Meet the Faces: Πάρις Σιγάλας

 

Που βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή;

Στο Oeno p στην Οία, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασα, στην περιοχή που βρίσκεται το υποθαλάσιο ηφαίστειο Κολούμπος.

 

Ποια είναι η σχέση σας με το κρασί;

Η σχέση μου με το κρασί τολμώ να πω ότι παραμένει ρομαντική, ερωτική, όπως διαμορφώθηκε στα νεανικά μου χρόνια, όπου ο τρύγος, το πάτημα των σταφυλιών εν χορώ, οι φίλοι και φίλες, η μουσική και ο χορός, τάραζαν τη ψυχή και το σώμα. Η λέξη τρύγος απορρόφησε όλη εκείνη την ερωτική ατμόσφαιρα και μέσω αυτής της λέξης επανέρχεται ακόμη στις μέρες μου.

 

Γιατί επιλέξατε την περιοχή που δραστηριοποιείστε;

Είναι δύσκολο, ίσως αδύνατο να απαντήσεις εάν επιλέγεις τον τόπο που ζεις και δημιουργείς ή είναι ο τόπος που σε επιλέγει. Από νέος πάντα έλεγα με παιγνιώδη διάθεση αναφερόμενος στη Σαντορίνη, ότι οι εσωτερικοί παλμοί του νησιού συντονίζονταν με τους δικούς μου. Αναφορικά με το κρασί, θεωρώ ότι η Σαντορίνη είναι ένα μεγάλο αμπελοτόπι μοναδικό και ως οινοποιός αισθάνομαι τυχερός.

 

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο;

Στο ερώτημα τι χρώμα κρασί προτιμώ; Επιλέγω το καλό κρασί που ταιριάζει με το πιάτο που πρόκειται να συνοδεύσει.

 

Ήπιο ή με φυσαλίδα;

Μου αρέσει η καλή σαμπάνια όπως κι ένα καλό Ασύρτικο

 

Αγαπημένη οινική χώρα και γιατί ;

Στη Γαλλία λόγω σπουδών γνώρισα το καλό κρασί και τη μεγάλη της οινική παράδοση. Φυσικά αυτή η προτίμηση μου δεν είναι και πολύ αντικειμενική δεδομένου ότι στη γεύση και τα αρώματα του γαλλικού κρασιού όπως και στο άρωμα του γκολουάζ, έχει εγκλωβιστεί ένα μέρος της νιότης μου όταν πήγα για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι το 1970 με νωπό το Μάη του 68, που με διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό.

 

Αγαπημένη ποικιλία και γιατί;

Πιστεύω ότι πολλές ποικιλίες έχουν δώσει εξαιρετικά κρασιά. Μία απ’ αυτές είναι και το Ασύρτικο. Θεωρώ ότι ακόμη δεν έχουμε εξαντλήσει το δυναμικό που έχει αυτή η ποικιλία στο αμπελοτόπι της Σαντορίνης.

 

Αγαπημένος συνδυασμός κρασιού-φαγητού;

Το καλό κρασί γίνεται καλλίτερο όταν ταιριάζει με το πιάτο που το συνοδεύει

 

Το κρασί έχει εποχή, ώρα και περίσταση;

Επιλέγουμε το κρασί και ανάλογα με τη διάθεση μας. Η εποχή, η ώρα και κυρίως η καλή παρέα επηρεάζει το κρασί που επιλέγουμε

 

Περιγράψτε μία στιγμή που θυμάστε κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Ένα ποτήρι με καλό κρασί στο χέρι, από μόνο του μου δημιουργεί καλή διάθεση.

 

Που αλλού θα θέλατε (αν θέλατε) να είστε τώρα, τι θα επιλέγατε να πιείτε και γιατί;

Αυτή την εποχή στη Σαντορίνη η σκέψη μου είναι στο αμπέλι και στον τρύγο που πλησιάζει.

 

Αν επιλέγατε να δραστηριοποιηθείτε σε μία νέα γεωγραφική ζώνη ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Η Νάξος θα μπορούσε να είναι ένα αμπελοτόπι πρόκληση για μένα.

 

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Μετά την πώληση το 2020 του κτήματος Σιγάλα, συνειδητοποίησα έντρομος ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Ο τρύγος, το αμπέλι, η αναμονή του νέου κρασιού, κυρίως όμως η αίσθηση ότι άφηνα ανολοκλήρωτη την έρευνα που εδώ και πολλά χρόνια κάνω για το Ασύρτικο και το αμπελοτόπι της Σαντορίνης, ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του νέου οινοποιείου με το όνομα Oeno p, στο χώρο που λειτούργησε τα πρώτα 7 χρόνια το Κτήμα Σιγάλα.

 

Πόσο κοντά είστε στους στόχους που θέσατε ξεκινώντας το Oeno p;

Όλος ο σχεδιασμός του Oeno p είναι για μικρή, πολύ ποιοτική παραγωγή μέχρι είκοσι χιλιάδες φιάλες.

Οι ετικέτες θα είναι τρείς:

  • Η πρώτη με το όνομα Τρία Αμπέλια, ήδη εχει βγεί στην αγορά. Πρόκειται για 100% Ασύρτικο,που έχει παραμείνει με τις οινολάσπες 16 μήνες σε πιθάρι. Είναι χαρμάνι από τρία επιλεγμένα αμπελοτόπια, το Ακρωτήρι, τα Φηρά κι το Μεγαλοχώρι.
  • Η δεύτερη με το όνομα Ακουλούμπος, η οποία θα βγεί στην αγορά τον Σεπτέμβρη, είναι 100% Ασύρτικο από υπερώριμο τρύγο (ο τρύγος έγινε τον Σεπτέμβρη του 2021). Εχει παραμείνει 24 μήνες με τις οινολάσπες σε πυθάρι 1600 λίτρων.
  • Η τρίτη μας ετικέτα θα είναι ένα Μαυροτράγανο που ελπίζω να βγεί το 2025

 

Μοιραστείτε το άρθρο: