Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

5 συνδυασμοί κρασιού και φαγητού που θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες

5 συνδυασμοί κρασιού και φαγητού που θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Επιτέλους κρύο! Ποιος να φανταζόταν ότι θα λέγαμε αυτές τις κουβέντες μέσα στο καταχείμωνο. Μας αρέσει ο ήλιος πολύ και τον χειμώνα, αλλά φέτος τον έχουμε χορτάσει. Ας δούμε να πέφτουν και λίγες νιφάδες χιονιού, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να δούμε μιαν ‘άσπρη μέρα’ αυτή την χρονιά. Θα μας φανεί λιγότερο βαρύς ο ‘εγκλεισμός’ στο σπίτι αν έξω έχει θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Είναι άλλωστε ευκαιρία να μαγειρέψουμε πλούσια φαγητά που ταιριάζουν στο πολύ κρύο, να βάλουμε δίπλα στιβαρά κρασιά και να ανεβάσουμε τον υδράργυρο με απολαυστικό τρόπο.

Σε αυτές τις ‘ψυχρές’ συνθήκες, κάποιοι ‘κανόνες’ συνδυασμού κρασιού και φαγητού δεν ισχύουν γιατί το ζητούμενο εδώ δεν είναι μόνο η αρμονία αλλά και το να ανεβάσουμε τις θερμοκρασίες του σώματος. Ένα φρέσκο δροσερό και ελαφρύ λευκό που το απολαμβάνουμε παγωμένο δεν θα μας προσφέρει την ίδια ‘ζεστασιά’ με ένα πλούσιο ερυθρό με 14,5% αλκοόλ που θα το πιούμε σε θερμοκρασία 15°C ακόμα και αν οι κανόνες λένε ότι ταιριάζει περισσότερο. Το κρύο θέλει ζεστά, λιπαρά και πικάντικα φαγητά. Τα κρασιά με υψηλό ποσοστό αλκοόλ έχουν τον πρώτο λόγο στις επιλογές μας σε αυτή την περίπτωση.

Διαλέξαμε λοιπόν 5 δημοφιλή πιάτα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και προτείνουμε δίπλα κρασιά που θα βοηθήσουν να ζεσταθούμε.

Σούπα μανιταριών & Sherry

Ακούγεται ιδανικό να πιούμε κρασιά με 17,5% και 20% αλκοόλ δίπλα σε μία ζεστή σούπα. Και σας βεβαιώνουμε ότι είναι. Αν δεν απολαύσουμε με τα κρύα ένα amontillado ή ένα oloroso μάλλον δεν θα το κάνουμε καμιά άλλη εποχή του χρόνου. Και σε αυτά τα στυλ Sherry ταιριάζουν πολύ οι σούπες. Θα φτιάξουμε λοιπόν μία πλούσια και λιπαρή μανιταρόσουπα και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τον απόλυτο ζεστό συνδυασμό. Πόσο μάλλον αν κάνουμε μια συνταγή που περιέχει και ξηρούς καρπούς όπως τα κάστανα. Το υψηλό αλκοόλ, η οξύτητα και ο ξηροκαρπάτος χαρακτήρας των Amontillado Seco Napoleon και Oloroso Don Nuno είναι σίγουρο όχι μόνο ότι θα σας ζεστάνουν αλλά ότι θα σας κάνουν να αγαπήσετε τα Sherry. Και αν μείνει λίγο κρασί στο μπουκάλι, μην ανησυχήσετε αυτά τα στυλ διατηρούνται για αρκετό καιρό στην φιάλη.

Μοσχάρι στιφάδο & Ξινόμαυρα – based κρασιά

Πλούσιο, πικάντικο, λιπαρό, με οξύτητα από την ντομάτα και γλύκα από το κρεμμύδι. Το στιφάδο έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα χειμωνιάτικο πιάτο. Θα το φτιάξουμε με μοσχαράκι γιατί είναι πιο εύκολο να το βρούμε. Αν όμως έχουμε πρόσβαση σε κυνήγι όπως το αγριογούρουνο ή ο λαγός δεν θα πούμε όχι. Επιλέγοντας και ένα πληθωρικό ερυθρό κρασί είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το ιδανικό αντίδοτο στο κρύο. Η ποικιλία που ταιριάζει πολύ σε ένα στιφάδο είναι το Ξινόμαυρο, οπότε θα αναζητήσουμε μία έκφραση με παραπάνω από μέτριο αλκοόλ και γεμάτο σώμα. Ο όγκος, οι τανίνες αλλά και το αλκοόλ των 1879 Boutari Legacy, Διάπορος και Cuvee 589 είναι ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε.

Φασολάδα με λουκάνικο και Syrah-based κρασιά

Cassoule θα το λέγαμε στην Γαλλία αλλά εμείς ας πάμε στην ελληνική νοστιμότατη εκδοχή. Φανταστείτε μία πηχτή κατακόκκινη πικάντικη φασολάδα με λίγη πρωτεΐνη από ένα χωριάτικο λουκάνικο μέσα. Είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσει την θερμοκρασία του σώματος. Εδώ υπό άλλες συνθήκες θα σας λέγαμε να αποφύγετε τα πλούσια τανικά με υψηλό αλκοόλ γιατί ο συνδυασμός θα τα ‘κάψει’ ακόμα περισσότερο. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες όμως, αυτό είναι το ζητούμενο! Η Fleva, το Οινότρια Γη Syrah & Agiorgitiko και το Henry’s Seven σε συνδυασμό με το πιάτο είναι σίγουρο ότι θα μας ζεστάνουν. Τώρα βέβαια να πω εδώ ότι αυτά τα τρία κρασιά σίγουρα θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες και δίπλα σε λιγότερο καυτά φαγητά.

Σπετσοφάι & Cabernet Sauvignon – based κρασιά

Χωριάτικα λουκάνικα και πάλι, αυτή την φορά όμως μαγειρεμένα με πιπεριές, κρεμμύδια, ντοματούλα και μπαχαρικά. Έχουμε ξαναγράψει προτάσεις κρασιών για το αγαπημένο, μικρών και μεγάλων, σπετζοφάι. Όμως τις άλλες φορές αναζητούσαμε κρασιά που να ισορροπήσουν τον πικάντικο χαρακτήρα. Τώρα θα βάλουμε δίπλα κρασιά που θα μας ζεστάνουν. Και θα το πετύχουμε και σε αυτή την περίπτωση, αν διαλέξουμε πλούσια, τανικά και με υψηλό αλκοόλ κρασιά. Το Cabernet Sauvignon δίνει κρασιά με τέτοια χαρακτηριστικά και επιπλέον βγάζει αρώματα και γεύσεις πιπεριάς που θα ταιριάξουν με το πιάτο. Τo Νέα Δρυς Cabernet, το Kotyle Cabernet Sauvignon και το Μαγικό Βουνό Ερυθρός θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλαμε.

Φοντύ σοκολάτας & Port

Οι θερμοκρασίες μπορούν να ανέβουν και χωρίς να πέσει κάτι αλμυρό στο στομάχι. Τα αγαπημένα και λαχταριστά από μόνα τους γλυκά και ενισχυμένα port με το 20%+ αλκοόλ μπορούν από μόνα τους να ανεβάσουν τον υδράργυρο. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ετοιμάσουμε ένα φοντύ με σοκολάτα, κάποιο αλκοολούχο, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και μπαχαρικά και αρχίσουμε να βουτάμε μέσα φρούτα, κέικ, μπισκότα. Μία μπουκιά βουτηγμένη στη ζεστή σοκολάτα και μία γουλιά port! Με μία λέξη περιγράφεται αυτό: Κόλαση! Τα LBV Port Ramos Pintos, Fonseca Tawny και το Niepoort Vintage 2005 είναι ιδανικά για αυτή την περίσταση.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: