Η "ντίβα" της Τοσκάνης

Η ‘ντίβα’ της Τοσκάνης
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Sangiovese είναι μία από τις δύο σπουδαιότερες ερυθρές Ιταλικές ποικιλίες που αξίζει να την γνωρίσουμε και να εμπλουτίσουμε την κάβα μας με κάποια από τα πιο ξακουστά κρασιά του κόσμου. Την συναντάμε κυρίως στην κεντρική Ιταλία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Τοσκάνης όπου δίνει ερυθρά κρασιά σε όλα τα επίπεδα ποιότητας, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 38.000 εκταρίων. Τα καλύτερα και πιο φημισμένα κρασιά έρχονται από τις λοφώδεις περιοχές, επωφελούμενα από την ηλιοφάνεια και τα λιγότερο γόνιμα εδάφη. Οι πιο κλασσικές και πιο γνωστές Ονομασίες Προέλευσης όπου χρησιμοποιείται το Sangiοvese, είναι οι Chianti DOCG, Chianti Classico DOCG και Brunello di Montalcino DOCG.

Γενικότερα, τα αρώματα που βγάζει η ποικιλία είναι αρκετά ευχάριστα και θυμίζουν βύσσινο, βατόμουρο, φύλλα τσαγιού, γη και καπνό. Στο στόμα τα κρασιά έχουν υψηλή οξύτητα, αρκετές τανίνες, μέτριο αλκοόλ ενώ εμφανίζει καλή συνέργεια με την δρύ και δυνατότητα να εξελίσσεται για αρκετά χρόνια.

Η Chianti DOCG δίνει τα πιο απλά κρασιά, όπου μαζί με το Sangiovese επιτρέπεται η προσθήκη μέχρι 30% άλλων ποικιλιών. Η Chianti Classico DOCG, που βρίσκεται ανάμεσα στην Σιένα και στην Φλωρεντία μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά, τα οποία πρέπει να έχουν ωριμάσει για ένα χρόνο τουλάχιστον. Τα Chianti Classico συνήθως είναι 100% Sangiovese (Castellare Chianti classico, Casanuova di Nittardi Chianti Classico) αλλά μπορεί να προστεθεί μέχρι 20% άλλες ποικιλίες (Fonterutoli Chianti Classico). Αν τα κρασιά έχουν ωριμάσει 2 χρόνια τουλάχιστον μπορούν να φέρουν την ένδειξη Riserva (Chianti Classico Riserva Capanelle), ενώ αν έχουν ωριμάσει τουλάχιστον 24 μήνες σε βαρέλι και 3 στην φιάλη, Gran Selezione.

Τα Brunello di Montalcino, πρέπει βάση νόμου να είναι 100% Sangiovese και να έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Εδώ παράγονται τα πλουσιότερα και μακροβιότερα κρασιά από την ποικιλία, γεμάτα με αρώματα κόκκινων φρούτων, εκλπηκτική δομή και ταυτόχρονα φινέτσα (Brunello di Montalcino Valdicava, Brunello di Montalcino "Tenuta Nuοva", Casanova Di Neri).

Στην πανέμορφη Τοσκάνη παράγονται ‘μεγάλα’ κρασιά, όπου εκτός του Sangiovese συμμετέχουν, σε ποσοστό που μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, και διεθνείς ποικιλίες όπως το Merlot, το Cabernet Sauvignon αλλά και το Syrah, δίνοντας τα ονομαζόμενα Super Tuscans (50&50 Capanelle). Παλαιότερα, τέτοια κρασιά, δεν μπορούσαν να φέρουν το όνομα κάποιας Ονομασίας Προέλευσης και κατατάσσονταν στην κατώτερη κατάταξη (Vino da Tavola), παρόλο που μπορεί να ήταν καλύτερα από πολλά κρασιά με Ονομασία Προέλευσης.

Τo 1968 κυκλοφορεί ένα Cabernet Sauvignon, το Sassicaia που μέσα σε λίγα χρόνια σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία και αποδοχή από κάθε άλλο ερυθρό Τοσκανέζικο κρασί. Έτσι άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς οι διεθνείς ποικιλίες και τα κρασιά αυτά να έχουν πολύ υψηλή ποιότητα αλλά και τιμές. Την φήμη αυτή ακολούθησαν και άλλα κρασιά, όπως το Tignanello και το Ca'Marcanda Promis, τα οποία συνηθίζεται να αποκαλούνται Super Tuscans, δηλώνοντας την εξαιρετική τους ποιότητα. Πολλά από αυτά τώρα, με την αλλαγή στην νομοθεσία, φέρουν την ένδειξη IGT Toscana ή αρχίζουν να κατατάσσονται και σε ανώτερες βαθμίδες όπως το ‘μεγάλο’ Ornellaia που φέρει την ένδειξη Bolgheri DOC, ενώ διαθέτουν όλο και περισσότερο ποσοστό Sangiovese στην σύνθεση τους.

Εκτός από τα Super Tuscan που οι τιμές τους είναι λίγο ‘τσουχτερές’ παράγονται πολλά ακόμη χαρμάνια, κυρίως με διεθνείς ποικιλίες σε πολύ προσιτές τιμές όπως για παράδειγμα τα Villa Antinori Rosso ή η πιο απλή ετικέτα του Ornellaia, το Le Volte. Εκτός από την Τοσκάνη Sangiovese συναντάμε και στην νότια Ιταλία σε πιο οικονομικά μονοποικιλιακά ή χαρμάνια όπως το Monterosso Rosso Osco.

Εκτός από την Ιταλία, πολλοί παραγωγοί σε όλον τον κόσμο πειραματίζονται με το Sangiovese όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή, την Καλιφόρνια και την Νότιο Αφρική (The Goatfather). Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τους αμπελώνες της Ελλάδος, όπου το κλίμα εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με την Τοσκάνη. Συναντάμε τόσο μονοποικιλιακά κρασιά όπως το Καριπίδης – Sangiovese από την Θεσσαλία και το Κτήμα Κίκονες - Μάρων ερυθρό από την Θράκη, όσο και χαρμάνια όπως τα Cavalieri ερυθρό και Perpetus ερυθρό του Νίκου Λαζαρίδη ή ο Παλαιόμυλος ερυθρός του Ζαφειράκη. Ο Δουλουφάκης στην Κρήτη, δημιουργεί το Κρητικό Super Tuscan από 70% Sangiovese 70% και 30% Cabernet.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

 

Μοιραστείτε το άρθρο: