Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

5 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. El Enemigo Chardonnay
    El Enemigo Chardonnay 2021
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
    Chardonnay από τα ψηλότερα σημεία της Mendoza, στα 1470 μέτρα του Gualtallary στην ηλιόλουστη κοιλάδα Uco, που εγγυάται για ένα ακαταμάχητο πρόσωπο της ποικιλίας. Το κρασί συνδυάζει την ωριμότητα και τον όγκο του Νέου Κόσμου με την οξύτητα και την πολυπλοκότητα του παλαιού. Ο χαρακτήρας και η κομψότητά του θυμίζουν γαλαζοαίματες Βουργουνδίες ενώ η συμπύκνωση του αρωματικού του μπουκέτου προδίδει μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στο χρόνο .
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Βουδόματο Γαβαλά
    Βουδόματο Γαβαλά 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Βουδόματο, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    76%
    Ο Γιώργος Γαβαλάς δίπλα στο Ασύρτικο αφιερώνει μεγάλο μέρος της προσπάθειας του στο να αναβιώσει ξεχασμένες ποικιλίες του Θηραϊκού αμπελώνα που τον προηγούμενο αιώνα ξεπερνούσαν τις 100 στο νησί της Σαντορίνης. Μια από αυτές το Βουδόματο χαρίζει έναν σπάνιο ροζέ οίνο με διακριτικά φρουτώδη χαρακτηριστικά, δροσερή οξύτητα και mineral στοιχεία στη μύτη και το στόμα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Σαντορίνη Γαβαλά
    Σαντορίνη Γαβαλά 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    Η χαρακτηριστική μπλε φιάλη της παραδοσιακής κάναβα του Γαβαλά στη Σαντορίνη, που αποτελεί μια από τις παλιότερες στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης, φέρνει στο περιεχόμενο της μια κλασική Σαντορίνη, ζυμωμένη σε ανοξείδωτες δεξαμενές με διακριτικά φρουτώδη χαρακτήρα, έντονη την υπογραφή της ορυκτότητας και λεμονάτη οξύτητα η οποία πραγματικά ανανεώνει τον ουρανίσκο.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Χρυσογέρακας
    Χρυσογέρακας 2017
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Gewurztraminer, Μαλαγουζιά, Επιδέχεται Παλαίωση
    Βαθμολογία:
    85%
    Ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί που συμπληρώνει την ήδη πλούσια γκάμα κρασιών του Κτήματος Κυρ Γιάννη. Σταφύλια από το εξωτικό Gewurtzraminer και την ακαταμάχητη Μαλαγουζιά που τρυγιόνται όψιμα, μέσα στον Δεκέμβρη δίνουν ένα ισορροπημένο, κομψό και γεμάτο φρούτο, κρασί, που θα αγαπηθεί από τους λάτρεις των γλυκών κρασιών και όχι μόνο. Ένα σπάνιο είδος γερακιού, ο Χρυσογέρακας χαρίζει το όνομα του στο κρασί, του οποίου η ετικέτα έχει φιλοτεχνηθεί από την Λίλα Μπουτάρη, κόρη του Στέλλιου Μπουτάρη που βρίσκεται στο τιμόνι του Κτήματος.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Pascal Jolivet Sancerre Blanc
    Pascal Jolivet Sancerre Blanc 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    38,00 €
    Το Sancerre Blanc του Pascal Jolivet είναι ένα διακεκριμένο λευκό κρασί που προέρχεται από την κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία, γνωστή για τα υψηλής ποιότητας κρασιά της. Τραγανό, ισορροπημένο και απολαυστικό. Σε κάθε του γουλιά, το κρασί αντιπροσωπεύει με ιδανικό τρόπο την παράδοση της γαλλικής οινοποιητικής τέχνης, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα της ποικιλίας Sauvignon Blanc και της περιοχής από την οποία προέρχεται.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις