Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ανταπόκριση από τον Τρύγο 2019

Ανταπόκριση από τον Τρύγο 2019
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Με το ‘θέρος τρύγος πόλεμος’ ξεκινάνε πολλά από τα κείμενα που πρόκειται να αναφερθούν στο τρύγο. Άλλωστε, πότε θα αναφερθούμε στον τρύγο αν όχι τον Σεπτέμβρη καθώς είναι ο κυρίως μήνας της συγκομιδής των σταφυλιών για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Σε κάποιες περιοχές όπως η Σαντορίνη έχει ολοκληρώθει πριν μπει ο Σεπτέμβρης, στις περισσότερες όμως καλά κρατεί! Κάναμε μια ‘βόλτα’ λοιπόν σε κάποια από τα αγαπημένα μας οινοποιεία και μιλήσαμε με αρκετούς οινοποιούς και οινολόγους για να πάρουμε μία ‘μυρωδιά’ του φετινού τρύγου και για τα κρασιά του 2019. Από ότι φαίνεται μιλάμε για μία πολύ καλή χρονιά, αρκετά όψιμη, με γενικό χαρακτηριστικό της τις μειωμένες αποδόσεις.

Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει από την Κρήτη όπου ο τρύγος ξεκίνησε αργότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Στο οινοποιείο Ντουράκη ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου με καλές προοπτικές. Μέχρι στιγμής έχουν τρυγήσει το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Μοσχάτο Σπίνας, τη Μαλβαζία (Κύδος - Malvasia Aromatica) και μέρος από το Βιδιανό και από το Grenache Rouge. Για το τέλος έχουν μείνει το Ρωμέικο και το Μαντηλάρι. Όπως μας είπαν από το οινοποιείο, δείχνει να είναι μια καλή χρόνια με ώριμα σταφύλια, με υψηλές οξύτητες και αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα Αν και είναι αρκετά νωρίς για να βγουν συμπεράσματα είναι ήδη ενθουσιασμένοι με το Βιδιανό (Λύχνος Βιδιανό) και το Syrah .

Στην Σαντορίνη ο τρύγος έχει ήδη τελειώσει, παρόλο που ήταν αρκετά όψιμος. Στο Οινοποιείο Χατζηδάκη ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 31, 15 μέρες αργότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο Κτήμα Αργυρού ο οινολόγος Γρηγόρης Σκοπελίτης μας είπε ότι ο τρύγος ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου με Ασύρτικο από την περιοχή του Μονόλιθου και ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου πάλι με Ασύρτικο από τον Πύργο. Η συγκομιδή του Μαυροτράγανου (Κτήμα Αργυρού Μαυροτράγανο) ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου. Και στο Κτήμα Αργυρού ο τρύγος ξεκίνησε με δύο εβδομάδες καθυστέρηση σε σχέση με το 2018. Στο νησί αυτό οι αποδόσεις κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε οι ποσότητες του Σαντορινιού κρασιού θα είναι ακόμα πιο περιορισμένες.

Στο οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς στην Σαντορίνη, η Λένγκα Γρηγοριάδου μας μίλησε για τον τρύγο με την πιο μικρή παραγωγή σταφυλιού, όσον αφορά στις λευκές ποικιλίες, Ασύρτικο, Αθήρι από τότε που ‘κατέβηκαν’ στο νησί, από το 2012. Υπήρξε περίπτωση που πήγαν για τρύγο και αντιμετώπισαν προς μεγάλη τους απογοήτευση, κουλούρες χωρίς σταφύλια. Συνεχίζοντας μας είπε ότι το Ασύρτικο διατηρεί την χαρακτηριστική οξύτητά του (Άφουρα, Δελφίνια Σαντορίνη), το Αθήρι δείχνει εκφραστικό σε αυτή την φάση της ζωής του. Στην Μανδηλαριά του Πύργου, παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγής με την ποιότητα να είναι πολύ καλή, το φρούτο υγιές με καλή οξύτητα και σωστή ωριμότητα. Για το λιγοστό Μαυροτράγανο έγινε διαλογή στον αμπελώνα. Οι δεξαμενές στην Σαντορίνη έχουν αποζυμώσει και δείχνουν πολύ την τυπικότητα της κάθε ποικιλίας, έχουν όμως ακόμη μέλλον.

Όσον αφορά στην Εύβοια τώρα και το Κτήμα Αβαντίς, ο τρύγος ξεκίνησε όψιμα σε σχέση με πέρυσι, κατά δέκα ημέρες περίπου, αλλά στην φυσιολογική του περίοδο. Το SAUVIGNON BLANC (Κτήμα Αβαντίς SAUVIGNON BLANC) από το αμπέλι κιόλας, από τον τρύγο του, δείχνει να είναι σε μια εξαιρετική χρονιά, ενώ τώρα που έχει αποζυμώσει είναι ιδιαίτερα εκφραστικό και τυπικότατο! Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου σχεδόν όλα τα λευκά κρασιά έχουν αποζυμώσει, εκτός από 2 δεξαμενές με Ασύρτικο. Η χρυσοκίτρινη Μαλαγουζιά μετά την ζύμωση έχει εμφανίσει τα χαρακτηριστικά ανθικά και εσπεριδοειδή αρώματα ενώ το VIOGNIER (Κτήμα Αβαντίς λευκό) που σύμφωνα με την Λένγκα είναι καταπληκτικό φέτος έχει άφθονα αρώματα βερύκοκου. TO εξωτικό GEWURTZTRAMINER (Κτήμα Αβαντίς LENGA) θα μαγέψει και φέτος με τα λουκούμια, τα άνθη και το λευκό τριαντάφυλλο να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. Στα ερυθρά σταφύλια του Κτήματος, τα SYRAH τρυγήθηκαν με καταπληκτικές οξύτητες, χαμηλό PH και υψηλό δείκτη φαινολικής ωρίμανσης! Οι περισσότερες δεξαμενές SYRAH έχουν ολοκληρώσει την αλκοολική ζύμωση, άλλες διανύουν την μεταζυμωτική εκχύλιση ενώ άλλες την μηλογαλακτική ζύμωση. Σιγά – σιγά θα πάρουν τον δρόμο για τα βαρέλια για περαιτέρω ωρίμανση. Ο Οινοποιητής 26 περιμένει τον τρύγο της Μαυροκουντούρας (Πλαγιές Γερακιών ερυθρό) έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Σε γενικές γραμμές η Λένγκα χαρακτηρίζει το 2019 ως μια σπουδαία χρονιά για όλους τους τύπους κρασιών που παράγουν!

Ο Γρηγόρης είναι οινολόγος και στο οινοποιείο Βρυνιώτη και στο οινοποιείο Άκραθος, οπότε είναι ευκαιρία να συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες ημερομηνίες τρυγητού του Ασύρτικου σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην Βόρεια Εύβοια το σταφύλι για το Ασύρτικο Sur Lie τρυγήθηκε στις 9 Σεπτέμβρη ενώ το φρούτο για το Ασύρτικο Akrathos είναι ακόμα στο αμπέλι και αναμένεται να τρυγηθεί μετά τις 25 Σεπτεμβρίου. Δύο εβδομάδες μετά την Εύβοια και ένα μήνα περίπου μετά τo τέλος του τρύγου στην Σαντορίνη.

Στο οινοποιείο της Αναστασίας Φράγκου στην Αττική έχουν τρυγήσει ήδη την Μαλαγουζιά, το Αγιωργίτικο το Μerlot, το Syrah και την Μαντηλαριά. Από τις 9 Σεπτέμβρη έχουν ξεκινήσει να ‘κόβουν’ το Σαββατιανό (Σαββατιανό Α. Φράγκου) και από ότι φαίνεται θα ολοκληρωθεί ο τρύγος του περίπου τις 20. Η Αναστασία μας είπε ότι η Μαλαγουζιά (Νέηλυς) φαίνεται να είναι πολύ καλή φέτος αν και ακόμα ‘ζυμώνει’. Εξαιρετικά θεωρεί και όλα τα κόκκινα, ενώ ξεχωρίζει ένα Merlot που προορίζεται για το ροζέ Soul. Στο Κτήμα της Ρωξάνης Μάτσα όπου δημιουργείται η Μάτσα Μαλαγουζιά και ενδιαφέροντα πειραματικά κρασιά ο τρύγος είχε ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, με τα τελευταία Σαββατιανά να φτάνουν στο οινοποιείο στις 9 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που το αγαπημένο πειραματικό Syrah Μπουτάρη χωρίς θειώδη ‘έβγαινε’ από τα στέμφυλα.

Στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στις πλαγιές της Αιγιαλείας ο τρύγος βρίσκεται περίπου στην μέση. Στο οινοποιείο Αχαιών έχουν τρυγήσει την Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο, ένα μέρος της Μαυροδάφνης αλλά και το σταφύλι για δύο πειραματικά κρασιά από Cabernet Sauvignon και Chardonnay. Συνεχίζουν επίσης με Μαυροδάφνη, ο Ροδίτης (Icon R) αναμένεται αυτή την εβδομάδα (16-22 Σεπτεμβρίου), ενώ τελευταίος θα τρυγηθεί ο Σιδερίτης (Iron S) που είναι όψιμη ποικιλία. Η Σωσάννα Κατσικώστα μας είπε ότι είναι ενθουσιασμένη με τα έντονα πολύπλοκα φρουτώδη αρώματα της Μαυροδάφνης (Laura Nera) αλλά και με το Μοσχάτο (Moschato di Rio) για τα αρώματα του αλλά κυρίως για την λιπαρότητα που έχει στο στόμα.

Στο Κτήμα Σκούρα ο τρύγος ξεκίνησε όψιμα στις 16 Αυγούστου με το Chardonnay για το Dum Vinum Sperum. To Chardonnay για την Αρμύρα ‘κόπηκε’ στις 22 Αυγούστου. Το Merlot για το Portes – Merlot λίγο νωρίτερα στις 20. Το Viognier για το Viognier Cuvee Larsinos μπήκε στο οινοποιείο στις 28 Αυγούστου. Ο τρύγος για το Αγιωργίτικο στο Γυμνό, που προορίζεται για τον Μέγα Οίνο ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου και φαίνεται ότι πάμε κυριολεκτικά για Μεγάλο Οίνο. Η συλλογή των Αγιωργίτικων συνεχίζεται ακάθεκτη και σε άλλα αμπελοτόπια ενώ τελευταίο αναμένεται να τρυγηθεί το Μοσχοφίλερο. Όσο για τη Fleva που τρυγήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να είναι μια μεγάλη χρονιά σύμφωνα με την οινολόγο Δήμητρα Τραχανή.

Πάμε τώρα προς Βόρεια Ελλάδα. Από το οινοποιείο Κεχρή μας μίλησαν για μία ξηρική χρονιά από τον Ιούλιο και μετά με μεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι μία χρονιά όψιμη για τις πρώιμες ποικιλίες και πρώιμη για τις όψιμες, κατά λίγες μέρες. Δηλαδή οι ποικιλίες που ωριμάζουν συνήθως νωρίτερα άργησαν να ωριμάσουν, ενώ οι ποικιλίες που ωριμάζουν αργά ‘ήρθαν’ νωρίτερα φέτος. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η άριστη κατάσταση υγιεινής των σταφυλιών αλλά και οι μειωμένες αποδόσεις κυρίως στα λευκά κρασιά. Απομένει ο τρύγος του Ροδίτη που υπολογίζεται γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά και του Ξινόμαυρου λίγο αργότερα που δείχνει ότι θα είναι εξαιρετικό το 2019. Σαν γενική εντύπωση σύμφωνα με την Ελένη Κεχρή, είναι μία πολύ καλή χρονιά για τα λευκά και εξαιρετική για τα κόκκινα.

Στους αμπελώνες Θυμιόπουλου, που βασική τους ποικιλία είναι το Ξινόμαυρο (Γη και Ουρανός), δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να τρυγούν καθώς το Ξινόμαυρο θέλει χρόνο ακόμα, ούτε στην Νάουσα ούτε στην Ραψάνη (Ραψάνη Terra Petra).

Kλείνουμε την βόλτα μας με το ορεινό Μέτσοβο. Στο ιστορικό Κτήμα Αβέρωφ έχουν τρυγήσει το Chardonnay, το Μοσχάτο, το Merlot και το Cabernet Sauvignon που προορίζονται για τα Κατώγι Αβέρωφ ερυθρός και Κατώγι Αβέρωφ λευκός. Ο πιο ορεινός αμπελώνας της χώρας, αυτός του Μετσόβου δεν έχει τρυγηθεί ακόμα ενώ δεν έχουν τρυγηθεί και οι αμπελώνες με την Νεγκόσκα και το Ξινόμαυρο. Παραδοσιακά ο τελευταίος αμπελώνας που συλλέγεται είναι το Cabernet Sauvignon στο Γινιέτς, στο Μέτσοβο. Γενικά όπως μας είναι η Μαρία Δήμου από το οινοποιείο οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές και φαίνεται να είναι μια ξεχωριστή χρονιά.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: