3 Ελληνικά κρασιά από 8 διεθνείς ποικιλίες

3 Ελληνικά κρασιά από 8 διεθνείς ποικιλίες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

 Έχουμε ξαναγράψει ότι διανύουμε πρωτόγνωρες συνθήκες που θα φέρουν αλλαγές σε πολλά από τα ‘δεδομένα’ μας. Πολλές φωνές ακούγονται λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε μία στροφή στα εγχώρια προϊόντα, τουλάχιστον σε αγαθά που η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει την ζήτηση. Ένα από τα Ελληνικά προϊόντα που οι ‘ανάγκες’ μας μπορούν να καλυφθούν από την παραγωγή μας είναι το κρασί. Όχι μόνο από πλευράς ποσότητας αλλά κυρίως από πλευράς ποιότητας! Το Ελληνικό κρασί έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορεί να μας προσφέρει εξαιρετικές επιλογές όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις μας. Έτσι θα προτείνω να υποστηρίξουμε τα ελληνικά κρασιά λίγο περισσότερο αυτή την περίοδο που τα πράγματα σε κάποιους τομείς θα δυσκολέψουν. Δεν λέω να αφορίσουμε τα εισαγόμενα κρασιά, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στηρίξει τις προσπάθειες πολλών ετών στην εισαγωγή κρασιών. Αλλά μπορούμε να γείρουμε ακόμα περισσότερο την ζυγαριά προς τα εμφιαλωμένα Ελληνικά κρασιά και τον Έλληνα οινοπαραγωγό.

Δεν λείπει άλλωστε τίποτα από τον Ελληνικό αμπελώνα! Εκτός από τις γηγενείς μας ποικιλίες που μεγαλουργούν και όλες οι δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες έχουν παρουσία στην χώρα μας. Αν λοιπόν για παράδειγμα επιθυμήσουμε να πιούμε Chardonnay ή Syrah δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε μόνο στην Βουργουνδία, στον Ροδανό ή στις χώρες του Νέου Κόσμου για να τα βρούμε. Θα τα βρούμε και επί Ελληνικού εδάφους! Και για να γίνει ποιο εύκολο, διάλεξα 3 Ελληνικά κρασιά από τα ‘ράφια’ του House of Wine από 8 διαφορετικές διεθνείς ποικιλίες (+μερικά ροζέ) που αποδεικνύουν τον πλουραλισμό του ελληνικού αμπελώνα.

Λευκές ποικιλίες

Chardonnay Εκτός από την Γαλλία από όπου και προέρχεται το Chardonnay, το βρίσκουμε παντού σε όλο τον οινοπαραγωγικό κόσμο και είναι η πιο αναγνωρίσιμη λευκή ποικιλία στους οινόφιλους παγκοσμίως. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την Ελλάδα, στην οποία η ιστορία του πάει πίσω μερικές δεκαετίες και έχει να επιδείξει πολύ ωραίες εκφράσεις. Τα Κτήμα Χατζημιχάλη - Chardonnay Βαρέλι, το Χίλια Χρόνια Λευκός και το Κτήμα Κατσαρού – Chardonnay είναι κάποια από τα κρασιά που θα μας πείσουν ότι δεν χρειάζεται να βγούμε εκτός συνόρων για να αναζητήσουμε πολύ καλά Chardonnay.

Sauvignon Blanc
Ακόμα μία αγαπημένη πολύ δημοφιλής λευκή ποικιλία που έχει αγαπηθεί τόσο από τους Έλληνες οινόφιλους όσο και από τους Έλληνες παραγωγούς. Θα βρούμε την δροσιά του και τον εξωστρεφή του χαρακτήρα σε πολλές εξαιρετικές Ελληνικές εκδοχές όπως η Σαμαρόπετρα, το The White και το Μαγικό Βουνό – Λευκός χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να ανατρέξουμε στο Μπορντώ, στον Λίγηρα ή στην Νέα Ζηλανδία.

Viognier
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε μέχρι τον Ροδανό και τον Condrieu, πληρώνοντας αρκετές δεκάδες ευρώ για να βρούμε εκπληκτικά κρασιά από Viognier. Αρκεί να ‘κοιτάξουμε’ σε ελληνικά κρασιά όπως το Viognier Eclectique, το Coma Berenices και το Κτήμα Γεροβασιλείου - Viognier.

Gewurtzraminer
Ακόμα και ποικιλίες με μικρότερη εξάπλωση στον παγκόσμιο αμπελώνα έχουν παρουσία στην Ελλάδα και μπορούν να μας προσφέρουν πολύ καλές επιλογές.  Το Gewurtzraminer είναι μία από αυτές, που βγάζει όλο τον ξεμυαλιστικό του χαρακτήρα και επί Ελληνικού εδάφους. Τα Κτήμα Αβαντίς - Lenga, Κτήμα Δύο Φίλοι - Λευκός και Semeli Gewurztraminer δεν μας αφήνουν να το αμφισβητήσουμε.

Ερυθρές ποικιλίες

Syrah Το Syrah τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει τον Ελληνικό αμπελώνα, δίνοντας εξαιρετικά κρασιά σε όλες τις γωνιές της χώρας. Οι επιλογές είναι πολλές και όλες με μεγάλο ενδιαφέρον. Τα Nostos Syrah, Domaine Costa Lazaridi - Syrah και Πειραματικό Syrah Μπουτάρη - Χωρίς Θειώδη είναι μόνο κάποια από τα Ελληνικά Syrah που θα καλύψουν απόλυτα τις απαιτήσεις μας.

Merlot Το Merlot έχει ταυτιστεί με το Μπορντώ, αλλά ο φιλικός του χαρακτήρας το έχει ταξιδέψει σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του χώρου! Φυσικά έχει παρουσία και στην Ελλάδα και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Μπορούμε να γευτούμε την ομορφιά αυτής της ποικιλίας απολαμβάνοντας Ελληνικά κρασιά όπως το ΑΕΝΑΟΝ Merlot, το Karipidis - Merlot και το Ίχνος, Παλυβού.

Cabernet Sauvignon Το πιο δημοφιλές ερυθρό σταφύλι στον κόσμο, καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, έχοντας δώσει σπουδαία κρασιά τόσο μονοποικιλιακά κρασιά όσο και σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες. Δεν χρειάζεται να ‘φτάσουμε’ ως το Μπορντώ, στην Χιλή και στην Αμερική για να το απολαύσουμε. Μπορούμε να βρούμε ωραίες εκφράσεις σε όλη την Ελλάδα  όπως για παράδειγμα στην Βόρεια Ελλάδα (Χατζηγεωργίου Cabernet Sauvignon), στην Ήπειρο (Rossiu di Munte – Γινιέτς) και στη Πελοπόννησο (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon). Pinot Noir Ίσως πριν από 15 χρόνια να μην βρίσκαμε ελληνικά κρασιά από Pinot Noir. Tώρα όμως ακόμα και ποικιλίες που ευδοκιμούν σε πιο ψυχρά κλίματα, έχουν καλλιεργηθεί στην χώρα μας σε σημεία που οι συνθήκες το επιτρέπουν και το ευνοούν. Θα γευτούμε λοιπόν πολλά από τα υπέροχα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε κρασιά όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir, το Sole Pinot Noir και το Κτήμα Δύο Φίλοι - Pinot Noir.

Ροζέ κρασιά Αφήσαμε έως τώρα απ’ έξω τα ροζέ κρασιά. Ούτε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βγούμε εκτός συνόρων για να φέρουμε διεθνείς ποικιλίες στο ποτήρι μας. Κρασιά όπως το Merlin Ροζε, το Έργο Ροζέ, Karipidis - Rose, το Σκέρτσο - Ροζέ, το Claudia Rose, το Κτήμα Αβαντίς – Ροζέ και το Μικρή Αρκούδα Ροζέ παράγονται από διεθνείς ποικιλίες και είναι πολύ καλά!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: