Καλοκαιρινές μπύρες...Από τον Ν. Ραδίση

Η αφόρητη ζέστη της εβδομάδας, μας κάνει όλους να λαχταρούμε πως και πως ένα μπάνιο σε κάποια απ’ τις χιλιάδες ακτές που διαθέτει η πανέμορφη χώρα μας. Για την πλειοψηφία αυτό είναι εφικτό το Σαββατοκύριακο, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη περίοδος για την άδεια. Μια απόδραση σε κάποιο νησί ή ακόμα και κοντά στην μόνιμη κατοικία μας μπορεί να διαρκέσει απ’ το πρωί ως αργά την νύχτα. Πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί αυτό;

Εκεί κατά το μεσημεράκι, μετά τις πρώτες βουτιές, εκεί που ο ήλιος είναι στο φόρτε του, αρχίζουμε να ιδρώνουμε και να αναζητούμε μια πηγή δροσιάς. Αν δεν έχουμε φροντίσει μόνοι μας, σίγουρα κοντά μας υπάρχει κάποια καντίνα να πάρουμε τις αγαπημένες μας μπύρες! Κάποιες ώρες αργότερα σε μια άλλη παραλία, το κέφι ανεβαίνει και η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο. Το τοπίο απλό, dj, ηχεία, μουσική και βαρέλια με πάγο που μέσα έχουν τι άλλο μπύρες! Αυτές που όλοι κρατούν στο χέρι και χορεύουν. Αυτές που ναι μεν μπορούμε να τις πιούμε όλο τον χρόνο, αλλά τις προτιμούμε κυρίως αυτή την εποχή.

Φίλες και φίλοι, οι “καλοκαιρινές μπύρες” που μπορείτε να βρείτε στο House of Wine και να τις έχετε μαζί σας!


Η πιο γνωστή, η πιο διαφημισμένη, η μπύρα που την έχουμε Corona στο κεφάλι μας! Μπύρα που εισάγεται, απ’ το Μεξικό. Γνωστή για το lime ή το λεμονάκι που της βάζουμε στο στόμιο. 4,6% αλκοόλ, ξανθιά, δροσερή στην κατάλληλη θερμοκρασία, ευκολόπιοτη και η πρώτη που έρχεται στο μυαλό μας. Και ποιος/α από μας δεν έχει πιει έστω μια φορά Corona Extra! Φέτος ειδικά που τρέχει και ο διαγωνισμός Corona Beach Break, ποιος μας πιάνει αν φτάσουμε στη μαγευτική Riviera Maya του Μεξικό!

Η αμέσως πιο γνωστή μπύρα του καλοκαιριού έρχεται απ τα νησιά της Καραϊβικής. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εισάγει στην χώρα μας την Carib. Μπορεί, να υστερεί λίγο σε φήμη έναντι των υπολοίπων προϊόντων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα όταν κοιτάμε την παγκόσμια κατανάλωση της. Ξανθιά και εκείνη, με παραπάνω αλκοόλ (5,2%), σε σχέση με την προηγούμενη, μας προσφέρει την έντονη παρουσία λεμονιών, κίτρου, τραγανών μπισκότων και ελαφριά καβουρδισμένων δημητριακών. Σαφώς και την έχουμε επίσης δοκιμάσει με lime και λεμόνι στο στόμιο.

Σχετικά νέα άφιξη στον χώρο της μπύρας είναι η ελληνική πρόταση απ’ την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Η μπύρα που συνδυάζει το γαλάζιο του ελληνικού ουρανού και των μοναδικών μας νησιών καθώς και την αξιοζήλευτη ηλιοφάνεια, βρίσκεται στις σκέψεις αλλά και στα μπαράκια μας εδώ και ένα χρόνο! Η Blue Island, είναι μια καλοκαιρινή ελληνική μπύρα, με 4,5% αλκοόλ. Εννοείται πως είναι ξανθιά και πίνεται με την γνωστή φέτα lime ή λεμονιού. Η μπύρα που απογειώνει την παρέα, στα beach party που διοργανώνει για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, πρωτοτυπεί παρουσιάζοντας έναν νέο τρόπο σερβιρίσματος. Αντί για το lime ή το λεμόνι, χρησιμοποιεί μια ελληνικότατη ελιά!! Ναι καλά διαβάσατε. Αν δεν με πιστεύετε, δείτε το στο επόμενο πάρτι της ή ακόμα και στο τελευταίο της διαφημιστικό σποτάκι.

Τελευταία αφήσαμε την μπύρα που όλοι νομίζουν ότι είναι Μεξικάνα, αλλά τελικά είναι Γαλλίδα. Ναι η ξανθιά κυρία που πολλές φορές έχουμε κρατήσει στα χέρια μας, κατάγεται απ’ την Γαλλία. Το όνομα και το περιεχόμενο δημιουργούν τις παρεξηγήσεις, ωστόσο η Desperados είναι μια μπύρα με άρωμα τεκίλας, που καταναλώνεται ολόκληρο τον χρόνο. Η χρυσόξανθη “καλλονή”, περιέχει 5,9% αλκοόλ και σερβίρεται (ναι έχω γίνει κουραστικός)
μόνο με lime (σας την έσκασα!), όχι λεμόνι, ούτε ελιά! Οι νότες του κίτρου, της ζάχαρης, της λεμονάδας, της καραμέλας και φυσικά της τεκίλας είναι αισθητές σε κάθε γουλιά. Δοκιμάστε μια Desperados και “ταξιδέψτε” στο Μεξικό μέσω Γαλλίας.

Οι παραπάνω προτάσεις, αποτελούν μια κατηγορία της μπύρας οι οποία δεν έχει να κάνει με την κλασσική ομαδοποίηση των αφροζύμωτων και βυθοζύμωτων. Οι μπύρες αυτές εντάσσονται στην ομάδα των καλοκαιρινών κυρίως λόγω των πωλήσεων που παρουσιάζουν αυξημένες τάσεις εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απλές lager που μπορεί να έχουν ελαφρύτερο σώμα ή ακόμα και λιγότερο αλκοόλ.

Στην παραλία που θέλουμε να δροσιστούμε, αν δεν έχει κάποια απ’ τις παραπάνω μη πιείτε τίποτα άλλο σε μπύρα. Δεν κάνει! Αστειεύομαι. Πιείτε οποιαδήποτε μπύρα θέλετε, αρκεί το αλκοόλ της να μην ξεπερνά το 6%, καθώς ζέστη-αλκοόλ και πολλές μπύρες δεν είναι καλός συνδυασμός ούτε για την θάλασσα ούτε για την οδήγηση! Και ποιος/α θα μείνει μόνο σε μια;


Νικολά Ραδίσης