8 κρασιά που ξεχώρισα από τα «Τα Βοροινά του Ξινόμαυρου»

Την 1η Νοέμβρη γιορτάστηκε σε όλη την χώρα η παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου. Στα πλαίσια των ‘εορτασμών’ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τα Βοροινά του Ξινόμαυρου» στην Αθήνα, όπου οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν σχεδόν 40 κρασιά βασισμένα στην ποικιλία που πρωταγωνιστεί στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Ήταν μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε διαφορετικές εκφράσεις του Ξινόμαυρου: λευκά, ροζέ, αφρώδη και κόκκινα κρασιά από όλες τις γωνιές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Νάουσα, το Αμύνταιο, η Γουμένισσα, η Ραψάνη, η Καστοριά και το Βελβεντό. Πήγα λοιπόν και εγώ, δοκίμασα και έβγαλα το δικό μου top 8, που συμπωματικά ήταν όλα κόκκινα κρασιά!

 

Νάουσα Αργατία 2018

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα Ξινόμαυρο για να μιλήσω, μάλλον αυτό θα ήταν! Υπέροχο κόκκινο φρούτο, πολύ ωραίες νότες λιαστής ντομάτας μαζί με νύξεις λουλουδιών και γλυκών μπαχαρικών. Ένα κρασί που μοιάζει να ακροβατεί σε στυλ ανάμεσα στο παραδοσιακά και στα πιο φρουτώδη στυλ, με τανίνες που αν και είναι αισθητές και στιβαρές δεν αποτρέπουν την κατανάλωση του κρασιού και σε ποιο νεαρή ηλικία, ειδικά αν συνοδευτεί με κάποιο κόκκινο κρέας. Η δυνατότητα παλαίωσης του εκτιμώ ότι ξεπερνά κατά πολύ την 20ετία!

 

Νάουσα Διαμαντάκος 2019

Ακόμα μία φανταστική έκφραση Νάουσας, που εκπροσωπεί την νέα γενιά Ξινόμαυρων, αυτών που γοητεύουν με το συμπυκνωμένο φρούτο, αλλά και τις πιο ‘προσβάσιμες’ τανίνες ακόμα και σε ποιο νεαρή ηλικία. Είναι από τα κρασιά που σταθερά ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια. Η προσήλωση του Γιώργου Διαμαντάκου σε μία μόνο ετικέτα Νάουσας και στην περιορισμένη παραγωγή, αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τη υψηλή ποιότητα αυτού του κρασιού. Μπορεί να βρεθεί ακόμα και τώρα στο τραπέζι μας, μόλις στα τρία του χρόνια, αλλά και να παλαιώσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα.

 

Ναουσαία Φουντή 2017

Και ένας εκπρόσωπος της πιο ‘παραδοσιακής’ σχολής Ξινόμαυρων, με πιο φυτικό και ρουστίκ προφίλ, με ώριμο φρούτο, αρκετή οξύτητα και αισθητές τανίνες που θα τους έδινα λίγο χρόνο ακόμα να μαλακώσουν. Θα το βάλω τώρα στο τραπέζι μου μόνο δίπλα σε πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος ή θα το αφήσω στην κάβα για τουλάχιστον 5 χρόνια για να διευρύνω του γευστικούς συνδυασμούς. Στα πολλά πλεονεκτήματα του και καταπληκτική σχέση τιμής ποιότητας.

 

Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2018

Ακόμα μία πολύ ωραία Νάουσα που τα τελευταία χρόνια το στυλ της κλείνει το μάτι στα πιο «μοντέρνα’ κρασιά της περιοχής. Με πολύ ωραία εκφρασμένο φρούτο, φυτικές νότες,  πολύ καλά ενσωματωμένες νότες δρυός και στιβαρές αλλά πολύ καλά δουλεμένες τανίνες, είναι μία σταθερά εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας. Οι λάτρεις του Ξινόμαυρου μπορούν να το απολαύσουν τώρα δίπλα σε ένα ψητό ή κοκκινιστό κρέας αλλά σίγουρα το κρασί μπορεί να εξελιχθεί για πολλά χρόνια.

 

Μπουτάρης Νάουσα 2019

Η «πεντάδα» των ΠΟΠ Νάουσα κλείνει με το πιο κλασικό, το πιο διαχρονικό και το πιο value for money Ξινόμαυρο. Με τιμή κάτω από τα 10 ευρώ παίρνουμε μια τυπική γεύση της Νάουσας, με ωραίο φρούτο, με τα χαρακτηριστικά αρώματα της ντομάτας, με παραπάνω από μέτρια οξύτητα και στιβαρές τανίνες. Η χρονιά του 2019 έδωσε ένα κρασί που άνετα κανείς μπορεί να πειραματιστεί με τις δυνατότητες παλαίωσης του. Αφήστε ένα κιβώτιο στην κάβα σας και δείτε πως εξελίσσεται μετά από 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια. Το έχω δοκιμάσει κουβαλώντας μερικές δεκαετίες και η εξέλιξη του ήταν εντυπωσιακή.

 

Ξινόμαυρο Βογιατζή 2020

Ένα από τα πιο τυπικά Ξινόμαυρα, εκτός από τις ζώνες ΠΟΠ της ποικιλίας. Πως να μην είναι άλλωστε αφού φέρει την υπογραφή του Γιάννη Βογιατζή που γνωρίζει την ποικιλία όσο λίγοι, ενώ προέρχεται από το Βελβεντό, μια περιοχή με μεγάλη δυναμική. Φρουτώδες προφίλ που παραπέμπει σε φρέσκο αλλά και ώριμο κεράσι, ντομάτα που παίρνει μια γλυκιά μορφή, νύξεις δέρματος και γλυκά μπαχαρικά δημιουργούν ένα σύνθετο αρωματικό προφίλ που συνοδεύεται από κομψότητα στην γεύση και ραφιναρισμένες τανίνες ακόμα και στα δύο χρόνια του. Θα το απολαύσουμε και τώρα δίπλα σε πιάτα με μελιτζάνες, σε ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και σε κρέατα ψητά, ενώ μπορούμε να το αφήσουμε να εξελιχθεί για μερικά χρόνια!

 

Xinomavro Oenops 2020

Ένα Ξινόμαυρο δια χειρός Νίκου Καρατζά που ξεχωρίζει για την κομψότητα, την καθαρότητα και το βάθος του φρούτου. Ζουμερό φρούτο που θυμίζει κεράσια και φράουλες, καταπληκτική ανθικότητα αλλά και νύξεις ορυκτότητας που συνοδεύονται από μεταξένιες τανίνες και διαρκή φρουτένια επίγευση. Ένα κρασί που ακόμα και τόσο φρέσκο είναι ιδιαίτερα απολαυστικό και πραγματικό εργαλείο για το τραπέζι καθώς δεν μας περιορίζει μόνο σε πιάτα που βασίζονται στο κόκκινο κρέας.

 

Ξινόμαυρο Κτήμα Άλφα 2019

Κλείνουμε με ένα κρασί από το Αμύνταιο, μία περιοχή που μας έχει χαρίσει πολύ αξιόλογες εκφράσεις ερυθρού Ξινόμαυρου! Εδώ ξεχώρισα μία εκδοχή που αναδεικνύει την εξωστρεφή πλευρά της ποικιλίας, με μαλακές (για τα δεδομένα του σταφυλιού) τανίνες, ζωηρή οξύτητα, άφθονο φρέσκο φρούτο, γοητευτική ανθικότητα και νότες ντομάτας και γλυκών μπαχαρικών. Είναι ένα κρασί που δεν χρειάζεται να το περιμένουμε για να το απολαύσουμε! Μπορεί να σταθεί πολύ καλά ακόμα και δίπλα σε πιάτα που δεν βασίζονται στο λευκό ή το κόκκινο κρέας.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: