Ανακαλύπτουμε την Ήπειρο!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Ήπειρος είναι μια ιδιαίτερη και ‘χαμηλών τόνων’ οινοπαραγωγική περιοχή. Αν και παράγονται αξιόλογα κρασιά και διαθέτει μία Ονομασία Προέλευσης, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο οινόφιλο κοινό.

Σε αναλογία με την έκταση της διαθέτει τους λιγότερους παραγωγούς από κάθε άλλη περιοχή στην χώρα. Γεγονός βέβαια που δικαιολογείται από τις ‘οριακές’ κλιματικές συνθήκες, καθώς πρόκειται για μία πολύ ορεινή και ψυχρή περιοχή, όπου η αμπελοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στον νομό Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη Ζίτσα και το Μέτσοβο, σε υψόμετρο που μπορεί να φτάσει και τα 1100 μέτρα. Στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας δεν παρουσιάζεται κάποιο ενδιαφέρον καθώς δραστηριοποιούνται μικροί παραγωγοί που φτιάχνουν κρασί για προσωπική τους κατανάλωση ή διατίθεται σε χύμα μορφή.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές η Ήπειρος διαθέτει μικρό αριθμό τοπικώ