Οκαυτός Μάρτιος και το καλύτερο ελληνικό κρασί που έγινε ποτέ! Από τον Τ. ΠικούνηΟ "καυτός Μάρτιος" ήδη ξεκίνησε! Και είναι καυτός, γιατί οι ανακοινώσεις και τα γεγονότα είναι σημαντικά: Τη Δευτέρα φτάνουν -ή, μάλλον προσγειώνονται- τα Γεράκια στο House of Wine- λίγη υπομονή ακόμα! Την Τρίτη, o Μπουτάρης ανακοινώνει νεα κρασιά και ...πολλά ακόμα, που κρατούνται σαν επτασφράγιστα μυστικά, με την αγαπητή Μαρίνα Μπουτάρη στο ρόλο της ...Σφίγγας! Η μεγαλύτερη έκθεση οίνων για καταναλωτές και οινόφιλους ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, και η νέα εσοδεία της θαυμάσιας "Μπλε Αλεπούς" -που έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστη τον Δεκεμβρη που πέρασε- θα βρίσκεται κοντά μας στα τέλη του μήνα, πάλι σε αποκλειστική διάθεση από το House of Wine.

Όλα τα παραπάνω σημαντικά, όλα αξιοπρόσεκτα, αλλά έχω την εντύπωση ότι το πιό αξιοπρόσεκτικο, εντυπωσιακό αλλά και ...αντιφατικό γεγονός θα είναι η παρουσίαση "του καλυτερου Ελληνικού κρασιού που έγινε ποτέ", κατά δήλωση του δημιουργού του, Χρήστου Αϊβαλή!

Oz Clarke.Η αγάπη μου για τα κρασιά του Χρήστου Αϊβαλή είναι δεδομένη και πολύ γνωστή: Την έχω εκφράσει σε πολλά άρθρα αλλά και δημόσια σε συζητήσεις και ...εμπράκτως σε πολλά γεύματα. Θα την επαναλάβω εδώ: Πιστεύω ότι ο Χρήστος Αϊβαλής είναι ένας μεγάλος οινοποιός, και οι Νεμέες του (αλλά και τα υπόλοιπα κρασιά του, όπως περίτρανα αποδείχτηκε σχετικά πρόσφατα) είναι ίσως οι καλύτερες, πάντως οπωσδήποτε ανάμεσα στις κορυφαίες Νεμέες μας.

Πέρα από αυτά, και επειδή ο Χρήστος Αϊβαλής έχει ένα ιδιάζοντα -θα έλεγα εκρηκτικό- χαρακτήρα, θα πω και πάλι ξεκάθαρα ότι προσωπικά έχω απολαύσει αρκετές φορές την φιλοξενία του, την παρέα του και έχω δοκιμάσει τα εξαιρετικά κρασιά του σε ...πολύωρα "συμπόσια" (ή επί το λαϊκότερο "τσιμπούσια"). Επίσης να δηλώσω ότι αυτός ο ανόητος ντετερμινισμός που απαιτεί συμπόρευση συμπεριφορών, χαρακτήρα και ταλέντου ενός δημιουργού είναι απολύτως ανυπόστατος και τα παραδείγματα άπειρα σε όλους τους τομείς. Ναι, ο Χρήστος μπορεί να είναι απρόβλεπτος, εκρηκτικός, μερικές φορές με αντιφατικές αντιδράσεις, αλλά... ποιός ταλαντούχος δημιουργός σε οποιοδήποτε τομέα δεν ήταν; Και θα συμφωνήσω με όσους υποστηρίζουν ότι είναι η πιο cult φυσιογνωμία του ελληνικού κρασιού.

Μετά λοιπόν από αυτή την εισαγωγή και τη δήλωση εκτίμησης προς το Χρήστο Αϊβαλή και τα κρασιά του, να πω ότι ο Χρήστος κάνει σε λίγες μέρες ένα βήμα χωρίς επιστροφή: Ένα βήμα που αν πετύχει, θα αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για ένα οινοποιό με το ταλέντο του Χρήστου, και ασφαλώς θα τον ανεβάσει σε ύψη ...ακριβοθώρητα για έλληνα οινοποιό. Αν όμως αποτύχει θα τον ρίξει στα τάρταρα των "σχολίων" (κακεντρεχών ή ειλικρινών) και στην ειρωνεία των πολλών "άσπονδων" φίλων του... Γιατί ο στόχος του είναι εξαιρετικά υψηλός, η δε βεβαιότητά του ότι θα τον πετύχει και οι αντίστοιχες δηλώσεις του έχουν πέσει σαν ...βόμβα στον οινικό κόσμο της χώρας. Το ρίσκο για τον Αϊβαλή μεγάλο και οι δηλώσεις που έχει κάνει «βαριές», και δεν φαντάζομαι άλλο οινοποιό να είχε το κουράγιο - ή ή την αποκοτιά, όπως κάποιοι ισχυρίζονται- να το αναλάβει.

Στα μέσα λοιπόν του Μαρτίου ο Χρήστος Αϊβαλής θα αποκαλύψει το νέο του κρασί: Ένα κρασί που όπως ο ίδιος δηλώνει χωρίς καμία συστολή ("η μετριοφροσύνη είναι για τους μετρίους" και ο Χρήστος Αϊβαλής μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά μέτριος δεν είναι) "θα είναι ένα κρασί που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να συναγωνιστεί τους Ευρωπαίους φίλους της επί ίσοις όροις. Θα είναι το κρασί που θα συναγωνιστεί τα κορυφαία Γαλλικά κρασιά", μας δηλώνει. Και συμπληρώνει: "Ένα κρασί που η Ελλάδα σήμερα το χρειάζεται όσο καμιά άλλη φορά". Η τιμή του, απλά ...εξωφρενική, αλλά και η ποιότητα -όπως μας διαβεβαιώνει ο Χρήστος- επίσης! Από όσα κυκλοφορούν -γιατί ο Χρήστος Αϊβαλής δεν αποκαλύπτει πολλά- δεν είναι μονοποικιλιακό κρασί αλλά blend πολλών ποικιλιών όπου το Αγιωργίτικο παίζει καθοριστικό ρόλο.

Αλλά ...υπομονή! Στα μέσα Μαρτίου, το νέο κρασί του Αϊβαλή θα "αναμετρηθεί" σε τυφλή δοκιμή με ξένα κρασιά υψηλού επιπέδου ποιότητας. Μια αναμέτρηση που -όπως είπαμε και προηγουμένως- θα είναι καθοριστική και κρίσιμη για την αξιοπιστία του ταλαντούχου Νεμεάτη οινοποιού.

Η προσωπική μου άποψη, και αν θέλετε πρόβλεψη: Ναι, πιστεύω ότι ο Χρήστος Αιβαλής θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι ο στόχος τώρα είναι εξαιρετικά υψηλός και τα όσα έχει πει για το νέο του κρασί πολύ ...τολμηρά και για κάποιους προκλητικά. Και άλλες φορές οι προβλέψεις ήσαν δυσμενείς, οι χαρακτηρισμοί έδιναν και έπαιρναν ("τι δουλειά έχει ο Αϊβαλής με τις ξένες ποικιλίες"), αλλά ο Χρήστος τους διέψευσε και τότε με τα εξαιρετικά κρασιά του!

Καλή επιτυχία, Χρήστο,, καλό κουράγιο, και όσοι από εμάς έχουμε κατά καιρούς γοητευτεί από την θαυμάσια