Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα κρασιά της Δράμας

Τα κρασιά της Δράμας
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Παρόλο που υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή της Δράμας διαθέτει μακρά αμπελουργική ιστορία, η σύγχρονη ιστορία είναι πολύ πρόσφατη. Είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που ξεκίνησε από το ‘μηδέν’, μη διαθέτοντας καν οργανωμένους αμπελώνες, και μέσα σε λίγα χρόνια καθιερώθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Αυτό δεν ήταν τυχαίο καθώς σημειώθηκαν τεράστιες επενδύσεις τόσο στον αμπελώνα όσο και σε εξοπλισμό ενώ δημιουργήθηκαν και επιβλητικά οινοποιεία που γοητεύουν τους επισκέπτες. Στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένα κάποια από τα πιο επιτυχημένα brands όλης χώρας, όπως το Μαγικό Βουνό, ο Αμέθυστος, το Thema και η Τέχνη Αλυπίας, που είναι αναγνωρίσιμα από όλους τους οινόφιλους.

Η Δράμα βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία και περιστοιχίζεται από την οροσειρά της Ροδόπης και τα βουνά Μενοίκιο, Φαλακρό και Λεκάνη. Οι κλιματικές συνθήκες που δημιουργούν τα βουνά και το ιδανικό έδαφος ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια. Τα περισσότερα οινοποιεία βρίσκονται νοτιοανατολικά της πόλης της Δράμας, με το Κτήμα Παυλίδη να βρίσκεται βορειοδυτικά της Δράμας. Η περιοχή δεν διαθέτει ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), διαθέτει όμως τρεις σπουδαίες ζώνες ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) τις ΠΓΕ Δράμας, ΠΓΕ Αδριανής και ΠΓΕ Αγοράς.

Η δραστηριότητα και η ανάπτυξη ξεκινά πριν από 4 δεκαετίες, όταν το 1987 τα αδέρφια Νίκος και Κώστας Λαζαρίδης (προερχόμενοι από οικογένεια μαρμαράδων) ιδρύουν το πρώτο οινοποιείο της περιοχής. Με μεγάλη επένδυση τόσο σε αμπελώνες όσο και στο οινοποιείο, πετυχαίνουν τα κρασιά τους να γίνουν γνωστά και περιζήτητα σε όλη την χώρα. Το 1992 τα αδέρφια αποφασίζουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς ‘δρόμους’ και έτσι ο Κώστας Λαζαρίδης ιδρύει το δικό του οινοποιείο στην Αδριανή Δράμας και ο Νίκος Λαζαρίδης συνεχίζει στην Αγορά.

Σήμερα ο αμπελώνας του Κώστα Λαζαρίδη ανέρχεται στα 1800 στρέμματα, ενώ του Νίκου Λαζαρίδη στα 650 στρέμματα. Το 1989 αρχίζει να καλλιεργεί ο Γιώργος Μανωλεσάκης (Κτήμα Γέννημα Ψυχής) τους δικούς του αμπελώνες στην Αδριανή (250 ιδιόκτητα στρέμματα σήμερα). Το 1993 ξεκινάει το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και το 1995 περνάει το κατώφλι που οινοποιείου και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης. Σήμερα ο αμπελώνας τους ανέρχεται στα 260 στρέμματα.

Το 1998 ο Χριστόφορος Παυλίδης (προερχόμενος και αυτός από τον χώρο των μαρμάρων) ιδρύει το δικό του οινοποιείο στα Κοκκινόγεια, με τον αμπελώνα τώρα να μετρά 600 στρέμματα. Το 2004 μπαίνει στον χάρτη το Κτήμα Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο, με ιδιόκτητους αμπελώνες περίπου 120 στρέμματων. Η τελευταία άφιξη στην περιοχή ήταν το 2007 και πρόκειται για το Κτήμα Οινογένεσις, του Μπάκη Τσάλκου που για πολλά χρόνια ήταν οινολόγος στο Κτήμα του Νίκου Λαζαρίδη. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Δοξάτο και αξιοποιεί 200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων.

Οι αμπελώνες της περιοχής πριν από τη δεκαετία του 80 ήταν ελάχιστοι και διάσπαρτοι εξυπηρετώντας τις ανάγκες της χωρικής οινοποίησης. Οι παραγωγοί αυτοί δημιουργώντας τους δικούς τους σύγχρονους αμπελώνες, έδωσαν έμφαση στην καλλιέργεια των διεθνών ποικιλιών. Αν και τώρα επικρατεί η άποψη ότι οι γηγενείς είναι το μέλλον του Ελληνικού κρασιού, η κίνηση αυτή δικαίωσε τους παραγωγούς και έδωσε γενικότερα ώθηση στο Ελληνικό κρασί καθώς σχεδόν όλες οι ποικιλίες εγκλιματίστηκαν στην περιοχή και έδωσαν εξαιρετικά κρασιά ανεβάζοντας τον πήχη.

Μεγάλο μερίδιο έχουν και οι λευκές και οι ερυθρές ποικιλίες του Μπορντώ όπου οινοποιούνται μόνες τους (Αμέθυστος- Sauvignon Blanc, Μαγικό Βουνό λευκό, Cabernet Sauvignon Αμέθυστος Cava) αλλά και σε χαρμάνια (Perpetuus λευκό, Chateau Niko Lazaridi ερυθρό). Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί χαρακτήρισαν  ως μικρό Μπορντώ. Από ποικιλίες του Μπορντώ είναι και το Μαγικό Βουνό, το πρώτο extra premium ερυθρό κρασί που έγινε μόδα και είναι περιζήτητο σε όλη την χώρα. Εκτός από το Μπορντώ και άλλες περίφημες περιοχές της Γαλλίας ενέπνευσαν του Δραμινούς οινοπαραγωγούς. H Βουργουνδία εκπροσωπείται ‘επάξια’ με το Chardonnay: Τα Emphasis Chardonnay, Chardonnay Ήδυσμα Δρυός και Chateau Julia - Chardonnay είναι κάποια παραδείγματα. Ο Ροδανός με το Syrah και κρασιά όπως το Ήδυσμα δρυός Syrah, Domaine Costa Lazaridi - Syrah, και Emphasis - Syrah .

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στον αμπελουργικό χάρτη της περιοχή πολύ δυναμικά και οι Ελληνικές ποικιλίες, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο. Η ποικιλία που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή είναι το Ασύρτικο. Το χαρακτηριστικό χαρμάνι Sauvignon Blanc - Ασύρτικο έδωσε και εδώ απολαυστικά κρασιά (Thema λευκός, Φεγγίτες λευκός, Τέχνη Αλυπίας λευκός, Αμέθυστος λευκός, Cavalieri λευκός), ενώ και τα εξαιρετικά μονοποικιλιακά Ασύρτικα δεν είναι λίγα: Τέχνη Οίνου Ασύρτικο, Chateau Julia - Ασύρτικο, Emphasis - Ασύρτικο, Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο. Η Μαλαγουζιά όπως και σε όλη την Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος συμμετέχοντας σε χαρμάνια (Thyrsus - Λευκό) ή δίνοντας μονοποικιλιακά κρασιά. Η ερυθρή γηγενής ποικιλία που επικρατεί, είναι το Αγιωργίτικο. Σε χαρμάνια όπως ο Αμέθυστος ερυθρός, Thema ερυθρός, Τέχνη Αλυπίας ερυθρός μαζί με τις διεθνείς ποικιλίες συμμετέχει και το Αγιωργίτικο, ενώ αρχίζουν να ‘βγαίνουν’ και μονοποικιλιακά κρασιά.

Στα ροζέ κρασιά συναντάμε σχεδόν όλες τις ποικιλίες διεθνείς ποικιλίες. Από Merlot (Domaine Costa Lazaridi Merlot), Cabernet Sauvignon (Φεγγίτες ροζέ) μέχρι Tempranillo (Thema ροζέ) και Grenache Rouge (Nico Lazaridi ροζέ).

Το στυλ των κρασιών είναι μοντέρνο, η εμφάνιση τους όμορφη ενώ σπάνια βρίσκουμε κρασιά μέτριας ποιότητας. Παρόλο που υπάρχουν και κάποια ακριβά κρασιά, η τιμολόγηση είναι ‘τίμια’, ενώ οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα μπορούν να καλύψουν τα γούστα όλων των καταναλωτών.

Με σκοπό οι παραγωγοί της Δράμας να γίνουν ακόμα πιο εξωστρεφείς διοργανώνουν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή την ‘Δραμοινογνωσία’, μία εβδομάδα εκδηλώσεων και ανοιχτών οινοποιείων. Φέτος έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Πάντα αξίζει μία βόλτα στην Δράμα!

Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: