Ψάχνοντας κρασιά στις πιο ψυχρές περιοχές του πλανήτη

Ψάχνοντας κρασιά στις πιο ψυχρές περιοχές του πλανήτη
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν μας έλεγε κάποιος πριν από 15 χρόνια ότι στις ανερχόμενες οινοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη θα συμπεριλαμβάνονταν περιοχές όπως η Αγγλία, η Παταγονία, η Τασμανία, το Michigan στην Αμερική και η Ελβετία θα τον κοιτούσαμε με ‘στραβό μάτι’. Και όμως αυτές οι περιοχές με ψυχρό και ίσως ‘οριακό΄, κλίμα παράγουν κρασιά τα οποία είναι ιδιαίτερα γοητευτικά. Κάποιες από τις περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπως η Καμπανία, έχουν μακρά οινοποιητική παράδοση, κάποιες από αυτές όμως, όπως η Τασμανία, μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν οριακές για αμπελοκαλλιέργεια αλλά ‘ευνοήθηκαν’ από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Συνήθως μιλάμε για περιοχές με ψυχρό κλίμα όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία κατά την καλλιεργητική περίοδο είναι μεταξύ 13 και 16°C. Οι καιρικές συνθήκες σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ποικίλουν σημαντικά από χρονιά σε χρονιά, με κάποιες χρονιές τα σταφύλια να μην καταφέρνουν να ωριμάσουν επαρκώς. Τέτοιες περιοχές συναντάμε πιο συχνά σε υψηλά υψόμετρα και γεωγραφικά πλάτη, όπου οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας πέφτουν σημαντικά. Σε αυτές τις περιοχές, εκτός από την περίοδο κοντά στον τρύγο, πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και κατά την έναρξη της καλλιεργητικές περιόδου, όπου οι παγετοί την άνοιξη μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των οφθαλμών και των νέων βλαστών.

Για να είναι εφικτή η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών στις περιοχές με ψυχρά κλίματα πρέπει να γίνει η κατάλληλη επιλογή ποικιλιών. Υπάρχουν ποικιλίες που αγαπούν τα ψυχρά κλίματα όπως το Riesling, ενώ άλλες δυσκολεύονται να ωριμάσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το Pinot Noir, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Pinot Gris, το Muller Thurgau είναι επίσης παραδείγματα ποικιλιών που αγαπούν τα ψυχρά κλίματα. Θα το διαπιστώσετε όταν θα δείτε τις ίδιες σχεδόν ποικιλίες να επαναλαμβάνονται στα περισσότερα παραδείγματα ψυχρών περιοχών που θα ακολουθήσουν.

Όταν όλα πάνε κατ’ ευχήν έρχονται στα ποτήρια μας εξαιρετικά και απολαυστικά κρασιά τα οποία διακρίνοντας συνήθως για την υψηλή οξύτητα τους, το μέτριο αλκοόλ και γενικότερα για τα πιο μέτρια επίπεδα σώματος, αλλά και για την καθαρότητα του φρούτου που παίρνει την μορφή φρέσκων φρούτων και όχι πιο ώριμων εκφράσεων που συναντάμε σε θερμά κλίματα. Τα κρασιά αυτά στηρίζουν την γοητεία τους στην κομψότητα αλλά και στον ‘καθαρό’ και συχνά έντονο αρωματικό χαρακτήρα, που ευνοείται από την μεγάλη διαφορά των θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας αλλά και στο γεγονός ότι τα φυτά ‘πιέζονται’ για να ωριμάσουν.

Το κλίμα της χώρας περιγράφεται σαν μεσογειακό, οπότε στο σύνολο της δεν κατατάσσεται στις χώρες με ψυχρό κλίμα. Ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπως η Φλώρινα, η Μαντινεία και το Μέτσοβο, όπου λόγω του υψηλού υψομέτρου, το κλίμα τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν ψυχρό.

Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι οινοπαραγωγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο που καταγράφονται συνήθως οι χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Αγγλία

H Αγγλία έχει μπει πρόσφατα στον οινικό χάρτη διαθέτοντας περισσότερα από 1,800 εκτάρια αμπελώνων, που βρίσκονται κυρίως στο νοτιονατολικό τμήμα σε περιοχές όπως το Sussex και το Kent. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι το Chardonnay και το Pinot Noir με ποσοστό περίπου 20% το καθένα, με τα αφρώδη κρασιά να κερδίζουν μεγάλο μερίδιο από την πίτα της παραγωγής.

Τασμανία

H Τασμανία είναι μία περιοχή που έχει πια καθιερωθεί σαν μία σπουδαία παραγωγός χώρα κρασιών ψυχρού κλίματος, διαθέτοντας 160 οινοπαραγωγούς και περισσότερα από 2000 εκτάρια αμπελώνων με το 40% αυτών να βρίσκεται στην Tamar Valley, το 20% στην East Coast, το 19% στο North East (Pipers River) και το 13% στην Coal River Valley. Το 44% των αμπελώνων καλύπτεται από Pinot Noir και το 23% από Chardonnay, που χρησιμοποιούνται τόσο για αφρώδη όσο και για ήσυχα κρασιά. Άλλες ποικιλίες που καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό είναι οι επίσης ‘συνήθεις ύποπτοι’ των ψυχρών κλιμάτων, Sauvignon Blanc, Pinot Gris και Riesling.

Καμπανία

Η περίφημη Καμπανία δεν χρειάζεται συστάσεις! Η περιοχή που παράγει τα κορυφαία και τα πιο ακριβά αφρώδη κρασιά, τις Σαμπάνιες δηλαδή (Cristal Brut, Armand de Brignac, Dom Perignon), ‘χρωστάει’ σε μεγάλο ποσοστό την φήμη της στο ψυχρό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή και στα χαρακτηριστικά με τα οποία προικίζει στο φρούτο. Εδώ κυριαρχούν 3 ποικιλίες, το Chardonnay, το Pinot Noir και το Pinot Meunier.

Γερμανία

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που χαρακτηρίζεται από ψυχρό κλίμα με τις πιο ψυχρές περιοχές να είναι το Rheingau όπου περίπου το 80% των αμπελώνων είναι φυτεμένο με Riesling και περίπου 10% από Pinot Noir και η Ruwer River με περίπου 60% Riesling και 10% Muller-Thurgau. Εδώ παράγονται συγκλονιστικά κρασιά (και κάποια από τα ακριβότερα του κόσμου) από Riesling (όπως των σπουδαίων Egon Muller και Robert Weil) σε όλα τα επίπεδα γλυκύτητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο τρύγος εδώ εκτείνεται μέχρι και τον Δεκέμβρη.

Αυστρία

Λίγο νοτιότερα από την Γερμανία, η Αυστρία διαθέτει περιοχές που συγκαταλέγονται στις πιο ψυχρές του πλανήτη. Το Kremstal είναι ίσως η ψυχρότερη περιοχή, όπου στα περίπου 2400 εκτάρια αμπελώνων και στα 306 οινοποιεία κυριαρχεί το Grüner Veltliner και το Riesling. Οι ίδιες ποικιλίες κυριαρχούν και στα γειτονικά Kamptal (3907 εκτάρια & 336 οινοποιεία) και Kremstal (1344 εκτάρια & 232 οινοποιεία) όπου οι διαφοροποιήσεις στις μέσες θερμοκρασίες εμφανίζουν πολύ μικρές διαφορές.

Ελβετία

Η Ελβετία είναι μία χώρα όπου λόγω των απότομων πλαγιών και της λίμνης Leman εμφανίζει μεγάλη διαφοροποίηση στα μεσοκλίματα. Οι πιο ψυχροί αμπελώνες βρίσκονται στην περιοχή Valais κυριολεκτικά πάνω στις Άλπεις. Με δεδομένο ότι η παραγωγή είναι πολύ μικρή μόνο το 2% εξάγεται. Με εξαίρεση το Ticino όπου στα ερυθρά κυριαρχεί το Merlot, το Pinot Noir είναι και στην Ελβετία η κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία. Στις λευκές κυριαρχεί το Chasselas, το Traminer και το Chardonnay.

Καναδάς

Ο Καναδάς και συγκεκριμένα η ‘ψυχρή’ Okanagan Valley που βρίσκεται στην British Columbia φημίζεται για τα ice wine (Icewine), τα κρασιά του πάγου δηλαδή που κατατάσσονται σε κάποια από τα πιο νόστιμα και ακριβά γλυκά κρασιά του πλανήτη. Οι ποικιλίες που συναντάμε εδώ και χρησιμοποιούνται και για τα ξηρά κρασιά είναι το Merlot, το Pinot Gris, το Chardonnay και το Pinot Noir.

Νέα Ζηλανδία

Το Marlborough της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να είναι η λιγότερο ψυχρή από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά συγκαταλέγεται στις ‘cool climate’ περιοχές. Εδώ περίπου το 80% καλύπτεται από το Sauvignon Blanc, χαρίζοντας μας αυτά τα ξεμυαλιστικά Νεοζηλανδέζικα Sauvignon (Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Coopers Creek Sauvignon Blanc, Greywacke Sauvignon Blanc), το 10% από Pinot Noir (Pinot Noir Cellar Selection) και 5% από Chardonnay (Chardonnay Cellar Selection). Η Central Otago της ίδιας χώρας είναι ακόμα πιο ψυχρή από το Marlborough με την κύρια ποικιλία εδώ να είναι το Pinot noir (κοντά στο 80%) και να ακολουθούν το Pinot Gris και το Riesling


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: