Η μπύρα μάρτυρας της ιστορίας Από τον Ν. Ραδίση

Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας χωρίς όμως να ξέρουμε το πως και το γιατί. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία για τον άνθρωπο, τις θρησκείες, τις αρρώστιες. Τις λύπες και τις χαρές. Πάντα υπάρχουν οι υπεύθυνοι που φαίνονται πίσω απ τις λέξεις και τις φωτογραφίες, ενός γεγονότος. Συνήθως όμως υπάρχουν και εκείνοι στους οποίους οφείλουμε κάτι, αλλά τους αγνοούμε ή δεν έχει γίνει καμία μνεία σχετικά μ' αυτούς. Ίσως η μπύρα να είναι ένας απ’ αυτούς. Ναι δεν σας κάνω πλάκα, αλλά σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, τα συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι η μπύρα -όχι με την σημερινή της μορφή και γεύση- κρύβεται πίσω από πολλά.

Σύμφωνα μ' αυτές η πρώτη καλλιέργεια γης περίπου το 9.000πΧ, στην Μεσοποταμία, έγινε για να υπάρχει άφθονη ποσότητα κριθαριού. Όχι για να τρώει ψωμί ο άνθρωπος, αλλά για να πίνει μπύρα, που ανακαλύφθηκε τυχαία.

Οι πυραμίδες της Γκίζας χτιστήκαν από εργάτες, οι οποίοι πληρώνονταν με 1 γαλόνι μπύρα την ημέρα. Το μεσαίωνα το νερό δεν πινόταν. Ο κόσμος για να μην πεθάνει έπινε την μπύρα, σαν νεράκι.. Τα μοναστήρια παρήγαγαν μπύρα, οπότε και η εκκλησία είχε μια επιπλέον πηγή εσόδων που για αρκετά χρόνια αποτελούσε μονοπώλιο. Τότε μπήκε στην ζωή της μπύρας και ο λυκίσκος. Σημαντικό συστατικό για την διατήρηση της μπύρας. Βασικότατο συστατικό σήμερα σε κάθε μπύρα. Οι συνταγές του τότε οδήγησαν σε μπύρες του σήμερα, σε μέρη όπως τα μοναστήρια. Μοναστηριακές μπύρες όπως οι La Trappe και Rochefort δεν θα υπήρχαν. Άλλες όπως η Paulaner ή Franziskaner δεν θα υπήρχαν σήμερα, γιατί αν και ξεκίνησαν από μοναστήρια, έχασαν την δυνατότητα να καλούνται μοναστηριακές όταν οι συνταγές τους πωλήθηκαν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Η Αμερική δεν θα ανακαλύπτονταν, αν το πλοίο δεν μετέφερε μπύρα, για να ξεδιψάσουν στο υπερατλαντικό ταξίδι τους οι άποικοι-ναύτες. Το νερό στην χώρα τους δεν πινόταν, οπότε δεν έπιναν ούτε στην νέα γη. Σκεφτείτε ότι στην Βρετανία και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, έπιναν σκούρες μπύρες, όπως η Douglas. Η Αμερικάνικη Επανάσταση ξεκίνησε από μια ταβέρνα στην Βοστώνη, μετά από αρκετή μπύρα και συζήτηση. Στην Βοστώνη σήμερα, παράγουν την πιο γνωστή Boston Lager, την Samuel Adams. Η ζυθοποιία της είναι πολυβραβευμένη και φημισμένη για τις special παραγωγές της.

Ο Λουί Παστέρ, δεν θα ανακάλυπτε την παστερίωση αν δεν μελετούσε την μπύρα και τον τρόπο παραγωγής της, την ζύμωση. Τα μικρόβια ως και σήμερα θα σκότωναν πολύ κόσμο ακόμα και στα νοσοκομεία. Από τότε όλοι οι γιατροί έπλεναν να χέρια τους. Τα ψυγεία δεν θα υπήρχαν σήμερα, αν οι μπύρες δεν χρειάζονταν ψύξη, όπως και πολλά τρόφιμα, για να διατηρηθούν. Το 1870 ο Καρλ Λιντε δούλεψε για την ζυθοποιία Spaten στη Βαυαρία, όπου το 1873 κατασκευάστηκε το πρώτο ψυγείο για τις μπύρες Lager. Χωρίς αυτές οι Miller, Budweiser, Fischer, Stella Artois δεν θα μπορούσαν να παράγονται. Φανταστείτε στην Ελλάδα να μην είχαμε το καλοκαίρι μπύρες, ακόμα και τις δικές μας Volkan, Mythos, Septem και ΦΙΞ. Θα χαλούσαν απ' την ζέστη και απ τα μικρόβια, αν δεν είχε ανακαλυφθεί το ψυγείο και η παστερίωση.

Χάρη στην μπύρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουμε, παγωτό, έχουμε κρέας και λαχανικά κάθε μέρα στο ψυγείο μας. Έχουμε κλιματισμό, αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων και την δυνατότητα να διατηρούμε ακόμα και ζωτικά όργανα σε ενεργή κατάσταση. Έχουμε παστεριωμένο γάλα και παστεριωμένα προϊόντα, ώστε να διαρκεί περισσότερο η χρονική διάρκεια ζωής τους. Χάρη στις μελέτες πάνω στην μπύρα, έχουμε αντιβιοτικά, φάρμακα, καλύτερη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αν δεν υπήρχε η μπύρα, να μας προσφέρει τα παραπάνω, την χαρά, την ευφορία και την απόλαυση, πως θα ήταν ο κόσμος μας;

Πιθανόν όπως το 9.000πΧ



Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης