Διαλέγουμε 8 Ελληνικά κρασιά για τα Πασχαλινά τραπέζια

Διαλέγουμε 8 Ελληνικά κρασιά για τα Πασχαλινά τραπέζια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό! Μπορεί την Ανάσταση να μην ακούσουμε πυροτεχνήματα, να μην έχει αγκαλιές και φιλιά με φίλους και συγγενείς, να μην έχει μεγάλες παρέες, να μην έχει σούβλες. Είναι όμως Πάσχα και πρέπει να το γιορτάσουμε με όλες τις τιμές, όπου και αν βρισκόμαστε! Το έχουμε ανάγκη! Θα βάψουμε λίγα αυγά, θα φτιάξουμε κουλουράκια και τσουρέκια. Θα στείλουμε και λαμπάδες και αυγά στα βαφτιστήρια μας από μακριά, όπως και τις ευχές μας ηλεκτρονικά! Θα έχει και νόστιμα νηστήσιμα (ή όχι) φαγητά την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα έχει μαγειρίτσα, αρνάκι, κοκορέτσι και ότι άλλο επιθυμήσει η οικογένεια ανήμερα του Πάσχα! Μπορεί να υπάρχει το μέτρο σε όλα αυτά (που μεταξύ μας, μάλλον το είχαμε χάσει τα προηγούμενα χρόνια) αλλά όπως και να έχει το Πάσχα θα γιορταστεί.

Φυσικά θα έχει και κρασί! Δεν θα ανοιχτούν πολλά μπουκάλια σε κάθε τραπέζι, όμως το κρασί δεν θα μας λείψει! Και επειδή ίσως είναι από τα λίγα γιορτινά τραπέζια που θα ανοιχτεί μόνο ένα μπουκάλι κρασί ανά περίσταση, ας το διαλέξουμε επιμελώς!

Χατζηδάκη - Σαντορίνη Familia

Πριν έρθει το Μεγάλο Σάββατο και το Πάσχα, θα διανύσουμε την Μεγάλη εβδομάδα και όλο και κάποιο καλαμάρι, σουπιά και γαρίδα θα μπει στο τραπέζι μας. Όσοι έχουν πρόσβαση σε όστρακα θα τα βάλουν και αυτά στο τραπέζι! Πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα πολύ καλό Ασύρτικο για να συνοδεύσουμε τα θαλασσινά μας. Και αυτή εδώ η εξαιρετική Σαντορίνη, που κουβαλάει βαριά ιστορία, είναι ότι πρέπει για να μας ταξιδέψει νοερά στο νησί της!

Αμέθυστος - Sauvignon Blanc Fume

Ίσως φέτος να μην περιμένουμε μέχρι τα μεσάνυχτα για να στρώσουμε τραπέζι, όμως σίγουρα θα μαγειρέψουμε την αγαπημένη μας μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο! Και για να την απολαύσουμε ακόμα περισσότερο θα την συνοδεύσουμε με ένα απαλά βαρελάτο και εξωστρεφές Sauvignon Blanc που έχει και οξύτητα και φυτικά στοιχεία και όγκο για να ταιριάξει με αυτό το παραδοσιακό έδεσμα.

Dum Vinum Sperum

Σε αρκετά σπίτια στο χωριό μου στην Εύβοια δεν θα αλλάξουν συνήθειες καθώς παραδοσιακά το πασχαλινό αρνάκι μπαίνει στον φούρνο, αφού γεμιστεί με ρύζι και μυρωδικά! Για ένα τέτοιο αρνάκι στον φούρνο με γέμιση και πατατούλες λεμονάτες ταιριάζουν πολύ καλά βαρελάτα λευκά κρασιά όπως αυτό το εκπληκτικό Chardonnay του Γιώργου Σκούρα! Είναι σίγουρο ότι δεν θα δυσκολευτεί με καμία συνταγή του οβελία μαγειρεμένη στον φούρνο.

Βυσσινόκηπος Παλυβού

Ένα πλούσιο και αρωματικό ροζέ μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους και δίπλα στα λαδερά και τα θαλασσινά της νηστείας όσο και δίπλα στην μαγειρίτσα της Ανάστασης αλλά και δίπλα στο αρνάκι που θα μπει στο φούρνο, ειδικά αν η συνταγή περιέχει και λεμόνι. Διαλέξαμε ένα διαχρονικά αγαπημένο ροζέ από Αγιωργίτικο με άφθονα αρώματα φρούτων και πολύ νόστιμη γεύση.

Φτέρη Τρουπή Ροζέ

Ακόμα ένα ροζέ κρασί με πολύ γοητευτικά αρώματα και εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας, ικανό να μας φτιάξει την διάθεση ακόμα και όταν είναι πεσμένη. Θα κάνει παρέα σε λαδερά, λαχανικά, όσπρια αλλά και την γαριδομακαρονάδα που όλοι λίγο πολύ μαγειρεύουμε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα! Και αν μας μείνουν δύο ποτηράκια, θα το δοκιμάσουμε και με την μαγειρίτσα ή με τα τυράκια που θα τσιμπολογάμε μέχρι να βγει από τον φούρνο το αρνάκι!

Κτήμα Μουσών Μούχταρο

Το αρνάκι στον φούρνο μπορεί να βρει παρέα σε όλα τα χρώματα. Εξαρτάται από την όρεξη μας! Για όσους θέλουν ερυθρό κρασί, το Μούχταρο Κτήμα Μουσών έχει την οξύτητα να κοντράρει την λιπαρότητα του αρνιού αλλά και τις βελούδινες τανίνες που θα αγκαλιάσουν την πρωτεΐνη του κρέατος. Θα δέσει ωραία και με το mini – κοκορέτσι που ίσως ετοιμάσουμε.

Μπουτάρης - Grande Reserve Naoussa

Δεν γίνεται να μην συμπεριλάβουμε στις προτάσεις ένα Ξινόμαυρο όπως αυτή η πολύ ωραία και κλασική Νάουσα! Δεν θα μας αλλάξει ένα ιός όλες τις συνήθειες ετών! Θα συνοδεύσει πολύ όμορφα το αρνάκι που θα ψηθεί στα μπαλκόνια και στα μπάρμπεκιου των αυλών και θα φέρνει λίγο από την μυρωδιά του κάρβουνου της σούβλας!

Apocalypsis Μπαραφάκα

Ένα ακόμα ερυθρό κρασί που μπορεί απογειώσει το Πασχαλινό τραπέζι! Ένα ζουμερό και ώριμο Αγιωργίτικο που θα ταιριάξει με πολλές παραλλαγές του αρνιού όπως το αρνάκι που θα μαγειρευτεί στην λαδόκολλα αλλά και άλλα κρέατα που μπορεί να απολαύσουμε όπως το κοντοσούβλι. Θα μπορούσε να είναι και το κρασί που θα συνοδεύσει κοκκινιστές εκδοχές της μαγειρίτσας αλλά και γαρδουμπάκια κοκκινιστά.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: