Πίσω στα σχολεία με σπάνιες ποικιλίες

Πίσω στα σχολεία! Μία φράση που θα ακουστεί πολύ αυτές τις ημέρες. Οι μικροί δυσανασχετούν που ξεκινούν τα σχολεία και οι μεγάλοι αναπολούν εκείνα τα χρόνια που γύριζαν στα θρανία! Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς θα κάτσουμε για λίγο στο θρανίο του ‘οινικού σχολείου’ για να ‘ανακαλύψουμε 14 σπάνιες και πολλά υποσχόμενες γηγενείς ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Να ‘μάθουμε’ την προέλευση τους, το στυλ των κρασιών που παράγουν αλλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το «homework» εδώ είναι να δοκιμάσουμε κρασιά από αυτές τις ποικιλίες! Όλοι θα γίνουμε οι καλύτεροι μαθητές!

 

Βλάχικο: Ερυθρή ποικιλία από την Ήπειρο που αγαπάει το ψυχρό κλίμα και δίνει μαλακά ερυθρά κρασιά με απαλό χρώμα, μέτριο προς χαμηλό επίπεδο τανινών, μέτριο αλκοόλ, υψηλή οξύτητα και αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών. Παράδειγμα: Rossiu di Munte Βλάχικο 

 

Βραδυανό: Σπάνια ερυθρή ποικιλία, της οποίας η αναβίωση ξεκίνησε από την Βόρεια Εύβοια και σιγά σιγά εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Δίνει κρασιά με μέτριας έντασης χρώμα, μέτριο επίπεδο τανινών και αρώματα σκούρων φρούτων, τριαντάφυλλου και γλυκών μπαχαρικών. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ ξηρών κρασιών αλλά και για γλυκά κρασιά. Παραδείγματα: ΙΑΜΑ Ροζέ, Vriniotis G.

 

Βουδόματο: Ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης που καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος του αμπελώνα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ροζέ και γλυκών κρασιών. Δίνει κρασιά με υψηλό αλκοόλ, μέτρια οξύτητα και αρώματα κόκκινων φρούτων και ορυκτών στοιχείων. Παράδειγμα: Βουδόματο Γαβαλά

 

Μαύρο Καλαβρυτινό: Ερυθρή ποικιλία, που όπως δηλώνει το όνομα του προέρχεται από την περιοχή των Καλαβρύτων και καλλιεργείται στις Πλαγιές της Αιγιαλείας. Δίνει κρασιά με απαλό χρώμα, μέτριο προς χαμηλό επίπεδο τανινών, μέτριο αλκοόλ και δροσερή οξύτητα. Τα αρώματα του θυμίζουν κόκκινα φρούτα, βότανα και πιπέρι. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή τόσο δροσερών ερυθρών κρασιών όσο και ροζέ κρασιών. Παραδείγματα: Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό.

 

Μούχταρο: Ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από την Βοιωτία και συγκεκριμένα την Κοιλάδα των Μουσών. Δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, μαλακές τανίνες, υψηλή οξύτητα και αρώματα μαύρων φρούτων. Παραδείγματα: Κτήμα Μουσών Μούχταρο, Κτήμα Μουσών 9 Ροζέ 

 

Φωκιανό: Ερυθρή Αιγαιοπελαγίτικη πανάρχαια ποικιλία που καλλιεργείται ευρέως στο νησί της Ικαρίας ενώ τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπως η Νάξος, η Σύρος και οι Λειψοί, παράγοντας ξηρά ερυθρά και ροζέ αλλά και γλυκά κρασιά. Το χρώμα των κρασιών είναι συνήθως απαλό, οι τανίνες και η οξύτητα μέτριες και το αλκοόλ μέτριο προς υψηλό. Τα αρώματα του θυμίζουν κόκκινα φρούτα, βότανα και δέρμα. Παραδείγματα: Ανθόνερο, Αποσπερίτης.

 

Παμίδι: Ερυθρό σταφύλι με πολύ απαλό χρώμα και καταγωγή από την Θράκη. Λόγω του απαλού χρώματος του σταφυλιού χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή ροζέ κρασιών με δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων αλλά και ερυθρών κρασιών σε ανάμιξη με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Παραδείγματα: Παμίδι Ροζέ Κτήμα Βουρβουκέλη, Σγουρίδη Σίγμα Ερυθρός 

 

Σιδερίτης: Ερυθρωπή ποικιλία που προέρχεται από την περιοχή της Αχαΐας και χρησιμοποιείται στην παραγωγή λευκών και ροζέ δροσιστικών κρασιών. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται από αισθητή οξύτητα, μέτριο σώμα και αλκοόλ και αρώματα αχλαδιού, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών. Παραδείγματα: Iron S, Petite Fleur

 

Δαφνί: Σπάνια λευκή ποικιλία από την Κρήτη που δίνει κρασιά με μέτριο σώμα και δροσιστική οξύτητα, με αρώματα βοτάνων όπως αυτό της δάφνης (παίρνει και το όνομα) και του φασκόμηλου μαζί με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών.  Παράδειγμα: Λυραράκης - Δαφνί "Ψαράδες"

 

Πλυτό: Ακόμα μία λευκή ποικιλία από την Κρήτη που δίνει κρασιά με ελαφρύ προς μέτριο σώμα, μέτριο αλκοόλ και ζωηρή οξύτητα. Την συναντάμε τόσο σε μονοποικιλιακά κρασιά όσο και χαρμάνια. Παραδείγματα: Sera Λευκός, Λυραράκης - Πλυτό "Ψαράδες".

 

Λαγόρθι: Λευκή ποικιλία από την περιοχή της Αιγιαλείας που παράγει δροσιστικά και ελαφριά κρασιά με χαμηλό ή μέτριο αλκοόλ και αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και λουλουδιών. Την συναντάμε κυρίως σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες, όμως τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται και αξιόλογες μονοποικιλιακές εκφράσεις. Παραδείγματα: Άδολη Γης λευκός, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Λευκό.

 

Βοστυλίδι: Λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στα νησιά του Ιονίου και κυρίως στην Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο (καλείται και Γουστολίδι). Δίνει κρασιά με σχετικά πλούσιο σώμα, μέτρα οξύτητα και κάποιες ανεπαίσθητες τανίνες. Τα αρώματα του θυμίζουν ώριμα εσπεριδοειδή και εξωτικά φρούτα. Το συναντάμε σε κρασιά δεξαμενής, κρασιά που έχουν ωριμάσει σε δρύ αλλά και σε orange εκφράσεις. Παραδείγματα: Novita, Nouvelle Εpoque Βοστιλίδι 

 

Πρεκνάδι: Λευκή ποικιλία που προέρχεται από την περιοχή της Νάουσας και καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του αμπελώνα. Δίνει κρασιά με μέτρια αλλά δροσερή οξύτητα, αρώματα πράσινων φρούτων και μελιού, ενώ δείχνει να επωφελείται από την διακριτική παρουσία της δρυός. Παραδείγματα: Διαμαντάκος Πρεκνάδι, Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου.

 

Σκλάβα: Ιδιαίτερα σπάνια λευκή ποικιλία που προέρχεται από την περιοχή της Νεμέας, στην Πελοπόννησο, δίνοντας δροσερά κρασιά με αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Αξιοποιείται μόνο από ένα οινοποιείο προς το παρόν. Παράδειγμα: Σκλάβα Ζαχαριά

 

Μοιραστείτε το άρθρο: