6 λευκά + 2 πορτοκαλί κρασιά για την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη: Τα κάρβουνα αλλά και οι γκαζιέρες για τους πιο ‘μοντέρνους’ παίρνουν φωτιά πανελλαδικώς. Είναι και κάποιοι ωστόσο, που επιλέγουν κουζίνα και φούρνο. Όπως και να έχει ο σκοπός όλων είναι ένας: Το ψήσιμο ή και το τσίκνισμα λόγω της ημέρας του κρέατος, ανεξαρτήτως ζώου προέλευσης και κοπής.

 

Ένας όμως επίσης σημαντικός σκοπός είναι να βρούμε τα κρασιά που θα συνοδεύσουν την γιορτινή αυτή μέρα και θα εντυπωσιάσουν.

 

Είτε αν το ψήσιμο σας αποτελείται από λευκά κρέατα, ή αν ψάχνετε τρόπο να αντιμετωπίσετε το καψαλισμένο και τραγανό λίπος, ή αν απλά το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει στους γευστικούς σας κάλυκες, οι παρακάτω προτάσεις είναι για όλους όσοι αναζητούν εναλλακτική στο παραδοσιακό ταίρι κρέας - κόκκινο κρασί.

 

Κτήμα Φουντή λευκός - Blanc de Noir, ποικιλία : Ξινόμαυρο

Το Ξινόμαυρο δεν έχει τίποτα να αποδείξει για την αξία του σε ένα τραπέζι κρεατοφαγίας και δεν θα έπρεπε να λείπει ούτε από μια λίστα με λευκά κρασιά. Υψηλή οξύτητα αλλά και κομψότητα με τα τυπικά αρώματα του Ξινόμαυρου να είναι παρόντα: ελαφρά κόκκινα φρούτα, τοματάκι και ελιά.

 

Rhombus, Οινοποιείο Gentilini, ποικιλία: Ρομπόλα

Μία Ρομπόλα από τον τόπο της και φυσικά από κορυφαίο παραγωγό του νησιού το οινοποιείο Gentilini. Κοφτερή οξύτητα και στοιχεία βοτανικότητας με ορυκτότητα το καθιστούν έτοιμο να σταθεί απέναντι και στο πιο απαιτητικό ερίφιο.

 

Πάλπο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ποικιλία: Chardonnay

Ένα Chardonnay βαρελιού που είναι όμως πλούσιο από κάθε πλευρά αρωμάτων. Προσφέρει απλόχερα πυρηνόκαρπα φρούτα και φυσικά τα γλυκά αλλά και πικάντικα μπαχαρικά της δρυός. Βουτυράτο και σωματώδες λευκό με άριστο ταίριασμα τα παϊδάκια και το κοντοσούβλι κοτόπουλου.

 

Salto Wild Yeast, Κτήμα Σκούρα, ποικιλία: Μαυροφίλερο

Ίσως να μπορούσε να χαρακτηριστεί το alter ego ενός ανάλαφρου τριανταφυλλένιου Μοσχοφίλερου. Στο στόμα είναι ατσάλινο με ορυκτότητα που θυμίζει Σαντορίνη, βοτανικό, λεμονάτο με τα άνθη να είναι συγκρατημένα. Μία επιλογή ιδανική για λιπαρά κρέατα, αλλά και για όσους επαναστατήσουν και διαλέξουν για την ημέρα ψάρια!

 

Abyss, Κτήμα Λαντίδη, ποικιλία: Ασύρτικο

Εξαιρετικό δείγμα Ασύρτικου από την Αργολίδα, όπου είναι πολύπλοκο και έντονο στο στόμα από τα αρώματα του φρούτου αλλά και της δρυός στην οποία έχει ωριμάσει. Διαθέτει την τραγανή οξύτητα που οφείλει να έχει η ποικιλία, και μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι σε πληθώρα κρεατικών, υπέροχα όμως σε μια καλή χοιρινή μπριζόλα.

 

Ρετσίνα Old Vines, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου, ποικιλία: Σαββατιανό

Μία Ρετσίνα για τους παλιούς αλλά και τους νέους, που έρχεται με το νέο κύμα επαναπροσδιορισμού της ονομασίας. Είναι οινοποιημένη από καλής ποιότητας Σαββατιανό παλαιών αμπέλων για συμπύκνωση φρούτου, σε συνδυασμό με την άρτια ενσωμάτωση πλούσιου και πολύπλοκου ρετσινιού πεύκης. Πάνω απ’ όλα είναι δροσιστική αλλά επίσης δεν μπορεί να επικαλυφθεί από το αγαπημένο σε οποιοδήποτε ψήσιμο τζατζίκι, όσο σκόρδο και αν έχει!

 

Orange DRDebina Respect, Oινοποιείο Ζοίνος, ποικιλία: Ντεμπίνα

ΠΟΠ Ζίτσα με την Ντεμπίνα να βρίσκεται στην orange εκδοχή της. Ο μούστος έχει ζυμώσει μαζί με τα στέμφυλα, δίνοντας στο κρασί βαθύ χρυσαφί χρώμα. Τανίνες ικανές να δέσουν με την πρωτεΐνη του κρέατος και δροσιστική οξύτητα για να ‘κοπεί’ το λίπος του. Αρωματικά παρουσιάζει μαρμελάδες εσπεριδοειδών αλλά και ξηρούς καρπούς.

 

Rawditis, Oenops Wines, ποικιλία: Ροδίτης

Όπως υπονοεί και το λογοπαίγνιο του ονόματός του, το κρασί αυτό είναι μία ‘ωμή’ παρουσίαση του Ροδίτη. Προέρχεται από οινοποίηση χαμηλής παρέμβασης, σε στυλ orange με έντονο και πολύπλοκο στο στόμα από την αυθόρμητη ζύμωσή του. Διαθέτει γεμάτο σώμα και οριακά έντονες τανίνες κατάλληλες να ανταπεξέλθουν μέχρι και σε μοσχάρι.

 

Καλά ψησίματα να έχουμε!

Μοιραστείτε το άρθρο: