27-09-2014 4 μπύρες που θα έπινα ως τις πρώτες μέρες του καλοκαιριούΑπό τον Ν. Ραδίση

Τελειώνει και ο Σεπτέμβριος. Έχουμε μπει επίσημα στο φθινόπωρο από τις 22 του μήνα. Μπορεί άλλο ένα καλοκαίρι να πέρασε, αλλά μπύρα δεν θα σταματήσουμε να πίνουμε. Θα αρχίσουμε να δίνουμε όμως περισσότερη σημασία σε υψηλόβαθμες μπύρες καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι πλέον σύμμαχος τους.

Η American Pale Ale της Anchor Brewing είναι μια σχετικά ελαφριά μπύρα. Οι αλκοολικοί της βαθμοί αγγίζουν το 6% (είναι 5,9%) και είναι αρκετά πικρή για τα κλασικά δεδομένα, αναφερόμενος σε όσους λατρεύουν τις Lager ή τις πιο γλυκές μπύρες. Την απόλαυσα και στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο, ίσως για πρώτη φορά, σερβιρισμένη σε κατάλληλη θερμοκρασία. Την προτείνω με ψητό κρέας, όπως την δοκίμασα την τελευταία φορά, που μου χάρισε κάποιες καραμελωμένες γεύσεις, λόγω της βύνης της.

Αντίθετα με την προηγούμενη μπύρα, η Abbey Tripel, της Brouwerij Bosteels απ το Βέλγιο, είναι σαφώς πιο γλυκιά με ωραία αρώματα. Η Tripel Karmeliet, είναι μια εξαιρετική ξανθιά μπύρα, από τρία δημητριακά (σιτάρι, βρόμη και κριθάρι). Χαρίζει απίστευτο χρώμα, υπέροχα αρώματα και μοναδική γεύση. Αρκετά δυνατή (8,4%). Δεν της το καταλαβαίνεις όμως, λόγω των πλούσιων «παροχών» της..

Γερμανική η επόμενη μπύρα. Από το πιο παλιό εν ενεργεία ζυθοποιείο, από το 1040! Η ξανθιά, θολή μπύρα από το Weihenstephan, μας χαρίζει αρώματα φρούτων με νότες βανίλιας και λίγο καπνιστό. Η Weihenstephan Vitus, με 7,7% αλκοόλ, γεμάτο σώμα και πικάντικα στοιχεία, ταιριάζει με πολλά σνακ και φαγητά. Την δοκίμασα με καπνιστό κρέας αλλά και μπλε τυρί και ήταν απολαυστική.

Τέλος η κλασσική Ιρλανδική Guinness είναι μια απόλαυση σε χαμηλά για την συγκεκριμένη παρέα επίπεδα αλκοόλ. Η κλασσική Guinness έχει 4,3% αλκοόλ. Η «ξαδέρφη» της όμως η Guinness Special Export, είναι για πιο δυνατές συγκινήσεις. Πιο έντονα αρώματα και γεύσεις. Πιο πολύ αλκοόλ! Μια μπύρα που σχεδόν διπλασιάζει την αλκοολική δύναμη καθώς αγγίζει τα 8%. Πλούσιος σταθερός και παχύς αφρός, σε προκαλεί να αφήσεις άσπρο μουστάκι από αρώματα καραμέλας, καφέ, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και σοκολάτα.

Όλες οι παραπάνω μπύρες είναι μοναδικές. Είναι απολαυστικές και είναι μια προς μια. Τέσσερις μπύρες που μπορούμε να πιούμε το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη, μέχρι τις πρώτες ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μετά όσο και να τις αγαπάμε, δυσκολευόμαστε. Θέλουμε κάτι πιο δροσιστικό, θέλουμε μια μπύρα με αναψυκτικό χαρακτήρα, όπως μια Lager. Μπορεί κάποιοι να μην καταφέρετε δεύτερη ή να μην σας ενθουσιάσουν οι συνδυασμοί. Μπορείτε να δοκιμάσετε τους δικούς σας γιατί πάνω από όλα, την μπύρα και το φαγητό μας πρέπει να το ευχαριστιόμαστε εκτός από σωστά και χαρούμενα..


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης