Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τσικνοπέμπτη: Ερυθρά από Ελλάδα ή από τον υπόλοιπο κόσμο;

Τσικνοπέμπτη: Ερυθρά από Ελλάδα ή από τον υπόλοιπο κόσμο;
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Και ναι! Έφτασε η Tσικνοπέμπτη! Μία από τις πιο αγαπημένες ‘γιορτές’ των Ελλήνων! Γιατί είναι παρεΐστικη, γιατί δεν χρειάζεται να ‘βάλουμε’ τα καλά μας, γιατί περιλαμβάνει πολύ φαγητό και ποτό, γιατί έχουμε ανάγκη να ξεφεύγουμε, γιατί θέλουμε να ‘πήξουμε’ στο κρέας και να απενοχοποιηθούμε από τις προσταγές της υγιεινής διατροφής που λέει ελάχιστο κόκκινο κρέας, ή γιατί το ‘λέει’ η θρησκεία; Για όποιον ή όποιους λόγους, ανυπομονούμε να έρθει η Τσικνοπέμπτη, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε τις προετοιμασίες!

Και φυσικά θα αρχίσουμε από το κρασί! Επειδή μιλάμε για κρέας, για κάρβουνα και για τσίκνα θα επιλέξουμε κόκκινα κρασιά. Και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα διλήμματα: από ποια ποικιλία; Ελληνική ή διεθνή; Ελληνικό κρασί ή ‘εισαγόμενο΄, πλούσιο ή ελαφρύ, φρέσκο ή ώριμο; Σίγουρα σε μία τέτοια ‘περίσταση’ όπως η Τσικνοπέμπτη, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε όρια! Φέτος θα σας προτείνουμε και Ελληνικά και κρασιά από τον διεθνή αμπελώνα. Διαλέξαμε τις 4 πιο δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες σε δύο διαφορετικές εκφράσεις. Μία από Ελλάδα και μία από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θα απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτηση του τίτλου! Θα σας δώσουμε τις προτάσεις μας και κάντε εσείς την επιλογή. Αν έχετε μεγάλη παρέα και πολύ όρεξη τόσο για φαγητό όσο και για κρασί, δεν χρειάζεται να επιλέξετε, βάλτε όλα τα κρασιά στα τραπέζι σας! Αρκεί να μην οδηγήσετε.

Syrah

Ελλάδα / Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah

Το να ξεχωρίσει και να επιλέξει κανείς ένα Syrah από την Ελλάδα είναι πια πολύ δύσκολο! Αμέτρητες οι επιλογές ανάμεσα στα πολύ αξιόλογα κρασιά. Το Syrah από το Μέγα Σπήλαιο, συνδυάζει την κομψότητα που του χαρίζει το ψυχρό κλίμα όπου παράγεται, με την πολυπλοκότητα και τα χαρακτηριστικά πικάντικα στοιχεία της ποικιλίας. Δύο λόγοι ακόμα για να το επιλέξουμε είναι τα αρκετά χρόνια που έχει ήδη στην πλάτη του και η πολύ καλή σχέση τιμής/ποιότητας!

Αυστραλία / Shiraz Viognier Yalumba

Θα μπoρούσαμε να πάμε σε ένα κλασικό Syrah από τον Ροδανό, όμως αυτή την φορά θα δοκιμάσουμε κάτι από Αυστραλία, που έρχεται δεύτερη μετά τον Ροδανό, όταν μιλάμε για Syrah από τον διεθνή αμπελώνα. Ένα ζουμερό και εύκολο Shiraz με λίγο Viognier που του χαρίζει ακόμα πιο εξωστρεφή χαρακτήρα είναι ότι πρέπει για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Έχει και βιδωτό πώμα, δεν θα ψάχνουμε για ανοιχτήρι!

Merlot

Ελλάδα / Ίχνος Παλυβού

Ένα Ελληνικό Merlot που στηρίζει την γοητεία του στην ένταση και τον πλούτο, δεν πρέπει να λείπει από ένα πληθωρικό τραπέζι. Μπαχάρια, φρούτο, ξηροί καρποί και καπνός μαζί σε ένα κρασί που μπορεί να κάνει οτιδήποτε βρεθεί δίπλα του να φαίνεται λίγο! Γι΄ αυτό θα το κρατήσουμε για το πιο πλούσιο, σε πρωτεΐνη και λίπος, κρέας που θα ρίξουμε στην σχάρα.

Γαλλία / Chateau du Courlat - Cuvee Jean Baptiste

Το Merlot, δεν θα μπορούσε να μας είχε ‘πάει’ κάπου αλλού εκτός από την Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μπορντώ. Ένα ερυθρό Μπορντωλέζικο με πολύ λογική τιμή θα ταιριάξει στο τραπέζι και σίγουρα θα ‘κεντρίσει΄ το ενδιαφέρον των καλεσμένων. Ένα κρασί σύνθετο και εκλεπτυσμένο και ταυτόχρονα ευκολόπιοτο και φιλικό! Συνδυασμός που δεν τον βρίσκουμε εύκολα και σίγουρα τον αναζητούμε την Τσικνοπέμπτη.

Pinot Noir

Ελλάδα / Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir

Αν ψάχναμε Ελληνικό Pinot Noir πριν από 10 χρόνια στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε πολλές επιλογές! Τώρα όμως υπάρχουν και είναι αξιόλογες! Μία από αυτές είναι και το Pinot Noir από το Κτήμα Άλφα. Ένα ζουμερό ερυθρό κρασί από το Αμύνταιο με μπόλικο φρούτο, αισθητή οξύτητα και ευγενικές τανίνες, χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδανικό για ένα τραπέζι βασισμένο στο κρέας, ακόμα και αν δεν περιέχει τα πιο λιπαρά και τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη κρέατα.

Νέα Ζηλανδία / Pinot Noir Cellar Selection, Villa Maria

Τα Νεοζηλανδέζικα Pinot Noir είναι από τα ερυθρά κρασιά που εκτιμώνται και από οινόφιλους που γενικότερα δεν προτιμούν τα ερυθρά κρασιά. Επειδή αυτή την μέρα όλοι πίνουν κόκκινα, αυτό είναι μία επιλογή που θα ενθουσιάσει όλη την παρέα. Τα άφθονα κόκκινα φρούτα, οι ανθικές νότες και οι βελούδινες τανίνες είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που θα μας κάνουν να το αγαπήσουμε και εμείς και οι φίλοι μας.

Cabernet Sauvignon

Ελλάδα / Καλογέρι Cabernet Sauvignon

Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα κρασί ‘ήπιων τόνων’ τότε σίγουρα αυτό θα ήταν το Cabernet του Βασίλη Παπαγιάννακου. Τα κρασιά από Cabernet συνήθως ‘φωνάζουν’, αυτό εδώ όμως έχει βάθος φρούτου, έχει μεταξένιες τανίνες, έχει στρογγυλάδα, έχει φινέτσα. Οι γήινες νότες, το ζωηρό φρούτο και η γλυκόριζα θα το φέρουν πολύ κοντά στα κρεατικά που θα πέσουν στο τραπέζι.

Αμερική / Southern Hill Cabernet Sauvignon, Wente

Να πάμε μία βόλτα και Αμερική μεριά γιατί εκεί θα βρούμε μερικά πολύ όμορφα Cabernet Sauvignon όπως αυτό. Βέβαια εδώ συνεισφέρουν σε ποσοστό μέχρι 20% και ποικιλίες όπως το Petit Verdot, το Petite Sirah, το Merlot, το Malbec και το Tempranillo. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και αξίζει να το διαπιστώσουμε μαζί με τα ψητά της Τσικνοπέμπτης.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: