Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Λευκοί καλοκαιρινοί "θησαυροί" από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες

Λευκοί καλοκαιρινοί "θησαυροί" από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μέσα Ιουλίου σχεδόν! Κάποιοι έχετε ξεκινήσει τις διακοπές σας, ίσως λίγοι έχετε επιστρέψει ήδη, όμως οι περισσότεροι ακόμα τις οργανώνετε! Ακόμα και αν λόγω υποχρεώσεων κάποιοι δεν καταφέρετε να πάτε διακοπές, οι ώρες που χαλαρώνετε στο μπαλκόνι ή στον καναπέ, θα γίνουν πιο ευχάριστες παρέα με ένα ποτηράκι κρασί! Σε όλες τις περιπτώσεις η σκέψη και μόνο για το πια κρασιά θα έχουν θέση στο τραπέζι σας, στο ψυγείο σας, στην καλοκαιρινή σας κάβα ή στο πορτ-μπαγκάζ, σας αποφορτίζει!

Θα μπορούσατε να επιλέξετε για τις διακοπές σας τα αγαπημένα σας κρασιά, αυτά που τα γνωρίζετε και τα πίνετε συχνά. Ή να διαλέξετε κρασιά που δεν τα έχετε ξαναπιεί και θα θέλατε να τα δοκιμάσετε. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε και τα φαγητά των διακοπών και να επιλέξετε κρασιά που ταιριάζουν. Ίσως τα κριτήρια να έχουν να κάνουν με το κόστος και να προσανατολιστείτε σε σχετικά οικονομικά κρασιά γιατί αφού θα καταναλώσετε πολύ, να μην αδειάσει η τσέπη. Αντίθετα ίσως διαλέξετε κρασιά που θα μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, γιατί οι διακοπές είναι μία φορά τον χρόνο και αξίζει να το ρίξετε έξω! Με πολλά ‘κριτήρια’ μπορούν να επιλεχθούν τα κρασιά των διακοπών. Σας έχουμε και εμείς μία πρόταση! Τι θα λέγατε να ΄κυνηγήσετε’ σπάνιους ‘οινικούς’ θησαυρούς της χώρας μας? Μην αγχώνεστε, δεν είναι κουραστικό! Αρκεί να πάρετε μαζί σας κρασιά από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες! Και δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ! Εμείς θα σας προτείνουμε 8 λευκά κρασιά που, με την σπανιότητα τους αλλά και με τα γοητευτικά χαρακτηριστικά τους, θα κάνουν το καλοκαίρι σας ξεχωριστό και θα σας τα στείλουμε στην πόρτα σας, όπου και αν είναι αυτή!

Πρεκνάδι, Διαμαντάκος

Η λευκή ποικιλία Πρεκνάδι, προέρχεται από την περιοχή της Ημαθίας και παλεύει δίπλα στο περίφημο Ξινόμαυρο, να δείξει ότι αξίζει. Και τα καταφέρνει καλά! Εδώ έχουμε μία δροσερή και αρωματική έκφραση της ποικιλίας που ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαιρινό τραπέζι. Θέλει για παρέα μαγειρευτά λευκά κρέατα, λαδερά και ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες. Αν θέλετε να ‘ανακαλύψετε’ και την βαρελάτη εκδοχή της ποικιλίας που είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, δοκιμάστε το Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου. Μην ψάξετε περισσότερο για άλλο Πρεκνάδι, μάλλον δεν θα βρείτε.

Σιδερίτης, Iron S, Αχαιών

Εδώ έχουμε ένα λευκό κρασί που προέρχεται από την ερυθρωπή ποικιλία της Πελοποννήσου, Σιδερίτη, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Αχαΐας. Το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί από αυτή την ποικιλία είναι το Τα Δώρα του Διονύσου από τον Θανάση Παρπαρούση. Ο Σιδερίτης δεν είναι τόσο σπάνιος όσον αφορά τις φυτεύσεις του, αλλά ως προς τον αριθμό των ποιοτικών εμφιαλωμένων κρασιών. Η Αχαιών πιστεύοντας στις δυνατότητες αυτής της ποικιλίας μας χαρίζει ένα απολαυστικότατο, δροσερό και ευκολόπιοτο κρασί από Σιδερίτη, με βιδωτό πώμα και μοντέρνα εμφάνιση, που μπορούμε να το απολαύσουμε και στην παραλία! Αν έχουμε λίγα ψαράκια τηγανητά και λίγα φρέσκα όστρακα ακόμα καλύτερα!

Κατσανό Γαβαλά

Σε αυτό το κρασί δεν έχουμε μία αλλά δύο σπάνιες λευκές ποικιλίες, το Κατσανό μαζί με ένα μικρό ποσοστό (15%) της ποικιλίας Γαιδουριά. Και οι δύο προέρχονται από την Σαντορίνη και καταλαμβάνουν μαζί ποσοστό μικρότερο από το 0,5% του αμπελώνα του νησιού. Δεν θα βρείτε ούτε αυτή την ποικιλιακή σύνθεση σε άλλο κρασί, ούτε κρασιά από κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Ιδιαίτερο κρασί που αποτυπώνει το terroir του νησιού, φέρνοντας ορυκτά στοιχεία στο ποτήρι μαζί με λεμόνια και νότες μελιού. Συνδυάστε το με ψάρια, όπως η συναγρίδα και ο ροφός αλλά και μικρότερα όπως η τσιπούρα και το λαβράκι στα κάρβουνα.

Χυδηριώτικο, Μεθυμναίος Οίνος

Στις προτάσεις μας έχουμε και ερυθρή ποικιλία, το Χυδηριώτικο, που εδώ ακολουθεί την διαδικασία της λευκής οινοποίησης και μας δίνει λευκό κρασί. Η ποικιλία αυτή μας ταξιδεύει στο νησί της Λέσβου και την περιοχή των Χυδήρων, από όπου πήρε το όνομα της, όταν η οικογένεια Λάμπρου ανακάλυψε τα ξεχασμένα πρέμνα και αποφάσισε να τα αξιοποιήσει. Νησιώτικο κρασί, που κουβαλάει μία δροσερή καλοκαιρινή αύρα και θα ταιριάξει όμορφα με ψητές σαρδελίτσες, κολιούς και άλλα ψαράκια ‘εποχής’ αλλά και ψητά λευκά κρέατα ή πιάτα με μελιτζάνες.

Δαφνί, Λυραράκης

Προέρχεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα την περιοχή του Ηρακλείου. Οφείλει την αναβίωση της σε μεγάλο βαθμό στο Κτήμα Λυραράκη, το οποίο μας έδωσε και το πρώτο μονοποικιλιακό κρασί. Ένα κρασί που χαρίζει απλόχερα τα αρώματα και τις γεύσεις της δάφνης, από την οποία παίρνει και το όνομα του, ενώ παράλληλα η νοστιμιά που βγάζει στο στόμα το κάνει ένα πολύ ‘foof friendly’ κρασί. Απολαύστε το με πιάτα με έντονα αρώματα που οφείλονται σε μυρωδικά, με θαλασσινά και με λαδερά.

Πλυτό, Λυραράκης

Θα μείνουμε Κρήτη για να ανακαλύψουμε μία ακόμα σπάνια λευκή ποικιλία από την περιοχή του Ηρακλείου, που χρωστάει και αυτή πολλά στο Κτήμα Λυραράκη καθώς ήταν από τα πρώτα οινοποιεία που πίστεψαν σε αυτή. Μπορείτε να χαρείτε την δροσερή λεμονάτη γεύση που δίνει στα κρασιά η ποικιλία, μέσα από αυτό το εξαιρετικό κρασί και να το συνδυάσετε με οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα, με γεμιστούς κολοκυθοανθούς, ντολμαδάκια αλλά και λεμονάτα πιάτα πουλερικών και χοιρινού.

Γουστολίδι, Κλήμα Γράμψα

Αφού έχουμε ‘πιάσει’ τα νησιά ας πάμε και στα Ιόνια και να γνωρίσουμε το σπάνιο Γουστολίδι. Καλλιεργείται κυρίως στην Ζάκυνθο από όπου προέρχεται και αυτό το κρασί, ενώ παρουσία έχει και στην Κεφαλλονιά που καλείται και Βοστυλίδι. Παλαιότερα, κυριαρχούσε στους αμπελώνες της Ζακύνθου, αλλά στην συνέχεια μεγάλο μέρος του αμπελώνα αντικαταστάθηκε από άλλες ποικιλίες. Η οικογένεια Γράμψα όμως πιστεύει πολύ σε αυτή την ποικιλία και προσπαθεί να την φέρει και πάλι στο προσκήνιο. Δοκιμάζοντας το κρασί ευχόμαστε να συνεχίσει τις προσπάθειες γιατί μας αρέσει πολύ! Με πολύ ωραία στοιχεία ανθικά και εσπεριδοειδών αλλά και με αναζωογονητική οξύτητα θα δέσει όμορφα με μέτρια ψάρια ψητά ή τηγανητά και λαδερά φαγητά.

Malvasia Πάρος, Μωραΐτης

Και ένα γλυκό κρασί από την Μονεμβασιά, μία ποικιλία με τεράστια ιστορία και όνομα. Προέρχεται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την περιοχή της Λακωνίας, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη. Αν και εκεί παράγονται κάποια ξηρά και γλυκά κρασιά, το νησί της Πάρου είναι αυτό που πρωτοστάτησε στην αναβίωση της. Δεν είναι τόσο σπάνια όσο οι ποικιλίες που σας έχουμε προτείνει ως τώρα, όμως δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε και διαδεδομένη. Ανάμεσα στα κρασιά που αποδεικνύουν τις δυνατότητες της είναι και αυτό το γλυκό ‘λιαστό’ κρασί από την Πάρο, που θα συνοδεύσει όλα τα γλυκά επιδόρπια που θα απολαύσουμε το καλοκαίρι αλλά και όλες τις ποικιλίες τυριών που θα ομορφύνουν τα βράδια μας!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: