαση από τον εξαιρετικό Αντώνη Κιοσέογλου, τον οινοποιό του κτήματος, επιπέδου …σεμιναρίου για κάθε κρασί.

Δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά και όχι μόνο: Γιατί είχαμε την ευκαιρία να γευθούμε και τα πειραματικά κρασιά, τους 3 κλώνους Ξινόμαυρου, σε διάφορα στάδια παλαίωσης ο κάθε ένας, που μας εντυπωσίασαν.

Τι να πρωτοδιακρίνουμε: και τα …17 ήσαν υπέροχα, με ειδική μνεία στις θαυμάσιες Δυο Ελιές, και στη Μπλέ Αλεπού 2010, καλύτερη και από αυτή του 2009, που την περιμένουμε με …αγωνία. Και βέβαια, την απίστευτη τρίλιτρη (Double Magnum) Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη 1999, που απετέλεσε και το …περιφερόμενο τρόπαιο στα χέρια όλων των συμμετεχόντων στο θαυμάσιο δείπνο στις Εσπερίδες, το βράδυ της Κυριακής 25 Μαρτίου!

Ήταν κάτι που δεν μας ενθουσίασε;

Με δισταγμό θα πω… ναι, τα blanc de noir –τα λευκά κρασιά δηλαδή από Ξινόμαυρο. Καλά μεν, αλλά ξεπερνιούνται εύκολα από τα υπόλοιπα λευκά των ξένων αλλά και τοπικών ποικιλιών (πρεκνάδι, π.χ.). Αυτό όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό των τόσων που μας προσφέρει το Ξινόμαυρο και η περιοχή του στη Νάουσα και το Αμύνταιο.

Όλοι μας σας ευχαριστούμε θερμά: Μάκη, Κάτια, Ευαγγελία (Αλφα), Νανά (Χρυσοχόου), Νίκο, Γεωργία (Φουντή), Χαρούλα και Πάνο (Αργατία), Βαλεντίνα, Αντώνη (Κυρ-Κιάννη). Για την φιλοξενία σας, την προθυμία, την σοφία κάποιων, τις γνώσειςάλλων.

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Μάντσιο, διευθυντή του Εσπεριδες & SPA, για τη φιλοξενία του και ιδιαίτερα για το θαυμάσιο δείπνο. Ευχαριστούμε επίσης τον Αλέξανδρο Σακκά που είχε την καλοσύνη να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας και να έρθει μαζί μας, δίνοντάς μας τη διάσταση των κρασιών που θα δοκιμάζαμε και τις πολύτιμες εμπειρίες του.

Last but not least, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη «δική μας» Αλίκη Δανάλη, υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του House of Wine, που φρόντισε και οργάνωσε τα πάντα άψογα (όπως πάντα άλλωστε), τόσο πριν όσο και επι τόπου, και που χωρίς αυτή απλά… δεν θα είχαμε εκδρομή!

Στην υγειά σας λοιπόν, και στο επανειδείν, στις επόμενες εκδρομές μας, που –ως συνήθως- θα περάσουμε ακόμα καλύτερα!


Όλες οι φωτογραφίες της εκδρομής ΕΔΩ!