Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μιλώντας για το Cabernet Franc

Μιλώντας για το Cabernet Franc
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Βρίσκεται συνήθως στην σκιά του εμβληματικού Cabernet Sauvignon, με πολλούς να το παρομοιάζουν σαν την θηλυκή πλευρά του. Δίνει κρασιά πιο απαλά σε χρώμα, πιο ελαφριά, με πιο ζωηρή οξύτητα και πιο μαλακά από το πιο φημισμένο Cabernet. Όταν όμως ‘παντρευτεί’ με το Cabernet Sauvignon δεν ‘παίρνει’ μόνο, ‘δίνει’ και αυτό τον αρωματικό του χαρακτήρα και την κομψότητα του. Φυσικά μιλάμε για το Cabernet Franc, μία ‘low profile’ διεθνή ποικιλία με πολλά χαρίσματα που αξίζει να την ανακαλύψουμε.

Οι δύο οινοπαραγωγικές περιοχές όπου συναντάμε ευρέως το Cabernet Franc είναι Γαλλικές και πρόκειται για την κοιλάδα του Λίγηρα και το Μπορντώ. Αν και είναι από τις πιο ‘παλιές’ ποικιλίες του Μπορντώ, πρόσφατες έρευνες δείχνουν την Ισπανία σαν χώρα προέλευσης και συγκεκριμένα την περιοχή Pais Vasco που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Γαλλία. Οι ρώγες του είναι συνήθως μικρές όπως και του Cabernet Sauvignon, ενώ ωριμάζει περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα. Τα αρώματα του θυμίζουν φύλλα και βότανα, η ένταση των οποίων εξαρτάται από το επίπεδο ωριμότητας των σταφυλιών. Αν η ποικιλία αυτή δεν έχει φτάσει στα κατάλληλα επίπεδα ωριμότητας, μπορεί να εμφανίσει πολύ ‘πράσινα΄ και ‘άγουρα’ αρώματα και γεύσεις.

Αν έπρεπε να ταυτίσουμε το Cabernet Franc με τα ερυθρά κρασιά μίας περιοχής, τότε αυτή θα ήταν η κοιλάδα του Λίγηρα και συγκεκριμένα η περιοχής της Touraine. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο συναντάμε την ποικιλία κυρίως σε χαρμάνια και όχι σαν την κυρίαρχη ποικιλία. Στον Λίγηρα το Cabernet Franc δίνει πολλά μονοποικιλιακά κρασιά, ενώ όταν το βλέπουμε σε χαρμάνια συνήθως κυριαρχεί. Οι πιο φημισμένες Ονομασίες Προέλευσης όπου χρησιμοποιείται η ποικιλία είναι οι Chinon, Bourgueil, Saumur, Saumur Champigny και Anjou-Villages AOP. Τα μονοποικιλιακά κρασιά από τον Λίγηρα εμφανίζουν απαλό χρώμα, μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και ισορροπημένη γεύση με μαλακές τανίνες όπου εκτός από τα βοτανικά στοιχεία βρίσκουμε νότες μαύρων φρούτων όπως το βατόμουρο, λουλουδιών και μελάνι αλλά και νότες δέρματος σε κρασιά με κάποια χρόνια στην πλάτη τους. Είναι ερυθρά κρασιά που δεν φημίζονται για τον στιβαρό τους χαρακτήρα αλλά για την φινέτσα και τα έντονα αρώματα. Είναι πολύ ευχάριστα κρασιά ακόμα και όταν τα απολαμβάνουμε δροσερά έως κρύα. Υπάρχουν και πολλά δείγματα που ωριμάζουν και μπορούν να εξελιχθούν για πολλά χρόνια στην φιάλη. Όταν προστίθεται Cabernet Sauvignon στα χαρμάνια, τα κρασιά εμφανίζονται πιο ‘στιβαρά’. Συχνά στην περιοχή είναι και τα παραδείγματα ροζέ ήσυχων κρασιών (Cabernet d’ Anjou) αλλά και ροζέ αφρωδών οίνων που φέρουν την ένδειξη Cremant de Loire (Crémant de Loire Rosé).

Ο Τάσος Πικούνης μιλά για το Οπούς ΙΒ και το Cabernet Frank, χαρακτηρίζοντας το πρώτο σαν το καλύτερο Ελληνικό Ερυθρο!

To Μπορντώ είναι το δεύτερο «οχυρό» του Cabernet Franc, όπου καλλιεργείται με σκοπό να ενισχύσει τα χαρμάνια όταν οι επιδόσεις του Cabernet Sauvignon και του Merlot, λόγω κλιματικών συνθηκών δεν είναι ιδιαίτερα καλές, καθώς ωριμάζει σε διαφορετικό χρόνο. Η κλιματική αλλαγή βέβαια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, που καθιστούν πιο εύκολη την ωρίμαση του Cab Sauvignon και του Merlot, ίσως μειώσουν την σπουδαιότητα του Cab Franc σε αυτή την περιοχή. Μέσα στην περιοχή του Μπορντώ, εμφανίζεται περισσότερο στην ‘δεξιά όχθη’ (Le Carillon Du Chateau Rouget, L'Hospitalet De Gazin) και κυρίως στο Saint Emilion (Château Angelus), όπου μαζί με το Merlot δίνουν κάποια πολύ σπουδαία κρασιά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του θρυλικού Chateau Cheval Blanc.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη (εκτός Γαλλίας) το συναντάμε στην Ιταλία κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα αλλά και στην περιοχή της Τοσκάνης (Tenuta Di Trinoro “Cupole”). Στην Ισπανία όπου χρησιμοποιείται κυρίως για κρασιά-χαρμάνια από ποικιλίες του Μπορντώ, τις περισσότερες φυτεύσεις τις βρίσκουμε στην Καταλονία και στην Castilla-La-Mancha. Μονοποικιλιακά Cabernet Franc, εκτός από τα χαρμάνια, είναι πιθανό να συναντήσουμε και στην Ουγγαρία.

Στον Νέο Κόσμο οι οινοποιοί εμπνέονται περισσότερο από το Μπορντώ, παράγοντας κρασιά παρόμοια ποικιλιακής σύνθεσης και λιγότερο από αυτά του Λίγηρα. Στην Καλιφόρνια έχει σημαντική παρουσία, ενώ σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη, η Βιρτζίνια και η Ουάσινγκτον κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα μονοποικιλιακά κρασιά. Στην Νότιο Αμερική η Χιλή συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτάσεις, ενώ μικρή παρουσία έχει και στην Αυστραλία (Keyneton Estate Euphonium).

Cabernet Franc βρίσκουμε και στην Ελλάδα. Συνήθως το συναντάμε σε χαρμάνια εμπνευσμένα από το Μπορντώ (Νέα Δρυς - Cabernet, Σύνορο Σκούρα, Μαγικό Βουνό - Ερυθρός) όμως υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά. Στην ζώνη ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα (Chateau Porto Carras) επιτρέπεται η χρήση του σε ποσοστό που δεν ξεπερνά, μαζί με το Cabernet Sauvignon, το 30%. Δύο από τα κορυφαία ερυθρά Ελληνικά κρασιά είναι το Κτήμα Χατζημιχάλη Οπους IB Cabernet Franc και το Αμέθυστος Cava, δύο μονοποικιλιακά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η ποικιλία δεν χρειάζεται απαραίτητα την συνδρομή του Cab Sauvignon ή του Merlot για να δώσει σπουδαία αποτελέσματα και κρασιά που τους πάει η παλαίωση. Αν θέλετε περισσότερο Cabernet Franc δοκιμάστε τους ‘Τσαπουρνάκους' του Κτήματος Βογιατζή (Κτήμα Βογιατζή Τσαπουρνάκος & Κτήμα Βογιατζή Νεαρός Τσαπουρνάκος). Έρευνες βασισμένες στο DNA των ποικιλιών έδειξε ότι η ποικιλία Τσαπουρνάκος, είναι ουσιαστικά το Cabernet Franc. Στο ‘grapes’ η Jancis Robinson, η Julia Harding και ο Jose Vouillamoz αναφέρουν το όνομα ‘Τσαπουρνάκος’ σαν συνώνυμο του Cabernet Franc.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: