Πέντε ερυθρά "φαβορί" για βραδιές πίτσας

Μιλάμε μάλλον για το πιο αγαπημένο είδος φαγητού στον πλανήτη. Τα είδη άλευρων που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος χειρισμού του ζυμαριού μπορούν να ποικίλουν από τόπο σε τόπο, ενώ η “κλασσική” ιταλική που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας είναι μόνο το στυλ των Ναπολιτάνων. Στην εξίσωση της πίτσας δεν υπάρχουν σταθερές, όλα είναι μεταβαλλόμενα ανάλογα με τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα και υπακούν στα γούστα του καθενός αλλά και της παρέας όταν μοιραζόμαστε (δεν παίρνουμε θέση για τη χρήση του ανανά). Το αποτέλεσμα της γευστικής ικανοποίησης παραμένει πάντα σταθερό.

 

 

Αυτή τη φορά επιλέγουμε ερυθρά που θέλετε λόγω δομής, θέλετε λόγω στυλ αρωμάτων και γεύσεων, μπορούν να είναι εξαιρετικά πασπαρτού για μερικές αγαπημένες συνταγές. Ερυθρά που δένουν αρωματικά, είναι πιο μαλακά και ήπια σε υφή αλλά και που διαθέτουν κατάλληλη οξύτητα για τα λιπαρά υλικά ανεβαίνουν στη σκηνή.

 

Alta Naoussa, Οινοποιία Θυμιόπουλου

Το Ξινόμαυρο μετά της ιδιαίτερα προσεκτικής διαχείρισης φρούτου από υψηλότερα υψόμετρα καταφέρνει τανίνες που ούτε τσιμπάνε ούτε χρειάζονται παλαίωση. Αρώματα κόκκινου κερασιού, φρέσκιας ντομάτας και κάτι που θυμίζει ανθό ρίγανης αναδύονται ακόμη καλύτερα στον ουρανίσκο υποβοηθούμενα από την αγαπητή οξύτητα του Ξινόμαυρου. Ο ποικιλιακός χαρακτήρας δεν κρύβεται καθόλου. Θα ήθελα ένα λιτό και απέριττο Ξινόμαυρο πλάι σε μία λιτή και απέριττη αλλά συγχρόνως τέλεια έκφραση της πίτσας, τη Μαργαρίτα.

 

Μεθυμναίος Ερυθρός, Οινοποιείο Μεθυμναίος

Πάμε σε ένακόκκινο με νησιώτικη αύρα, και συγκεκριμένα αυτή της Λέσβου. Το ιδιαίτερα σπάνιο και άξιο προσοχής Χιδηριώτικο εκφράζεται μέσα από μπουμπούκι τριαντάφυλλου, φρέσκο φασκόμηλο, τραγανό κόκκινο κεράσι και μία ιδέα αλμύρας και καπνού. Στον ουρανίσκο φαίνεται να έχει ανάλαφρη δομή αλλά με αρκετό νεύρο για ταιριάξει πλάι σε έντονα και λιπαρά υλικά. Μία bianca με τρούφα και τραγανό guanciale μου έρχεται πρώτη στο μυαλό.

 

Σπάνιες Γαίες, Ταμπούρι, Κτήμα Στροφιλιά

Η ποικιλία “γονέας νούμερο ένα” του Cabernet Sauvignon και του Merlot έχει δημιουργήσει μαζί με τα παιδιά του τα πιο φημισμένα ερυθρά Blend του Μπορντώ αλλά στέκει και μόνο του σε Λίγηρα και άλλες γωνιές του κόσμου. Το Κτήμα Στροφιλιά τη φυτεύει σε μία ορεινή γωνιά της Νεμέας δίνοντας ένα εξαιρετικά μυρωδάτο ερυθρό, γεμάτο κόκκινο μούρο, καβουρδισμένο κακάο, μαύρο φραγκοστάφυλο και τραγανή πράσινη πιπεριά. Δομικά είναι πολύ πιο ευγενικό σε σχέση με τον απόγονό του και δεν απαιτήσεις για πλούσιες κοπές κρέατος. Οδηγούμαστε κυρίως σε πίτσα με πικάντικο αλλαντικό όπως πεπερόνι και μπέικον και με έξτρα πιπεριά παρακαλώ.

 

Λημνιώνα New Age, Κτήμα Ζαφειράκη

Το Κτήμα Ζαφειράκη μας φέρνει ερυθρή φινέτσα από τον Τύρναβο με την τοπική Λημνιώνα και μάλιστα σε έκφραση νέας εποχής αφού γίνεται χρήση γηγενών ζυμών και μεγάλων δρύινων δεξαμενών κατά την ωρίμαση. δίνωντας πλήρη ελευθερία στην ποικιλία. Σε πρώτο πλάνο έρχεται ένα κύμα από άνθη και βότανα όπως βιολέτα, λεβάντα και δυόσμος αλλά και το κόκκινο φρούτο σε στυλ ζουμερού κόκκινου βύσσινου δεν μπορεί να παραληφθεί. Το ιδιαίτερο κάλος και η δροσιά στο στόμα ζητούν μία πίτσα alle verdure, με μελιτζάνα, κολοκυθάκι και πάει λέγοντας.

 

Messenicola, Monsieur Nicolas Winery

Στη λίμνη Πλαστήρα το τοπικό Μαύρο Μεσενικόλα μαζί με μία δόση Syrah και Carignan δημιουργούν μία μικρή ζώνη ΠΟΠ, και για καλό λόγο. Η μύτη προβάλλει κυρίως ώριμο μαύρο φρούτο, ελαφριά γλυκόριζα αλλά και έναν πιο ζωικό χαρακτήρα που θυμίζει καπνιστό αποξηραμένο κρέας. Γεμίζει όμορφα το στόμα με βελούδινες τανίνες και οξύτητα αρκετή για να δίνει ζωντάνια στο φρούτο και τον savoury χαρακτήρα του. Τέλεια επιλογή για πιο μερακλήδικες πίτσες και πληθωρικότητα στην επιλογή των κρεατικών τους.

 

Στην υγεία μας!

Μοιραστείτε το άρθρο: