5 κρασιά συντροφιά στο Πασχαλινό τραπέζι

Βρισκόμαστε μία πνοή πριν το Πάσχα. Η αλήθεια είναι ότι σαν γιορτή, την προτιμώ από τα Χριστούγεννα. Αυτό μάλλον συμβαίνει λόγω καιρού. Το Πάσχα όλα είναι λίγο πιο ισορροπημένα.  Η φύση στολίζεται και όλα πράσινα και ανθισμένα, μας προσκαλούν να χαρούμε τη μητέρα γη. Με την αναγέννηση της άνοιξης υπάρχει και μια πρόσκληση για εσωτερική αναγέννηση.

Όλοι λίγο πολύ ανυπομονούμε για το τραπέζια της Ανάστασης, είτε μας λείπει το κρέας είτε όχι. Θα μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι με οικογένεια και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα (έμφαση στο αγαπημένα). Αυτό θα γεμίσει με πίτες, σαλάτες και λιχουδιές, όλα φτιαγμένα με αγάπη. Τα κάρβουνα θα ανάψουν από νωρίς το πρωί και οι ψησταριές ετοιμάζονται για το μεγάλο έργο. Για εμένα, συνοδός της δουλειάς του ψησίματος της Κυριακή είναι η μπύρα. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου όμως, ετοιμαστεί το αρνί και όλα τα καλά, τα πράγματα αλλάζουν.

Αυτά είναι 5 κρασιά για το Πασχαλινό τραπέζι

 

Πλαγιές Γερακιών Λευκός - Κτήμα Αβαντίς

Ξεκινάει μια ημέρα κρέατος με λευκό κρασί; Ναι, γιατί προτού έρθουν τα κρέατα της ψησταριάς, έρχεται η μεσονύκτια μαγειρίτσα. Η συκωταριά και άλλα μέρη του αρνιού που αφαιρούνται από το χασάπη, γίνονται σούπα όπου με την κατάλληλη μαεστρία είναι πιάτο υψηλών αστέρων. Το μείγμα Sauvignon Blanc - Μαλαγουζιά ταιριάζει άριστα με την φυτικότητα των λαχανικών της σούπας. Η δροσιστική οξύτητα αντιστοιχίζει αυτήν του αυγολέμονου, και το πλήθος τροπικών αρωμάτων από τις δύο μεθυστικές ποικιλίες κολλάει γάντι στην umami νοστιμάδα των εντόσθιων. Θα συνοδεύσει επίσης όμορφα τις σπιτικές πίτες (βλέπε τυρόπιτα-σπανακόπιτα γιαγιάς ή μάνας) που σπάνια λείπουν από ένα παραδοσιακό τραπέζι.

 

Γαία S - Gaia Wines

Το γεμάτο βάθος κόκκινου φρούτου Αγιωργίτικο σμίγει με το πικάντικο αλλά και ευγενές Syrah. Κόκκινα φρούτα όπως κεράσι-φράουλα από το πρώτο και μαύρα, όπως αποξηραμένο δαμάσκηνο και μαύρο μούρο από το δεύτερο, συνθέτουν την αρωματική πανδαισία. Τα γλυκά  μπαχαρικά από την 12μηνη παλαίωση σε γαλλική δρυ είναι γενναιόδωρα, και το τελικό σύνολο είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αλλά και μη επιθετικό τανικά. Είναι το τέλειο ταίρι αν ο οβελίας σας είναι το κομψό κατσικάκι που θέλει απέναντί του ένα πικάντικο αλλά και ευγενικό μαζί του κρασί.

 

Ράμνιστα - Κτήμα Κυρ Γιάννη

Κύριο πρωταγωνιστή του τραπεζιού της Λαμπρής θέτουμε το Ξινόμαυρο και αυτήν την εμβληματική, αγαπημένη Νάουσα του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Στη μύτη έχουμε κόκκινο φρούτο όπως κράνο και σμέουρο, φρέσκια ντομάτα και ελιά, ελληνικά βότανα όπως φασκόμηλο. Παράλληλα χορεύει μια πληθώρα πικάντικων μπαχαρικών με βανίλια και κέδρο από την 16μηνη παλαίωση σε γαλλικό και αμερικάνικο βαρέλι. Τα αρώματα συνεχίζουν να κατακλύζουν το στόμα, πλαισιωμένα από οξύτητα που δίνει νεύρο και από το υψηλό επίπεδο στιβαρών τανίνων. Έχουμε ότι μπορεί να ζητήσει το αρνάκι με την πλούσια, κρεατένια και λιπαρή γεύση του, αλλά και αρκετή δομή για τα πιο απαιτητικά “γηραιότερα” κρέατα που θα επιλέξουν κάποιοι μερακλήδες. Μιλάμε για την “πρατίνα” και το “χοντρό”.

 

Cabernet Sauvignon - Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Σε μια λίστα για την πιο σημαντική ημέρα κρέατος του χρόνου θα ήταν “αμαρτία” να λείπει ένα Cabernet Sauvignon. Ειδικότερα, όταν υπάρχει ένα εσοδείας του 2014 που έχει αποκτήσει εξαιρετική εξέλιξη στη φιάλη. Mαύρο φραγκοστάφυλλο και μαύρο κεράσι που βρίσκονται σε κάπως αποξηραμένο στυλ, νότες κακάο, βανίλιας και κέδρου από την παλαίωση σε βελανιδιά  δημιουργούν ένα υπέροχο αρωματικό σύμπλεγμα. Το μπουκέτο ολοκληρώνεται από ξηρούς καρπούς, γήινα και ζωικά χαρακτηριστικά κρέατος και δέρματος που θα βρεθούν σε απόλυτη συμφωνία με τα ερίφια και ιδιαιτέρως με το κοκορέτσι.

 

Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve – Santo Wines

Για αυτούς που θέλουν το κρασί τους για την ημέρα λευκό υπάρχει μία σοβαρή απάντηση: Aσύρτικο. Η επιλογή είναι η βαρελάτη έκδοση του συνεταιρισμού Σαντορίνης. Κομψή αρωματικά, βρίσκουμε ροδάκινο, λεμονάτο χαρακτήρα και ορυκτότητα θαλασσινής αλμύρας. Η 12μηνη παραμονή στο βαρέλι δίνει νότες γλυκών μπαχαρικών, κυρίως βανίλιας και συμβάλλει υπέροχα στο να στρογγυλέψει το κοφτερό προφιλ της Σαντορίνης. Η τραγανή-μεταλλική οξύτητα υψώνει το ανάστημά της απέναντι σε οτιδήποτε λιπαρό έχει η σούβλα σας. Αποτελεί δε, ιδανική επιλογή, για όσους επιλέξουν και λευκά κρέατα όπως χοιρινό κοντοσούβλι και κοτόπουλο.

Μοιραστείτε το άρθρο: