Ομοιότητες και διαφορές «στην κουζίνα της μπύρας»Από τον Ν. Ραδίση

Το χω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ (ή ξαναγράψω).

Οι μπύρες είναι συνταγές!

Όσες και όσοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν, τα πράγματα είναι απλά και τις περισσότερες φορές τυποποιημένα. Όπως ακριβώς ένας αρτοποιός, ζαχαροπλάστης ή ένα μάγειρας, μετράνε δοσολογίες και υλικά έτσι και ένας ζυθοποιός. (Νομίζω μπήκα απότομα και δυνατά στο άρθρο..)

Δεν έχει σημασία αν το φαγητό φτιάχνεται σε ένα εργαστήριο ή μαγειρείο ή σε μια σπιτική κουζίνα. Δεν έχει σημασία αν η μπύρα φτιάχνεται σε έναν βιομηχανικό χώρο ή σε ένα γκαράζ. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται με το αντικείμενο που ανέφερα παραπάνω, ακολουθεί συνταγές. Το αν θα τις παραλλάξει είναι δική του επιλογή και σαφέστατό δικαίωμα.

Η μπύρα χρειάζεται, για να παραχθεί, τέσσερα βασικά υλικά. Ανάλογα την ποιότητα, το είδος και την ποσότητα, έχουμε κάποιο αποτέλεσμα το οποίο σίγουρα το αποκαλούμε μπύρα. Αν θα είναι το ένα είδος ή το άλλο, το καθορίζουν κάποιοι παράγοντες από τα υλικά μας. Στο παρελθό