Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η αφρόκρεμα των Μεγάλων

Η αφρόκρεμα των ΜεγάλωνΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Είναι τύχη για μια χώρα όπως η Ελλάδα να διαθέτει ένα πλήθος μικρών παραγωγών που δίνουν έμφαση στην ποιότητα και γεμάτοι με πάθος και προσωπικό όραμα να στολίζουν τα ράφια μας με κρασιά τα οποία έχουν κάτι να πουν. Ξεχασμένες ποικιλίες που αναβιώνουν χάρη στις προσπάθειες τους, πειραματισμοί με έμφαση σε παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης, κρασιά με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο είναι μόνο μερικά από τα credits τα οποία μπορούμε να τους καταλογίσουμε. Εξάλλου η Ελλάδα είναι μια χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό των οινοποιητικών της μονάδων να ανήκει στη μικρή ή μικρομεσαία κατηγορία.

Από την άλλη πλευρά θα ήταν τεράστια παράλειψη να αγνοήσουμε τη συνεισφορά των μεγάλων “παιχτών” στη διαμόρφωση της Ελληνικής οινικής πραγματικότητας όπως τη βιώνουμε στις μέρες μας. Και μπορεί για διάφορους δικαιολογημένους ή μη λόγους να έχουμε ταυτίσει τις μεγάλες εταιρείες με αυτό που ονομάζουμε mass market και φτηνά κρασιά, ωστόσο αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Το ότι για παράδειγμα ο Torres φτιάχνει εκατομμύρια φιάλες από το Vina Sol ή την απολαυστική Vina Esmeralda, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει από πίσω το κορυφαίο Mas La Plana που αφενός δε παίζεται αφετέρου βέβαια κοστίζει και μια μικρή περιουσία για να το αποκτήσεις.

Έτσι λοιπόν θεωρώ πως είναι μοναδική η ικανότητα των μεγάλων παραγωγών παγκοσμίως να κάνουν κρασιά που μπορούν να ικανοποιήσουν απόλυτα τις καθημερινές μας ανάγκες, από την άλλη όμως να δίνουν και εξαιρετικές προτάσεις στη λεγόμενη premium κατηγορία.

Διάλεξα μερικά από τα αγαπημένα μου top κρασιά από κάποιους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς που νομίζω μπορούν να αλλάξουν λίγο την αντίληψη ότι μόνο οι μικροί μπορούν να κάνουν ποιότητα. Ακόμα και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον σπουδαίο Βαγγέλη Γεροβασιλείου ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ των μικρών, δικαιολογώντας ότι οι περισσότεροι αμπελώνες δε βρίσκονται ψηλά αλλά σε πεδινές εκτάσεις οι οποίες ευνοούν την ποσότητα έναντι της ποιότητας.

Αγιορείτικο Άβατον 2007 Τσάνταλη

Όχι δεν είναι το πιο ακριβό του Τσάνταλη, αλλά η περίφημη Κορμίλιτσα Gold φτάνει σε αστρονομικά επίπεδα τιμής θες λόγω σπανιότητας, θες λόγω Πούτιν και Κρεμλίνου. Το Άβατον είναι μια απίθανη έκφραση του μοναδικού terroir του Αγίου Όρους, με μοναδική προσωπικότητα, πολύπλοκη μύτη και ένα ουρανίσκο με πλούτο και ένταση αρωμάτων που δύσκολα συναντάς. Ένα Θεϊκό σχεδόν πάντρεμα του κοσμοπολίτικου Cabernet Sauvignon και του πανάρχαιου Λημνιού και φυσικά μια απίστευτη ιστορία αναβίωσης ενός ιστορικού αμπελώνα από τις τόσες πολλές που έχει να προσφέρει η Ελλάδα στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι.

Οπούς ιβ Cabernet Franc 2004 Κτήμα Χατζημιχάλη

Μάλλον ο πιο μικρός από τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς ή τουλάχιστον αυτός που η φιλοσοφία του πάντα ήταν με έμφαση στην ποιότητα. Κλασικός ο Καπνίας του ή το Cabernet Sauvignon, ένα από τα πρώτα μεγάλα Cabernet Sauvignon της Ελλάδας ωστόσο εδώ την παράσταση κλέβει ένα κρασί από το ξαδερφάκι Cabernet Franc. Μια premium εμφιάλωση της ποικιλίας που συναντάμε κυρίως στη δεξιά όχθη του Bordeaux και στο Λίγηρα, με συγκλονιστικό μπουκέτο που συνδυάζει πικάντικο μαύρο φρουτο, φυτικότητα πράσινης πιπεριάς, μέντα και ευκάλυπτο σε μοναδική ισορροπία και πραγματικά ένα κρασί το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από σπουδαία Γαλλικά κρασιά από την ίδια ποικιλία.

Μαυροδάφνη Grande Reserve 1979 Achaia Clauss


Ένας πραγματικός θρύλος, η εταιρεία που ίδρυσε ο Gustav Clauss φιλοξενεί αυτή τη στιγμή στο κελάρι της δυο βαρέλια με Μαυροδάφνη από τον προηγούμενο αιώνα, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα παλαιότερα κρασιά του κόσμου. Η δοκιμή της μακράς παλαίωσης Grande Reserve Μαυροδάφνης του 1979 είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία, που σε ταξιδεύει πραγματικά στο χρόνο. Μοναδικά αρώματα ηθελημένης οξείδωσης που θυμίζουν toffee, καμένη καραμέλα σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκο, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, σε ένα μπουκέτο το οποίο συνεχώς εξελίσσεται στο ποτήρι και συνεπαίρνει με την ένταση και διάρκεια των αρωμάτων του. Το να προχωρήσεις δε από τη μια γουλιά στην επόμενη είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο, ενώ η επίγευση είναι σαν να μη θέλει να τελειώσει ποτέ.

Σκαλάνι 2009 Μπουτάρης Οινοποιητική

Μάλλον δικαιωματικά στη θέση αυτή θα έπρεπε να βρίσκεται το καινούριο 1879 Boutari Legacy, ένα premium Ξινόμαυρο φτιαγμένο για να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία της εταιρείας και τη προσφορά της στην ανάδειξη της κορυφαίας Ελληνικής ποικιλίας. Ωστόσο αν κάποιο από τα οινοποιεία του Μπουτάρη θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο του Boutique οινοποιείου δεν θα ήταν άλλο από το κτήμα Φανταξομέτοχο στο Σκαλάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Πολύ μικρή παραγωγή και όχι μόνο για τα δεδομένα του Μπουτάρη, από τον ιδιόκτητο αμπελώνα φυτεμένο σε μια απότομη πλαγιά, στη μέση του οποίου βρίσκεται ένα πραγματικά υψηλής αισθητικής οινοποιείο. Η ίδια αισθητική συναντάτε και στα κρασιά με το ερυθρό Σκαλάνι από τις ποικιλίες Syrah/Κοτσιφάλι να αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς Ελληνικής και διεθνούς ποικιλίας, δίνοντας ένα «ζεστό», πληθωρικό κρασί με αρώματα ώριμων σκουρόχρωμων φρούτων και εξαιρετικά δουλεμένες τανίνες στο στόμα.


Καλή Εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: