Στολίζουμε το γιορτινό τραπέζι με σπάνιες ποικιλίες

Οι γιορτές πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα γιορτινά τραπέζια! Aγάπη, καλή παρέα, χαρούμενη διάθεση, λαχταριστές συνταγές και φυσικά ωραία κρασιά είναι τα απαραίτητα ‘συστατικά’ για ένα αξέχαστο γιορτινό τραπέζι. Εμείς θα σας βοηθήσουμε να διαλέξετε κρασιά που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας ή αν είστε εσείς οι καλεσμένοι να ενθουσιάσετε με τα δώρα σας. Για αυτό θα σας προτείνουμε σε αυτό το κείμενο να στολίσετε το γιορτινό τραπέζι με κρασιά από σπάνιες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Άλλοι στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με σπάνια στολίδια, εμείς θα στολίσουμε το γιορτινό τραπέζι με σπάνια κρασιά! Είναι και ένας ωραίος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή της παρέας και ειδικά όσων έχουν εμπλακεί σε μια άχαρη πολιτική συζήτηση και να κάνουν focus στο κρασί πριν ανάψουν τα ‘αίματα’.

 

 

Τα λευκά κρασιά

Πολλές οι σπάνιες λευκές ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Αν έγραφα αυτό το κείμενο πριν από δέκα χρόνια θα έβαζα δίπλα στις τάρτες και στα σουφλέ του γιορτινού τραπεζιού κρασιά από ποικιλίες όπως το Βιδιανό και η Κυδωνίτσα. Τώρα όμως δεν συγκαταλέγονται στις σπάνιες ποικιλίες. Θα ξεκινήσω με δύο ποικιλίες που στοιχηματίζω ότι ούτε για αυτές θα μπορούμε να μιλάμε σε 5 χρόνια για σπανιότητα. Η πρώτη είναι το Θραψαθήρι ένα σταφύλι από την Κρήτη με όγκο, λιπαρότητα και γοητευτικά αρώματα και γεύσεις εξωτικών και πυρηνόκαρπων φρούτων αλλά και νότες ορυκτότητας. Στοιχεία (θα τα βρείτε στο Ocean Θραψαθήρι) που το κάνουν ιδανικό συνοδό για πιάτα με σολομό, για ζυμαρικά με λευκές σάλτσες αλλά και πιάτα με λευκό κρέας όπως το χοιρινό στο φούρνο ή ένα ρολό κοτόπουλο. Η δεύτερη λευκή ποικιλία που κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη των οινοποιών είναι το Βοστυλίδι (ή αλλιώς Γουστολίδι), ένα σταφύλι που κατάγεται από τα Ιόνια νησιά και εμφανίζει αρώματα ώριμων φρούτων και μελιού αλλά και μια απαλή στυφάδα που το κάνει ιδανικό ταίρι και για πιάτα που βασίζονται στο κρέας. Έτσι κρασιά από Βοστυλίδι όπως το Nouvelle Εpoque Βοστιλίδι και V for Vostilidi ταιριάζουν με λιπαρά ψάρια, με ζυμαρικά φούρνου, με γαλοπούλα γεμιστή αλλά και με ένα αρνάκι στον φούρνο.

 

Μένουμε στα Ιόνια νησιά και πάμε να συναντήσουμε τον Παύλο. Λευκό σταφύλι και αυτό με αρκετή φρεσκάδα και κομψά αρώματα φρούτων. Δεν μου έρχεται άλλο μονοποικιλιακό κρασί στο μυαλό εκτός από το Του Παύλου από το Κτήμα Γράμψα το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε σαν απεριτίφ ή να συνοδεύσουμε τις σαλάτες και όλα τα ελαφριά ορεκτικά. Συνεχίζουμε με το Πρεκνάδι ένα πολύ σπάνιο σταφύλι που προέρχεται από την Νάουσα και δίνει δροσερά κρασιά με ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστα αρώματα γλυκών φρούτων και λευκών λουλουδιών. Το Διαμαντάκος - Πρεκνάδι είναι μία εκδοχή που εστιάζει στην φρεσκάδα και πίνεται σαν απεριτίφ ή συνδυάζεται με σαλάτες, θαλασσινά όπως  ένα κοκτέιλ γαρίδας αλλά και πίτες όπως η σπανακόπιτα ή η τυρόπιτα. Το Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου είναι μία ώριμη βαρελάτη έκφραση που συνοδεύει πιο πλούσια φαγητά όπως ένα ριζότο με μανιτάρια ή σολομό, ένα μοσχάρι κατσαρόλας ή ένα χοιρινό στον φούρνο.

 

Τα ροζέ κρασιά

Πάμε τώρα στα ροζέ κρασιά όπου θα γνωρίσουμε δύο ποικιλίες, μία ερυθρή και μία ερυθρωπή. Ο Σιδερίτης είναι μία σχετικά σπάνια ερυθρωπή ποικιλία της Αχαΐας, που δίνει τραγανά λευκά και ροζέ κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Το Petite Fleur, μία ροζέ έκφραση του Σιδερίτη είναι ιδανικό σαν απεριτίφ, δίπλα σε σαλάτες, σε λευκά τυριά, σε μεζεδάκια με λαχανικά αλλά και σε ελαφριά πιάτα λευκών κρεατικών. Το Βουδόματο είναι μία ιδιαίτερα σπάνια ποικιλία της Σαντορίνης, με τις φιάλες που κυκλοφορούν σε ροζέ και ερυθρές εκδοχές να είναι μόλις λίγες εκατοντάδες. Το ροζέ Βουδόματο Γαβαλά έχει διακριτικά φρουτώδη στοιχεία, δροσερή οξύτητα και την χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης και συνδυάζεται με ορεκτικά, με σαλάτες ζυμαρικών, με πιάτα με γαρίδες ή σολομό αλλά και με την γεμιστή γαλοπούλα ή ένα ψαρονέφρι με λευκή σάλτσα.

 

Τα ερυθρά κρασιά

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κυρίως πιάτα βασίζονται στο κρέας, τα ερυθρά κρασιά πολιορκούν το γιορτινό τραπέζι. Και εδώ οι επιλογές σε σπάνιους ερυθρούς θησαυρούς είναι πολλές. Το Βραδυανό είναι ένα σταφύλι που προέρχεται από την βόρεια Εύβοια και δειλά δειλά καλλιεργείται και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Διακρίνεται για τον ωραίο ανθικό και φρουτώδη χαρακτήρα του. Το πρώτο μονοποικιλιακό κρασί ήταν το Vriniotis Vradiano Wild Ferment και ταιριάζει πολύ με πιάτα βασισμένα στο μοσχάρι όπως ένα οσομπούκο και μία ταλιάτα αλλά και ένα αγριογούρουνο με κάστανα. Μένουμε Εύβοια και πάμε στο κεντρικό τμήμα όπου εκεί συναντάμε την Μαυροκουντούρα έναν κλώνο της Μανδηλαριάς που αναβιώνει με επιτυχία το Κτήμα Αβαντίς, δίνοντας βαθύχρωμα κρασιά με πλούσια γεύση και συμπυκνωμένο φρούτο όπως το Κτήμα Αβαντίς Μαυροκουντούρα. Απολαύστε το με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα πιπεριών, ένα μοσχάρι με δαμάσκηνα αλλά και με μία ποικιλία αλλαντικών.

 

 

Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος με αμέτρητες σπάνιες ποικιλίες. Μια από αυτές είναι το Μαύρο Καλαβρυτινό, που όπως προδίδει το όνομα του προέρχεται από τα Καλάβρυτα. Δίνει κρασιά με απαλό χρώμα, σχετικά υψηλή οξύτητα, μαλακές τανίνες και φρουτώδη και μπαχαρένια στοιχεία. Κρασιά όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό Nature μπορούν να σταθούν στο γιορτινό τραπέζι συνοδεύοντας ορεκτικά που βασίζονται στα τυριά, στα ζυμαρικά και σε πλούσια ψάρια όπως ο σολομός αλλά και σε κυρίως πιάτα λευκών και κόκκινων κρεάτων όπως ένα χοιρινό καρέ στον φούρνο, μία κιμαδόπιτα αλλά και ένα ριζότο με μανιτάρια ή μία μανιταρόπιτα αν έχετε vegan στην παρέα. Πάμε τώρα πιο βόρεια στην Ήπειρο για να γνωρίσουμε το Βλάχικο, μία τοπική ποικιλία που δίνει κρασιά με μέτριο αλκοόλ και ευγενικές τανίνες και αρώματα σκούρων φρούτων και μπαχαρικών. Κρασιά όπως το Rossiu di Munte Βλάχικο ταιριάζουν με ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, με πιάτα με μανιτάρια, με μοσχάρι μπουργκινιόν, με γεμιστή γαλοπούλα, με μοσχαράκι κοκκινιστό αλλά και με ένα γουρουνόπουλο.

 

Γλυκά κρασιά

Έχουμε και γλυκά κρασιά από σπάνιες ποικιλίες και μάλιστα  εξαιρετικά. Το πρώτο που σας προτείνω είναι το Μαυρόστυφο μια ποικιλία που έχει μπει στην φιάλη μόλις τα τελευταία χρόνια και η πρώτη εκδοχή της ποικιλίας που δοκίμασα ήταν αυτή η υπέροχη γλυκιά έκφραση του Γιώργου Σκούρα, o Titanas. Το βαθύ του χρώμα, το πολύ πυκνό και πολύπλοκο φρούτο, οι πλούσιες τανίνες αλλά και τα σύνθετα αρώματα που του χαρίζει η αποξήρανση των σταφυλιών σε ήλιο και σκιά και ή μακρόχρονη παλαίωση το φέρνουν δίπλα σε όλα τα πλούσια γλυκά του γιορτινού τραπεζιού, από τα μελομακάρονα μέχρι τα γλυκά ταψιού και τις σοκολάτες αλλά και τις ποικιλίες τυριών. Η δεύτερη πρόταση αφορά ένα γλυκό κρασί από την επίσης ερυθρή ποικιλία Φωκιανό, το Αποσπερίτης. Το Φωκιανό είναι μία Αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία με απαλό χρώμα, υψηλό αλκοόλ και ώριμα αρώματα φρούτων, ιδανικό δηλαδή για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Το κρασί μας έρχεται από τους Λειψούς και ταιριάζει ωραία με μηλόπιτες, γαλακτομπούρεκο, πανετόνε, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα γάλακτος.

Μοιραστείτε το άρθρο: