Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Αναζητώντας Ελληνικά Chardonnay

Αναζητώντας Ελληνικά Chardonnay
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα θέματα που αφορούν αποκλειστικά λευκά κρασιά, δεν είναι τόσο συχνά, εμείς θα μιλήσουμε για μία αγαπημένη λευκή ποικιλία. To Chardonnay. Μας χαρίζει άλλωστε κρασιά πολλών διαφορετικών στιλ, που απολαμβάνονται Χειμώνα-Καλοκαίρι! Η πιο δημοφιλής λευκή ποικιλία παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να λείπει και από την Ελλάδα. Και είναι τόσα πολλά τα κρασιά που αξίζει να αφιερώσουμε ένα κείμενο μόνο στα Ελληνικά Chardonnay.

Βάζω τα φίλτρα στο House of Wine, πατάω ποικιλία ‘Chardonnay’, μετά χώρα ‘Ελλάδα’ και εμφανίζεται ο αριθμός 46!! 46 Ελληνικά κρασιά στα ‘ράφια’ μας στα οποία συμμετέχει ή παράγονται αποκλειστικά από Chardonnay. Αυτός ο αριθμός αντικατοπτρίζει και την γενικότερη παρουσία της ποικιλίας στους Ελληνικούς αμπελώνες. Όπως και πολλές ακόμα διεθνείς ποικιλίες, άρχισε να εξαπλώνεται στον Ελληνικό αμπελώνα την δεκαετία του ’60. Και όχι μόνο εξαπλώθηκε αλλά έχει ταξιδέψει σε όλες σχεδόν τις γωνιές της χώρας, από τις πιο ψυχρές μέχρι τις πιο ζεστές. Ψάχνω περιοχές που δεν κυκλοφορούν κρασιά από Chardonnay και εκτός από την Σαντορίνη και κάποια ακόμα νησιά όπως η Κεφαλλονιά και η Σάμος δεν μπορώ να βρω περιοχές στην Ηπειρωτική Ελλάδα που να μην συναντάμε Chardonnay. Οπότε η αναζήτηση μας θα είναι σχετικά εύκολη! Από την Θράκη (Κίκονες Chardonnay), την Μακεδονία (Πάλπο), την Θεσσαλία (Πρόποδες), την Στερεά Ελλάδα (Κτήμα Χατζημιχάλη Alfega Chardonnay Βαρέλι) ή την Πελοπόννησο (Χρυσάμπελο Chardonnay), θα βρούμε πολλά Chardonnay να απολαύσουμε.

Γενικότερα η ποικιλία στην χώρα μας σπάνια βγάζει τον αυστηρό χαρακτήρα που συναντάμε στο ψυχρό Chablis. Εμφανίζει πιο ‘γλυκά’ χαρακτηριστικά, όπως τα τροπικά φρούτα και τα πυρηνόκαρπα. Η οξύτητα αν και συνήθως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, δεν είναι το ίδιο κοφτερή με τα κρασιά της Βουργουνδίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στιλ τους ακροβατεί ανάμεσα στα κρασιά από την Γαλλία και του Νέου Κόσμου. Αν έπρεπε να πω πιο στιλ είναι πιο κοντά στα Ελληνικά Chardonnay θα διάλεγα την Ονομασία Προέλευσης Pouilly Fuisse.

Τα περισσότερα μονοποικιλιακά Chardonnay στην Ελλάδα, έχουν ‘περάσει’ από βαρέλι (Emphasis Chardonnay, Karipidis Chardonnay, Untitled Chardonnay) είτε μιλάμε για 100% βαρέλι, είτε μιλάμε για κάποιο ποσοστό του κρασιού να έχει περάσει από βαρέλι και δεν είναι τυχαίο αφού τα στοιχεία της δρυός αγκαλιάζουν πολύ όμορφα τα πρωτογενή χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Η βανίλια, οι ξηροί καρποί και ο καπνός ‘δένουν’ με τον ανανά, το μάνγκο, το πεπόνι, το ροδάκινο, το αχλάδι αλλά και τα φυτικά στοιχεία που αναπτύσσει το Chardonnay. Τα βουτυράτα χαρακτηριστικά οφείλονται στην μηλογαλακτική ζύμωση που συνήθως λαμβάνει χώρα μετά την αλκοολική ζύμωση, στα περισσότερα κρασιά από αυτή την ποικιλία.

Όπως τα καλύτερα Chardonnay όλου το κόσμου, έτσι και πολλά Ελληνικά έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν και να εξελίσσονται όμορφα στον χρόνο αποκτώντας μελένιο, μαρμελαδένιο, ξηροκαρπάτο και καπνιστό χαρακτήρα. Έχουμε δοκιμάσει άλλωστε παλιές χρονιές από τα Άναξ, Ήδυσμα δρυός Chardonnay, Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay και Dum Vinum Sperum που δεν μας αφήνουν να το αμφισβητήσουμε.

Αν και είπαμε ότι τα βαρελάτα Chardonnay κυριαρχούν, ωστόσο βρίσκουμε και κάποια κρασιά δεξαμενής που εστιάζουν στην φρεσκάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα (εδώ μπορεί να βρούμε και κάποια ανθικά στοιχεία) όπως το Chateau Julia Chardonnay και Χρυσός Λέων Chardonnay.

Εκτός από τα μονοποικιλιακά κρασιά, το Chardonnay είναι ιδανικός παρτενέρ για χαρμάνια, χαρίζοντας την δομή του, την οξύτητα και τα υπόλοιπα χαρίσματα του απλόχερα. Με Μαλαγουζιά (Αμπελώνας Παλυβού Πέτρινες Πλαγιές), με Ασύρτικο και Μαλαγουζιά (Κτήμα Claudia Papayianni Λευκός), με Ασπρούδι, Λαγόρθι, Ροδίτη (Άδολη Γης λευκό), με Gewurtzraminer (Τέσσερις Λίμνες), με Βιδιανό (Ένστικτο λευκός), με Μοσχοφίλερο (4 εποχές), με Malvasia και Ασύρτικο (Κτήμα Βογιατζή Λευκό) και με πολλές ακόμα ποικιλίες! Δύσκολα θα βρούμε ποικιλία που να μην έχει αναμιχθεί με το Chardonnay!

Θα κλείσουμε με τα αφρώδη κρασιά, ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Chardonnay παγκοσμίως. Μπορεί στην Ελλάδα τα αφρώδη να παράγονται κυρίως από γηγενείς ποικιλίες, ωστόσο συναντάμε και κάποιες ‘φυσαλίδες’ όπου συμμετέχει το Chardonnay όπως τα Παράγκα Sparkling και Ela Gold 23K



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: