Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

4 ethnic λιχουδιές και τα οινικά τους ταίρια

4 ethnic λιχουδιές και τα οινικά τους ταίρια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μπορεί να αγαπάμε την Ελληνική κουζίνα και να μην την συγκρίνουμε με καμία άλλη, όμως οι κουζίνες του κόσμου είναι τόσο πλούσιες που θα τρώγαμε ‘μονότονα’ αν τις αποκλείαμε! Τα ethnic εστιατόρια, ακόμα και αν μιλάμε για street food, αυξάνονται συνεχώς. To ίδιο και επιλογές που έχουμε για παραγγελία από το σπίτι. Κάποτε στα εστιατόρια ήταν της μόδας τα κριθαρώτα και τα πιάτα με την τρούφα. Τώρα στην μόδα είναι και τα bao Buns, τα ramen και άλλα ethnic φαγητά. Διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες, διαφορετικές ύλες, διαφορετικές γεύσεις που ιντριγκάρουν! Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπορούμε να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες? Υπάρχει και είναι να βρούμε και τα κατάλληλα κρασιά για τις γαστρονομικές μας αναζητήσεις ή για την απόλαυση μας. Συζητάμε λοιπόν για 4 δημοφιλή στυλ ethnic φαγητού και προτείνουμε τα ιδανικά κρασιά!

Bao Buns

Αυτά τα ψωμάκια ατμού με τις διάφορες παραλλαγές γέμισης ‘παίζουν’ παντού πια στην Αθήνα και όχι μόνο! Και κανείς δεν μπορεί αρνηθεί ότι είναι πολύ νόστιμα! Με κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, πάπια, αλλά και με γαρίδες ή μανιτάρια, με mayo sause και άλλες σάλτσες και μπόλικα λαχανικά αυτά τα γεμιστά ψωμάκια δεν τα βαριόμαστε ποτέ! Αντί να αναλύσουμε όλα τα υλικά σε κάθε παραλλαγή για να βγάλουμε πιο κρασί ταιριάζει θα προτείνουμε στυλ κρασιών που θα ταιριάξουν με τις περισσότερες συνταγές. Λόγω του ψωμιού αλλά και των πολλών υλικών δεν θα πρότεινα πλούσια και πληθωρικά ερυθρά κρασιά. Σε αυτά με τα μανιτάρια, την πάπια ή το μοσχάρι θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ερυθρά κρασιά γεμάτα φρεσκάδα όπως ένα Αγιωργίτικο (Αγιωργίτικο της Γαίας) ή ένα Λιάτικο (Δάφνιος Δουλουφάκη), αλλά και πολλά ροζέ κρασιά όπως το Merlin ροζέ και το ροζέ Μορόπουλου. Για τις συνταγές που βασίζονται σε λευκό κρέας και θαλασσινά εκτός από τα ροζέ μπορούμε να πάμε και σε λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά (Μάτσα Μαλαγουζιά), το Βιδιανό (Λύχνος Βιδιανό) και το Viognier (Viognier Cuvee Larsinos).

Ramen

Το ramen είναι κάτι σαν σούπα με νουντλς που μας έρχεται από την Άπω Ανατολή αλλά μπορούμε πια να τα βρούμε σε πολλά μαγαζιά στην Αθήνα ή να παραγγείλουμε από αυτές τις πολυδιαφημιζόμενες εφαρμογές για φαγητό. Πρόκειται για ένα πλούσιο ζωμό με νουντλς και διάφορες άλλες προσθήκες όπως τα λαχανικά, τα καρυκεύματα, το κρέας και το αυγό. Οι συνηθέστεροι ζωμοί είναι αυτοί του βοδινού, του κοτόπουλου, των θαλασσινών και των λαχανικών όπως τα μανιτάρια και είναι αυτοί που προσδίδουν τον umami χαρακτήρα στο πιάτο. Αυτό το στοιχείο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν αναζητάμε κρασιά για ramen. Θα αποφύγουμε τα πλούσια, αλκοολικά και τανικά ερυθρά κρασιά καθώς και τα έντονα βαρελάτα λευκά κρασιά. Μπορούμε να πάμε σε κρασιά από όλα τα χρώματα αν διαθέτουν μπόλικο φρούτο και παραπάνω από μέτρια οξύτητα. Για ramen με κόκκινο κρέας πάμε σε ένα φρέσκο και μαλακό Αγιωργίτικο όπως το Mountain Fish ή μία Λημνιώνα όπως η Λημνιώνα New Age αλλά και σε δροσερά ροζέ όπως οι Ακακίες και το Φιλέρι ροζέ. Για ramen βασισμένα στο κοτόπουλο, τα λαχανικά ή τα θαλασσινά εκτός από τα ροζέ κρασιά μπορούμε να πάμε και σε ένα Ασύρτικο όπως το Ασύρτικο sur lie Βρυνιώτη, σε ένα χαρμάνι Ασύρτικου με Μαλαγουζιά ή Sauvignon Blanc (Κτήμα Γεροβασιλείου, Τέχνη Αλυπίας) ή σε έναν Ροδίτη (Τετράμυθος Ροδίτη, ICON R).

Dumplings

Τα dumplings είναι ζυμαρένια πουγκάκια γεμιστά με διάφορα υλικά και βρασμένα στο ατμό ή τηγανητά. Είναι ακαταμάχητες μπουκίτσες με υλικά όπως ο κιμάς, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα λαχανικά και τα θαλασσινά όπως το καβούρι, αρκετά συχνά με πικάντικα στοιχεία όπως το τζίντζερ. Με τα dumplings και ιδιαίτερα τα βραστά θα σας προτείνουμε όχι μόνο να αποφύγετε τα πλούσια τανικά ερυθρά κρασιά αλλά όλα τα ερυθρά κρασιά. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε ερυθρό, επιλέξτε το πιο ελαφρύ που έχετε στην κάβα σας. Η επιλογή ενός ροζέ όπως το Λαμπαδίας και το Τομή ροζέ είναι φανταστική για όλα τα ήδη dumplings. Για τα dumplings με θαλασσινά δένουν υπέροχα και κρασιά με αισθητή οξύτητα όπως το Μοσχοφίλερο Anosis, το Paros Μονεμβασιά αλλά και ένα Riesling όπως το Riesling Steinmassel. Για τις πιο πικάντικες εκδοχές μπορείτε να αναζητήσετε και κρασιά με απαλή γλυκύτητα όπως το Άδολη Γης ροζέ ή το Cabernet D’ Anjou. Αν θέλούμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω προτείνουμε ανεπιφύλακτα για όλες τις συνταγές με dumplings, τα αφρώδη κρασιά που είναι φτιαγμένα με την παραδοσιακή μέθοδο όπως μία σαμπάνια (Champagne Palmer Brut) ή το Karanika Brut Cuvee Prestige.

Κοτόπουλο Tikka Masala

Αφήνουμε τώρα την Ιαπωνία και την Κίνα και πάμε στην Ινδία για να απολαύσουμε ένα πικάντικο μαριναρισμένο κοτόπουλο Tikka Masala. Πρόκειται για ένα καυτερό κοτόπουλο που έχει μαριναριστεί σε μίγμα γιαουρτιού και μπαχαρικών όπως ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το κύμινο, το κόλιανδρο, με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικών που σερβίρεται μαζί με ρύζι. Είναι ένα πιάτο ‘φωτιά’ που για να σταθεί κρασί δίπλα του θα πρέπει να μπορεί να ‘τραβήξει’ το καυτερό στοιχείο. Τα πλούσια βαρελάτα λευκά και τα τανικά κόκκινα απορρίπτονται! Κρασιά όμως με γλυκύτητα όπως ένα Gequrtzraminer (Lenga) ή ένα Riesling (Riesling Private Bin) ή κρασιά με αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα και οξύτητα όπως το Sauvignon Blanc (Epops Sauvignon Blanc, Συμεωνίδης - Sauvignon Blanc) είναι ικανά να σταθούν δίπλα στο κοτόπουλο και απαλύνουν τον πικάντικο χαρακτήρα του.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: