5 γιορτινά γεύματα για λίγους και καλούς

5 γιορτινά γεύματα για λίγους και καλούς
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ποιος να μας το έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή ή ακόμα και το Πάσχα ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τόσο διαφορετικά και δεν θα μπορούμε να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς. Αν και έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας, δεν νομίζω ότι θα έχουν αλλάξει πολλά μέχρι τις γιορτές (και αν έχουν ελπίζω προς το καλύτερο), οπότε μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τα ρεβεγιόν με πολύ κόσμο. Και από ότι φαίνεται ούτε τα ρεβεγιόν με τα ωραία μενού στα εστιατόρια θα απολαύσουμε φέτος. Τίποτα όμως δεν μας περιορίζει από το να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα γιορτινά τραπέζια, αυτά που θα μαγειρέψουμε στο σπίτι για λίγους και καλούς. Είναι και ένας τρόπος να ξεφύγει λίγο το μυαλό μας.

Αρχίζουμε λοιπόν και εμείς να σας δίνουμε ιδέες και προτάσεις για τα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο! Ετοιμάσαμε 4 διαφορετικά μενού 5 πιάτων, εμπνευσμένα από τις κουζίνες της μεσογείου και ένα vegan menu και δίπλα τους βάλαμε τα ιδανικά κρασιά. Όπως περίπου τα γιορτινά menu στα εστιατόρια.

Παραδοσιακό Ελληνικό γεύμα


Ορεκτικό: Σπανακόπιτα

Σαλάτα: Ανάμικτη με λάχανο, καρότο, μαρούλι και κρεμμυδάκι

Κυρίως: Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες και δεντρολίβανο

Ποικιλία Τυριών: Φέτα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου

Γλυκό: Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες

Τα κρασιά:

Για την σπανακόπιτα και την σαλάτα μας θα σερβίρουμε ένα ωραίο blend Ασύρτικου και Μαλαγουζιάς, το Μικρή Κιβωτός λευκό. Για το αρνάκι και τα τυριά το ευχάριστο Τέχνη Αλυπίας - Ερυθρός και για τα παραδοσιακά γλυκάκια μας (και τα τυριά) ένα γλυκό κρασί από Φωκιανό, το Αποσπερίτης.

Γαλλικό γεύμα


Ορεκτικό: Στρείδια

Σαλάτα: Πράσινη σαλάτα με δαμάσκηνα και φουά γκρα

Κυρίως: Boeuf Bourguignon δηλαδή μοσχαράκι Βουργουνδίας με κρεμμύδι, καρότα και μανιτάρια (δείτε την συνταγή της Julia Child).

Ποικιλία Τυριών: Βrie, ροκφόρ, beaufort, comte

Γλυκό: Σοκολατένιες τρούφες

Τα κρασιά:

Μία εκλεπτυσμένη με καλή σχέση τιμής ποιότητα Σαμπάνια, τη Gosset Extra Brut για τα στρείδια και την σαλάτα με το φουά γκρα αλλά και τα τυριά αν τα σερβίρετε στην αρχή. Ένα νόστιμο και κομψό ερυθρό, το Chateau Belle Coline για το μοσχαράκι και τα τυριά (εκτός από το ροκφόρ) και το Niepoort LBV για τις τρούφες και τα τυριά.

Ιταλικό γεύμα


Ορεκτικό: Ραβιόλια με σπανάκι και ρικότα

Σαλάτα: Ιταλική σαλάτα με αντίβ, ραντίτσιο, ρόκα και προσούτο

Κυρίως: Οσομπούκο με ριζότο μιλανέζε

Ποικιλία Τυριών: Gorgonzola, πεκορίνο με τρούφα, παρμεζάνα

Γλυκό: Τιραμισού

Τα κρασιά:

Ένα νόστιμο με φυτικές νότες λευκό όπως το Epops Sauvignon Blanc για την σαλάτα και τα ραβιόλια. Για το οσομπούκο και τα τυριά (εκτός της Gorgonzola) ένα ευγενικό με αρκετή οξύτητα ερυθρό το Benintende Chianti Superiore και το Ευχές... Ερατεινές - Γλυκύς για τα τυριά και το τιραμισού.

Ισπανικό γεύμα


Ορεκτικό: Gambas Ajillo, δηλαδή γαρίδες με ελαιόλαδο, σκόρδο και πικάντικες πιπεριές.

Σαλάτα: Ισπανική σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες, πιπεριές, ελιές και αυγό

Κυρίως: Cochinillo: μικρό γουρουνόπουλο ψητό στον φούρνο

Ποικιλία Τυριών: Manchego, cabrales (μπλε) και χαμόν (και ένα αλλαντικό έτσι για την αλλαγή)

Γλυκό: Crema Catalana

Τα κρασιά:

Ένα ροζέ εξωτικό και αρωματικό για τις πικάντικες γαρίδες και την σαλάτα, το Lenga Pink, ένα πολύπλοκο με αισθητή οξύτητα Αγιωργίτικο, το Grande Cuvee Νεμέα για το γουρουνόπουλο και την ποικιλία τυριών-αλλαντικού και ένα απολαυστικό λευκό γλυκό κρασί το Κτήμα ΑΛΦΑ – Ωμέγα για την Crema Catalana.

Vegan γεύμα

Ορεκτικό: Σούπα κολοκύθας

Σαλάτα: Σαλάτα με ανάμικτα όσπρια

Κυρίως: Ριζότο με μανιτάρια

Γλυκό: Μηλόπιτα

Τα κρασιά (και αυτά vegan): Ένα ευχάριστο λευκό για την σούπα και την σαλάτα με τα όσπρια, το Λυραράκης - Πλυτό "Ψαράδες", ένα ‘φυσικό’ ερυθρό, το Χατζηβαρύτη – Mus για το ριζότο και το Χατζηδάκη - Vinsanto για την vegan μήλόπιτα.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: