Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Καλοκαιρινά φαγητά με το οινικό τους ταίρι!

Καλοκαιρινά φαγητά με το οινικό τους ταίρι!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Έντεκα αγαπημένα καλοκαιρινά, ελαφριά, κυρίως Ελληνικά φαγητά αναζητούν το οινικό τους ταίρι!

Το πρώτο πράγμα που μετράει στην επιλογή ενός κρασιού που θα συνοδεύσει το γεύμα μας, είναι η προσωπική προτίμηση, δηλαδή το στυλ κρασιού που μας αρέσει περισσότερο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές (ομοιομορφία, αντίθεση, ισορροπία, πρωτοτυπία) που αν τις λάβουμε υπόψη, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο. Καταφέρνοντας να συνδυάσουμε το προσωπικό μας γούστο με αυτές τις αρχές, η απόλαυση απογειώνεται.

Για να μην σας ‘ζαλίσουμε’ όμως με κανόνες και αρχές, σας προτείνουμε τα στυλ του κρασιού που συνόδευσαν ‘ιδανικά’ τα πιάτα μας!

*Γεμιστά χωρίς κιμά: Ντοματούλες και πιπεριές με μπόλικα μυρωδικά και ρύζι. Αρωματικό φαγητό, όχι όμως πολύ ελαφρύ λόγω του ρυζιού. Έτσι δεν πάμε σε ένα ελαφρύ κρασί αλλά αναζητάμε λίγο όγκο. Προτιμήστε ένα αρωματικό ροζέ (Πλαγιές Γερακιών), ένα γεμάτο Βιδιανό (Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη) ή ένα αρωματικό χαρμάνι (Τέχνη Αλυπίας).

*Όστρακα ωμά: Χτένια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστέρες, πετροσωλήνες ή ότι άλλο όστρακο ψαρέψετε, βάλτε τους λίγο λεμονάκι, ανοίξτε και ένα αφρώδες με υψηλή οξύτητα όπως οι Σαμπάνιες ή τα λευκά αφρώδη του Καρανίκα και δεν θέλετε τίποτα άλλο!

*Μπριάμ: Λαδερό φαγητό με όλο τον κήπο στο πιάτο μας! Για να ισορροπήσουμε την λιπαρότητα και τα αρώματα η ασφαλής λύση είναι ένα δροσερό, πλούσιο ροζέ όπως το Bandol Rose, Domaine Ott ή το Ροδόχρους του Λαντίδη

*Ψάρι πλακί: Εδώ βασικό συστατικό είναι το λιπαρό ψάρι και η ντομάτα. Αν δεν θέλετε να πάτε πάλι σε ένα πλούσιο ροζέ κρασί, τολμήστε ένα ελαφρύ, γεμάτο φρεσκάδα κόκκινο όπως η Καλή Ρίζα του Κυρ Γιάννη ή οι Άκρες του Σκούρα.

*Ζυμαρικά με πέστο: Πλούσιο, super αρωματικό πιάτο (βασιλικός, παρμεζάνα, σκόρδο, λάδι) ζητάει ένα πλούσιο βαρελάτο Sauvignon Blanc (Καριπίδης Sauvignon Blanc Fume) ή Chardonnay (Κίκονες).

*Μουσακάς: Αν και δεν είναι το πιο ελαφρύ πιάτο, είναι όμως άκρως καλοκαιρινό και παραδοσιακό. Κιμάς, ντομάτα και μελιτζάνες τα βασικά συστατικά. Εδώ θα χρειαστεί να βγάλετε κόκκινα κρασιά με μέτριο σώμα και αρκετή οξύτητα από τον συντηρητή σας (και αν δεν έχετε το HOW είναι εδώ!!), όπως το Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος από το Κτήμα Άλφα ή το Αγιωργίτικο της Γαίας.

*Κολοκυθάκια γεμιστά: Κιμάς, μυρωδικά, ρύζι και αυγολέμονο τα βασικά συστατικά, οπότε αναζητάμε ένα αρωματικό, σχετικά γεμάτο με αισθητή οξύτητα λευκό κρασί, χαρακτηριστικά που ‘φωνάζουν’ για ένα Nεοκοσμήτικο Sauvignon Blanc όπως το SpyValley ή το Escapades.

*Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι: Το χταπόδι από μόνο του αν δεν έχει πασπαλιστεί με ξύδι, ταιριάζει με ένα ελαφρύ κόκκινο. Εδώ που είναι μαγειρεμένο με ντομάτα (οξύτητα) πάμε σίγουρα σε ένα βελούδινο κόκκινο όπως η Λημνιώνα του Ζαφειράκη ή ένα φρέσκο δεξαμενής όπως το Mountain Fish από το Κατώγι Στροφιλιά.

*Στραπατσάδα: Αν και φαίνεται απλό πιάτο έχει στοιχεία που το κάνουν πιο περίπλοκο από ότι φανταζόμαστε. Η ντομάτα του δίνει όξινο χαρακτήρα , το τυρί αλμύρα και το αυγό γεύση umami. ‘Επικίνδυνο’ φαγητό για κρασί. Τολμήστε και εδώ με ένα ροζέ, αρωματικό κρασί με αρκετή οξύτητα και ελάχιστα σάκχαρα όπως το Κτήμα Θεόπετρα ή Άδολη Γης ροζέ.

*Μικρά ψαράκια τηγανιτά: Γαύρος, Αθερίνα και κουτσομουράκια γεμίζουν τα τηγάνια όλο το καλοκαίρι! Το τηγάνισμα, προσδίδει λιπαρότητα, το λεμονάκι που συνήθως τα συνοδεύουμε, οξύτητα και το αλατάκι αλμύρα. Αναζητάμε κρασιά με οξύτητα και φρεσκάδα. Κλασσικός συνδυασμός είναι οι ‘αβαρέλωτες’ Σαντορίνες (Σαντορίνη Αργυρού), μια δροσερή Ρομπόλα (Gentilini) ή αν θέλετε κάτι γαλλικό, ένα απλό Chablis (Champs Royaux, Fevre.

*Παγωτό Σοκολάτα: Επειδή η σοκολάτα δεν μπορεί να μας λείψει ούτε με την ζέστη, η λύση του παγωτού σοκολάτα είναι ‘αντιστεριτική’!! Vinsanto από την Σαντορίνη όπως του Σιγάλα και γλυκά Gewürztraminer (Βιβλία Χώρα γλυκός) είναι η πρόταση μας!

*Ζελέ με γιαούρτι και φρούτα: Ελαφρύ γλυκό που αναζητά μέτρια γλυκά κρασιά. Πολλές επιλογές εδώ από τα ημίγλυκα, ημιαφρώδη Moscato d Asti, τα ημίγλυκα ροζέ (Φάρος του Αιγαίου) μέχρι τα φρέσκα αρωματικά γλυκά Μοσχάτα της Σάμου (Samos Grand Cru) και της Λήμνου (Χατζηγεωργίου).


Κλείνοντας τονίζουμε και πάλι πως το γούστο μας και η ευαισθησία στις διάφορες γεύσεις παίζει μεγάλο ρόλο! Αν θέλετε να πιείτε μια αρωματική Μαλαγουζιά με τον μουσακά σας , ή ένα πλούσιο Syrah με το μπριάμ, πάμε ‘πάσο’ και περιμένουμε τις εντυπώσεις σας!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: