Τα Likes αλλά και τα Dislikes για το 2014
Από τον Τ. Πικούνη

Πέρυσι, την ίδια εποχή στο άρθρο μου "Τα Likes αλλά και τα Dislikes για το 2013" έγραφα τα παρακάτω: "Αυτό το σηκωμένο προς τα πάνω δάχτυλο (ο αντίχειρας, να το ξεκαθαρίσουμε!) που εισήγαγαν αρχικά οι Ρωμαίοι βασιλείς όταν έδιναν χάρη στους "μελλοθάνατους" των ιπποδρόμων, και που κληρονόμησε το Faceboοk ως "Like" 'η "Μου αρέσει", ήταν η πηγή έμπνευσής μου για να απονείμω τα thumbs up και τα αντίστοιχα thumbs down, στα όσα μου άρεσαν και δεν μου άρεσαν μέσα στο 2013"

Έτσι ξεκινάει μια παράδοση. Που την συνεχίζω για δεύτερη χρονιά. Μια κάπως "προσωπική" παράδοση που δεν αφορά καθόλου το House of Wine, γιατί οι επιλογές είναι απόλυτα προσωπικές. Όπως και πέρυσι δε, έτσι και φέτος τις παραθέτω χωρίς καμιά οργάνωση, έτσι όπως τα θυμάμαι, αυτά που μου έκαναν την καλή και την κακή εντύπωση μέσα στη χρονιά που τελειώνει σε λίγο.

Είναι πλήρεις οι δύο λίστες; Ασφαλώς όχι. Περιμένω όμως από εσάς, τους φίλους του House of Wine να τις συμπληρώσετε με τα δικά σας Likes και Dislikes



Thumbs Up -ή Like λοιπόν...

-Στο Ασύρτικο και στην πορεία του στο εξωτερικό, που έχει πια αναδειχθεί σε κορυφαίο cult wine και βρίσκεται σήμερα στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
-Στα (πολλά, είναι η αλήθεια) Wine Bars που ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα σαν τα μανιτάρια μετά από τη βροχή! Εκεί βρίσκεται η ελπίδα για την εκπαίδευση του μεγάλου κοινού να πίνει και να απολαμβάνει εμφιαλωμένο κρασί, μια ελπίδα που σιγά-σιγά γίνεται πράξη.
Στο Στέλλιο Μπουτάρη για την καταπληκτική ιδέα της δημιουργίας του Κυρ-Γιάννη Wine Bar στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους φεύγουν από την Ελλάδα να ...θυμηθούν ή να διαπιστώσουν πόσο ποιοτικά είναι τα Ελληνικά κρασιά!.
-Στην έκθεση "Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά" για την αρτιότητα στην οργάνωση, στον Ντίνο Στεργίδη για την εξαιρετική ιδέα της έκθεσης και την πρωτοτυπία της πληρωμής της δοκιμής των κρασιών με "κουπόνι", και στον Πάνο Δεληγιάννη, συνδιοργανωτή και "ψυχή" της εκδήλωσης..
-Στους οινοποιούς-συντελεστές της ανάδειξης του Σαββατιανού των Μεσογείων σε ένα εξαιρετικό, ποιοτικό κρασί, και ιδιαίτερα στον Βασίλη Παπαγιαννάκο, στον Σταμάτη Μυλωνά και στην Αναστασία Φράγκου
-Στο εστιατόριο "Cookoovaya" και στους 5 chefs που φαίνεται να φέρνουν μια πραγματική επανάσταση στην Ελληνική κουζίνα με ένα "πείραμα" μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Ευχή: Να διαρκέσει!
-Στο Wine Bar By the Glass και στην ιδιοκτήτρια και ψυχή του Φωτεινή Παντζιά, για το πιο στιλάτο και επιτυχημένο Wine Bar στην Αθήνα.
-Στο Κτήμα Γκλίναβου για την εξαιρετική προσπάθεια marketing που έκανε και συνεχίζει, με αναδιοργάνωση της εικόνας του, thn βελτίωση των κρασιών του και την επικοινωνία αυτών στο κοινό..
-Στο Fnl Guide, το καλύτερο site στην κατηγορία Food & Wine και στο δημιουργό του Πάνο Δεληγιάννη, ιδιαίτερα δε για τη στήλη του "μούτρωσα", τη μόνη που τολμά αρνητικές κριτικές και ξεσκεπάζει τα κακώς κείμενα...
-Στον οινοποιό, καθηγητή, βουτηχτή και γενικά πολυτάλαντο Γιάννη Παρασκευόπουλο της Γαίας για το εξαιρετικό Ασύρτικο 2009 -το επονομαζόμενο και... "μπλουμ"- που βύθισε στη θάλασσα και που από τις 450 φιάλες σώθηκαν... τρείς, κάνοντάς το το σπανιότερο (όπως είπε και η Jancis Robinson) κρασί στον κόσμο!
-Στο Coravin, την... μαγική συσκευή που μας επιτρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι από κάποιο μεγάλο κρασί χωρίς καν να... ανοίξουμε τη φιάλη!
-Στην συνεχιζόμενη εξαγωγική προσπάθεια των οινοποιών μας -να και ένα καλό που έφερε η κρίση! Μπράβο στην προσπάθεια, μπράβο και στις επιτυχίες που είναι πραγματικές αν και μερικές φορές  παρουσιάζονται κάπως ...διογκωμένες! .
-Τέλος σε δύο νέα προιόντα που μας εντυπωσίασαν στο τέλος του 2014, από ένα καταξιωμένο και κορυφαίο οινοποιό της Σαντορίνης, τον Πάρι Σιγάλα: Αφ' ενός στο νέο Τσίπουρο Σιγάλα, αφ' ετέρου στο πρωτότυπο και πραγματικά απολαυστικό απόσταγμα Φραγκόσυκου!

... και κάποια Thumbs Down ή Dislike:
-Στους 300 υπεύθυνους για το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό κρασί (και όχι μόνο) και που δεν είναι άλλοι από τους τρακόσιους του Ελληνικού Κοινοβουλίου
-Σε όλες τις εκθέσεις στις οποίες οι διοργανωτές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εικόνα λεωφορείου την ώρα της μέγιστης κίνησης, κάτι που καθιστά αδύνατη την δοκιμή κρασιών
-Στην ανοιξιάτικη έκθεση "Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις" στο Γκάζι, που βρέθηκε μακριά από την χειμωνιάτικη αντίστοιχη έκθεση αλλά και από την περυσινή.
-Στο "φιάσκο" της εξαγοράς του οινοποιείου Σιγάλα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα και στην διαμόρφωση κοινής πολιτικής πριν καν υπογραφούν τα συμβόλαια, καθώς και στην αναστάτωση που προκάλεσε (και ακόμα προκαλεί) στην αγορά!
-Στην άνοδο των τιμών των κρασιών κάποιων οινοποιείων τώρα, στην χειρότερη στιγμή της κρίσης, αλλά και στη μετακύλιση του κόστους στο δίκτυο διανομής, κάνοντας τα κρασιά τους όχι μόνο ακριβά αλλά και ασύμφορα.
-Στους καυγάδες "όλων εναντίων όλων" στη Σαντορίνη, στα κοντραρίσματα Συνεταιρισμού-Σιγάλα, στις αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής των σταφυλιών.
-Στις "γευσιγνωσίες" των εστιατορίων που με αυτές δίνουν τζάμπα κρασί και γεμίζουν άδεια τραπέζια... Το τζάμπα δεν προωθεί το εμφιαλωμένο κρασί, αντίθετα εθίζει τον κόσμο να το θεωρεί άνευ αξίας...
-Στις συνεχιζόμενες συγκρίσεις ελληνικών με ξένα κρασιά… Γιατί κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι διοργανωτές ή παρουσιαστές των «συγκριτικών γευσιγνωσιών» ότι ο Έλληνας έχει μεγάλη αίσθηση του γελοίου… και σίγουρα κάνουν κακό στα poulain τους…


Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά!




Τάσος Πικούνης