Το χρονικό της εκδρομής στη γη του Ξινόμαυρου..Από τον Τ. ΠικούνηΕπισκεφτήκαμε 5 οινοποιεία, δοκιμάσαμε σχεδόν 50 κρασιά, γνωρίσαμε οινοποιπούς, φάγαμε εξαιρετικά στον Κωντοσώρο με τη συνοδεία των κρασιών του κτήματος ΑΛΦΑ, και στο ξενοδοχείο Εσπερίδες με τα κρασιά του Κυρ-Γιάννη, όπου και φιλοξενηθήκαμε από το εξυπηρετικό του προσωπικό στους ζεστούς του χώρους, ήπιαμε ...πανηγυρικά μια υπέροχη 3λιτρη Ράμνιστα Κυρ Γιάννη του 1999, απολαύσαμε την απίστευτη Ναουσαία 1996 του Νίκου Φουντή, ξενυχτήσαμε δίπλα στο τζάκι πίνοντας εκλεκτά κρασιά και συζητώντας -για τι άλλο από το κρασί-, ακούσαμε τις εξαιρετικές εισαγωγές για κάθε οινοποιείο και για τα κρασιά του από τον συγγραφέα οίνου και φίλο Αλέξανδρο Σακκά που μας έκανε την τιμή να μας συνοδεύσει, κάναμε νέους φίλους, είδαμε θαυμάσια, πανέμορφα μέρη...

Με λίγα λόγια περάσαμε θαυμάσια!

Και το Ξινόμαυρο;

Το Ξινόμαυρο, αυτός ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ελληνικών ποικιλιών, ήταν τελικά πανταχού παρών: Στα κρασιά, στο ψωμί, στο φαγητό, στο μυαλό των ντόπιων... κυρίαρχος των κρασιών των οινοποιείων και μέσο έκφρασης των οινοποιών. πολυδύναμο, με μεταμορφώσεις ανάλογα με την οινοποίηση και το terroir, μας έδειξε τα πολλά του πρόσωπα. Άλλοτε φιλικό, εκφραστικό, ζεστό, άλλοτε δυνατό, τανικό, αρκετές φορές επιθετικό η σκληρό, ποτέ όμως αδιάφορο η ασήμαντο...

Η φιάλη της Ράμνιστα 1999 με τις υπογραφές
όλων όσων ...απόλαυσαν το περιεχόμενό της!
Είχαμε επιλέξει πριν ξεκινήσουμε να επισκεφθούμε οινοποιεία που θα αναδείκνυαν την πολλαπλότητα των εκφράσεων του Ξινόμαυρου. Μεγάλα και γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, μικρότερα και παραδοσιακά, οικογενειακά κάποια, όλα όμως -όπως και το Ξινόμαυρου που αποτελεί και το υλικό της τέχνης τους- σημαντικά και αξιόλογα. Κτήμα ΑΛΦΑ, κτήμα Χρυσοχόου, κτήμα Φουντή, Αργατία και κτήμα Κυρ-Γιάννη απετέλεσαν τους αντιπροσώπους του Ξινόμαυρου και των βασικών τάσεων και οινοποιήσεών του, αλλά και των μεθόδων καλλιέργειάς του.

Ασφαλώς αφήσαμε πολλά σημαντικά οινοποιεία έξω από το πρόγραμμά μας. Ήταν. αδύνατο στο χρόνο που διαθέταμε να επισκεφθούμε περισσότερα.

Θα πρέπει να αναφερθώ ειδικά στην «Μπουτάρης», που προσπαθήσαμε να περιλάβουμε στο πρόγραμμα μας αλλά ήταν αδύνατο να γίνει λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος, παρά τις προσπάθειες τόσο τις δικές μας όσο και της Μαρίνας Μπουτάρη, η οποία και προθυμοποιήθηκε να ανέβει από την Αθήνα για να μας ξεναγήσει. Εντούτοις είναι τέτοια η δύναμη και το έργο της «Μπουτάρης» στην περιοχή αλλά και η αναγνώριση των όσων έχει κάνει η εταιρεία στον τομέα του Ξινόμαυρου, που η παρουσία της ήταν αισθητή σε κάθε σχεδόν οινοποιείο που επισκεφθήκαμε.

Ήταν κάτι που μας εντυπωσίασε;

Πολλά, και όχι μόνο κρασιά.

με την Κάτια και Ευανθία στο κτήμα ΑΛΦΑ
Μας εντυπωσίασε η φιλικότητα των συνεργατών των μεγάλων κτημάτων και των οινοποιών που ήσαν παρόντες, του Μάκη Μαυρίδη, συνιδιοκτήτη του κτήματος ΑΛΦΑ και των κυριών Κάτιας Μπέλη, οινολόγου και Ευαγγελίας Μεδίτσκου που μας παρουσίασαν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος. Οι ζεστοί αλλά και εντυπωσιακοί χώροι γευσιγνωσίας του κτήματος Χρυσοχόου, αλλά και το «τρέξιμο» της κας Νανάς Χρυσοχόυ να προλάβει την «εμβόλιμη» επίσκεψή μας. Η παρουσία, η ηρεμία και η γεμάτη ειλικρίνεια αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης του πιο «παραδοσιακού» οινοποιού, του Νίκου Φουντή, η απλότητα και η συνειδητή και φιλοσοφημένη επιλογή ενός τρόπου ζωής
με την Νανά Χρυσοχόου στο κτήμα Χρυσοχόου
αλλά και παραγωγής κρασιών κοντά στη φύση του ζεύγους Σπινθηροπούλου- Γεωργιάδη της Αργατίας. Τα μεζεδάκια κρέατος με …Ξινόμαυρο και τα χειροποίητα κουλουράκια της κας Χαρούλας Σπινθηροπούλου. Η εντυπωσιακή γευστική δοκιμή των κρασιών του Κυρ-Γιάννη, ο επαγγελματισμός και η πληρότητα της παρουσίασης των 17 κρασιών από τον εξαιρετικό σε επικοινωνιακά προσόντα και γνώσεις χημικό και οινοποιό του κτήματος Αντώνη Κιοσέογλου και η φροντίδα και επιμέλεια της όλης μας επίσκεψης στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη από την κα Βαλεντίνα Νάτσιου…. Τα θαυμάσια φαγητά του ιδιοκτήτη των Εσπερίδων αλλά και δεινού σεφ κου Δημήτρη Μάντσιου, τόσο σε …αριθμό όσο και σε ποιότητα. Τέλος, το …αστείρευτο κέφι όλων μας, η καλή διάθεση των συμμετεχόντων, που μας έκανε όλους σε …χρόνο μηδέν μια μεγάλη παρέα φίλων που γνωρίζονται χρόνια!

Και από τα κρασιά;

Την καλή «εισαγωγή» έκανε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής μας το εξαιρετικό Sauvignon Blanc 2012 του ΑΛΦΑ, που επιβεβαιώνει και αυτό την υψηλότατη ποιότητα των λευκών εσοδείας 2012. Συνεχίστηκε βέβαια από την γκάμα των ερυθρών κρασιών του κτήματος. Όλα στο σταθερό «ύφος» και με την κορυφαία ποιότητα που έχει κάνει το ΑΛΦΑ παγκόσμια αναγνωρίσιμο με την μοντέρνα οινοποίηση του Ξινόμαυρου.

Κορυφαίο το «παιγνίδι» του Άγγελου Ιατρίδη , το ΑΛΦΑ One, το κρασί που κάθε χρόνο οινοποιείται με διαφορετικές ποικιλίες –η τελευταία εσοδεία υπέροχο Merlot. Θαυμάσια τα ΑΛΦΑ Ερυθρός, Tannat και το κορυφαίο κατά Robert Parker ελληνικό ερυθρό Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα.

Την Κυριακή επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο α