Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

#μενουμεσπιτι και... δοκιμάζουμε!

#μενουμεσπιτι και... δοκιμάζουμε!
Από τον Τ. Πικούνη

Κάθομαι σπίτι και -τι να κάνω- δοκιμάζω κρασιά! Όχι βέβαια, δεν διαμαρτύρομαι, δεν θα το έλεγα την πιο δυσάρεστη απασχόληση! Στα πλαίσια του #μενουμεσπιτι, μάλλον η πιο ευχάριστη είναι!

Σήμερα λοιπόν έχει κόκκινη φασολάδα -ταιριάζει με τον καιρό και το κρύο!- και το κρασί που θα τη συνοδεύσει είναι ο Νεαρός Τσαπουρνάκος του κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό της Κοζάνης.

Δεν σας κρύβω οτι ο Γιάννης Βογιατζής είναι από τους αγαπητότερους σε εμένα Ελληνες οινοποιούς, με τον οποίο έχω κάνει εξαιρετικές συζητήσεις για όλα τα οινικά θέματα, αφού οι διάφορες θέσεις που κατείχε η κατέχει του έχουν χαρίσει σημαντικές εμπειρίες και αυθεντικές ιστορίες για να διηγείται! Έτσι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά ξανά δοκιμάζω το Νεαρό Τσαπουρνάκο του Γιάννη, που μας έρχεται φρέσκος, απευθείας από τη δεξαμενή, πριν μπει στα βαρέλια για να δώσει τον κλασσικό Τσαπουρνάκο του Κτήματος Βογιατζή.

Ποια είναι η ποικιλία; Αρχικά θεωρούσαν ότι ο Τσαπουρνάκος είναι μια τοπική ποικιλία, το τεστ DNA όμως έδειξε ότι είναι κλώνος της γαλλικής ποικιλίας Cabernet Franc. Το πως και πότε έφτασε στην Κοζάνη είναι άγνωστο.

Είναι ένα κρασί που ξεχειλίζει από ζουμερά κόκκινα φρούτα, όπως κεράσι και βύσσινο και απολαυστική φυτικότητα που χαρίζει φρεσκάδα. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα που πλησιάζει το μωβ, με πορφυρές ανταύγειες. Εκφραστικότατη μύτη με ποικιλιακό φρούτο να κυριαρχεί σε πρώτο πλάνο φέρνοντας στο μυαλό βύσσινο, βατόμουρο, κεράσι και μύρτιλα. Νύξεις φυτικότητας σε δεύτερο επίπεδο και η αίσθηση γλύκας του φρούτου να ενισχύεται από υποψία σοκολάτας. Στο στόμα πυκνό, με γενναιόδωρο αλκοόλ, ισορροπημένη οξύτητα, ζουμερό φρούτο και τανίνες. Φρέσκο και γεμάτο ένταση όπως ταιριάζει στον νεανικό χαρακτήρα του.

Ταίριασε εξαιρετικά με την κατακόκκινη πικάντικη φασολάδα... της χάρισε μια νέα, κομψότερη διάσταση.



Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: