Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα "Φυτικά" αρώματα στο κρασί

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Πολλές φορές διαβάζετε σε άρθρα, ιστοσελίδες οινοποιείων και σε ετικέτες κρασιών λέξεις όπως ‘φυτικότητα’, ‘φυτικά αρώματα’ και είναι εύλογο να αναρωτιέστε ‘τι θέλει να πει ο ποιητής;’ ή μάλλον τι θέλει να πει ο ‘ειδικός του κρασιού’. Θα αναρωτιέστε επίσης αν ένα κρασί με τέτοια αρώματα και γεύσεις είναι καλό! Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από την λέξη ‘φυτικότητα’ στην γλώσσα των κρασιών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το κρασί που θα πιούμε.

Ποια είναι τα φυτικά αρώματα?

Όπως μιλάμε για αρώματα ανθικά και εννοούμε αυτά που μας θυμίζουν λουλούδια ή φρουτώδη αρώματα και λέμε για τα αρώματα φρούτων έτσι όταν λέμε ότι ένα κρασί έχει φυτικότητα σημαίνει ότι έχει αρώματα και γεύσεις που μας θυμίζουν φυτά.

Είναι ‘καλό΄ ένα κρασί με φυτικά αρώματα?

Η απάντηση στο αν ένα κρασί με φυτικά αρώματα είναι καλό, δεν μπορεί να δοθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Εξαρτάται από το άρωμα και από την ένταση του. Αν ένα φυτικό άρωμα μονοπωλεί το κρασί και ‘καπελώνει’ όλα τα άλλα αρώματα, τότε δεν μιλάμε για ένα ευχάριστο κρασί. Η πολύ έντονη φυτικότητα μπορεί να δηλώνει ότι τα σταφύλια δεν έχουν ωριμάσει καλά και βγάζουν αρκετά ‘πράσινο’ χαρακτήρα.

Όταν όμως η φυτικότητα συνυπάρχει με άλλα αρώματα όπως αυτά των φρούτων για παράδειγμα, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι προσόν για το κρασί. Όλα είναι θέμα ισορροπίας. Αν δεν σας έχω πείσει αρκεί να αναφέρω δύο ποικιλίες που στηρίζουν μέρος της γοητείας τους στα φυτικά αρώματα, το Sauvignon Blanc και το Cabernet Sauvignon. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ‘φυτικά’ αρώματα, όπως και στις άλλες κατηγορίες αρωμάτων και γεύσεων, που η ύπαρξη τους ακόμα και σε μικρή ένταση συνιστά ελάττωμα.

Ποια είναι τα αρώματα που μπορούν να προσδώσουν πολυπλοκότητα?

Υπάρχουν πολλά κρασιά που τα αγαπάμε για τα «φυτικά’ τους αρώματα ακόμα και αν δεν τα εντοπίζουμε πολύ εύκολα. To γρασίδι, αν και δεν ακούγεται πολύ ωραίο σαν άρωμα, το συναντάμε πολύ συχνά σε κρασιά που βασίζονται στο Sauvignon Blanc (Cloudy Bay Sauvignon Blanc) και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ποικιλίας οδηγεί σε πολύ γοητευτικά κρασιά. O ευκάλυπτος είναι συχνό άρωμα στα Αυστραλέζικα Cabernet Sauvignon (Yalumba Coonawara Estate Cabernet Sauvignon) και Shiraz (The McRae Wood Shiraz). Τα φύλλα δέντρων όπως η μουριά τα εντοπίζουμε σε κρασιά και από τις δύο αυτές ποικιλίες, ενώ συχνά τα CS από ψυχρά κλίματα περιέχουν γεύσεις που μας θυμίζουν τα κοτσάνια σταφυλιών.

Στα ‘καλά’ φυτικά χαρακτηριστικά κατατάσσονται και τα αρώματα κάποιων λαχανικών. Την πράσινη πιπεριά θα την εντοπίσουμε σε αρκετά κρασιά από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Sauvignon Blanc από ψυχρά κλίματα αλλά και στην ‘δική’ μας Μαλαγουζιά (Plano Μαλαγουζιά). Την τομάτα (αν και πολλοί την θεωρούν φρούτο) και το φύλλο του φυτού της τομάτας θα την βρούμε σε πολλά Ξινόμαυρα (Ναουσσαία). Το σπαράγγι (Greywacke Wild Sauvignon Blanc) είναι το πιο χαρακτηριστικό άρωμα πολλών Sauvignon Blanc, ενώ θα το συναντήσουμε και σε Chardonnay του Νέου Κόσμου. Το μανιτάρι θα μπορούσε να είναι ένα επίσης φυτικό άρωμα αλλά στο οινικό λεξικό χρησιμοποιείται περισσότερο όταν μιλάμε για «γήινα» αρώματα, και εμφανίζεται συχνά σε παλαιωμένα κρασιά.

Τα βότανα, όπως η μέντα, ο δυόσμος, ο μάραθος, ο βασιλικός, η λουίζα, το φασκόμηλο, η δάφνη και το δεντρολίβανο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν φυτικά αρώματα αν και ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. H δάφνη για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό άρωμα τόσο στη Μαυροδάφνης (Ταώς) αλλά και στο κρητικό Δαφνί (Δαφνί Λυραράκη). Στα βότανα και κατ’ επέκταση στα φυτικά στοιχεία μπορούμε να ‘βάλουμε’ και το τσάι.

Ποια είναι τα ‘κακά’ φυτικά αρώματα?

Υπάρχουν φυτικά αρώματα που όχι απλά δεν μας αρέσουν αλλά θεωρούνται ελάττωμα στο κρασί ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Το βραστό λάχανο είναι ένα από αυτά! Αν το κρασί μυρίζει λάχανο ή κουνουπίδι τότε μιλάμε για ‘αναγωγή’ (θα συζητήσουμε σε άλλο κείμενο γι’ αυτό). Το γεράνι επίσης ανήκει στις μυρωδιές και στις γεύσεις που υποδηλώνουν ελάττωμα.

Μοιραστείτε το άρθρο: