Τα ιδανικά κρασιά για συνταγές με κολοκυθάκια

Τι θα λέγατε να μαγειρέψουμε με ένα από τα πιο δημοφιλή ‘κηπευτικά’ του καλοκαιριού; Μιλάμε για το κολοκύθι, ένα λαχανικό ελαφρύ, θρεπτικό και το κυριότερο με ελάχιστες θερμίδες. Οι καλοκαιρινές συνταγές με κολοκυθάκια είναι αμέτρητες και πολύ νόστιμες καθώς αυτή την εποχή είναι πολύ γευστικά. Βραστά, τηγανητά, ψητά, στον φούρνο, σαλάτα, με ντομάτα, με αβγολέμονο και σε πολλές άλλες παραλλαγές, το σίγουρο είναι ότι αν συνδυαστούν με ένα ποτήρι κρασί, θα προσφέρουν ωραίες γευστικές εμπειρίες. Γι’ αυτό και εμείς, όπως κάνουμε συνήθως, θα προτείνουμε τα ιδανικά κρασιά για τις συνταγές που συναντάμε συχνότερα στο καλοκαιρινό τραπέζι.

 

 

Κολοκυθάκια τηγανητά

Σίγουρα δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσει κανείς τα κολοκυθάκια αλλά είναι μάλλον ο πιο νόστιμος και αυτός που έχει συνδεθεί με το ελληνικό καλοκαίρι. Στρογγυλά, sticks ή ‘μακρόστενα’ κομμένα, με ή χωρίς κουρκούτι τα κολοκυθάκια συνοδευόμενα από κάποια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού θα δέσουν πολύ ωραία με ένα μετρίου όγκου, με αισθητή οξύτητα λευκό κρασί. Ένας Ροδίτης όπως ο Τετράμυθος Λευκός, ένας Σιδερίτης όπως το Iron S αλλά και ένα Μοσχοφίλερο όπως το Οροπέδιο είναι ιδανικές επιλογές. Αν η σάλτσα έχει σκόρδο ή πολύ έντονα αρώματα μπορούμε να δοκιμάσουμε και μία Ρετσίνα όπως το Σχινόπευκο Ρετσίνα.

 

Κολοκυθοκεφτέδες

Τηγανητό πιάτο και αυτό, λίγο πιο πολύπλοκο και λίγο πιο πλούσιο αφού το κολοκυθάκι ντύνεται με αλεύρι, κρεμμυδάκι, μυρωδικά και κάποιο τυρί όπως η φέτα. Το τηγάνι προσδίδει και εδώ λιπαρότητα, οπότε θέλουμε υψηλή οξύτητα για να ισορροπήσουμε το πιάτο αλλά και αρωματιλή ένταση. Στοιχεία που βρούμε σε ένα Sauvignon Blanc όπως το Κτήμα Αβαντίς Sauvignon Blanc αλλά και σε ένα χαρμάνι της ποικιλίας με Ασύρτικο όπως το Τέχνη Αλυπίας και η Συμφωνία. Σίγουρα και ένα, γεμάτο φρεσκάδα, ροζέ κρασί θα δέσει όμορφα με τους κολοκυθοκεφτέδες όπως το Anarch Ροζέ και το Λαμπαδίας ροζέ.

 

Κολοκυθόπιτα

Θα μπορούσαμε να πούμε και τάρτα κολοκυθιών αλλά θα εστιάσουμε στην ‘πιο Ελληνική’ έκδοση της πίτας. Αυτή με την φέτα, τα μυρωδικά, τα αυγά και φυσικά το τριμμένο κολοκυθάκι. Τα κρασιά που επιλέξαμε για τα τηγανητά πιάτα θα μπορούσαν άνετα να συνοδεύουν και την κολοκυθόπιτα. Εδώ όμως επειδή δεν έχουμε την extra λιπαρότητα από το τηγάνι μπορούμε να προσανατολιστούμε και σε κρασιά με μέτριες οξύτητες όπως ένα νόστιμο Σαββατιανό σαν το Παπαγιαννάκος Σαββατιανό ή μία ζουμερή Μαλαγουζιά όπως η Νέηλυς Μαλαγουζιά.

 

 

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Δεν είναι ακριβώς πιάτο με κολοκυθάκια αλλά οι κολοκυθοανθοί ‘βγαίνουν’ από τα κολοκύθια και αν τους γεμίσουμε με κιμά ή τυριά έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο και σίγουρα πολύ νόστιμο πιάτο. Είτε η γέμιση περιλαμβάνει μόνο ρύζι και μυρωδικά είτε βάλουμε και κιμά τους ταιριάζουν πολύ τα ροζέ κρασιά με ωραία αρώματα και ζωηράδα. Το Peplo και ο Δίανθος θα απογειώσουν αυτή την μπελαλίδικη ‘παρασκευή’.

 

Μπριάμ

Το μπριάμ είναι ένα από το πιο δημοφιλή λαδερά φαγητά όπου τα κολοκυθάκια ‘παντρεύονται’ με αρκετά λαχανικά, δημιουργώντας ένα μυρωδάτο πιάτο. Λόγω της ντομάτας είναι ένα φαγητό που ο συνδυασμός μας πάει προς ροζέ και κόκκινα κρασιά και όχι τόσο προς τα λευκά κρασιά. Θα το συνδυάσουμε με ένα ροζέ από την Προβηγκία όπως το Petale de Rose και το UP Ultimate Provence. Σε ερυθρό θα επιλέξουμε ένα φρέσκο Αγωργίτικο όπως το Monograph Αγιωργίτικο ή το Mountain Fish.

 

Κολοκυθάκια γεμιστά

Τα γεμιστά κολοκυθάκια με ρύζι, κιμά και μυρωδικά και πασπαλισμένα με αυγολέμονο είναι από τις πιο αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνταγές! Και πάντα αναζητώ για παρέα ένα λευκό κρασί με έντονα αρώματα, οξύτητα και πλούτο, χαρακτηριστικά που τα βρίσκουμε απλόχερα σε διακριτικά βαρελάτα Sauvignon Blanc όπως το Αμέθυστος Sauvignon Blanc Fume, σε μία λευκή Rioja όπως η Placet Valtomelloso αλλά και σε χαρμάνια όπως ο Όβηλος Λευκός και οι Πλαγιές Γερακιών λευκός.

 

Κολοκυθάκια με μοσχάρι

Να βάλουμε λίγο ακόμα κρέας στην διατροφή μας! Τα κολοκυθάκια ταιριάζουν πολύ στο μοσχαράκι, ειδικά αν μαγειρευτούν με μπόλικη ντοματούλα! Δοκιμασμένο είναι και το αρνάκι! Όποιο από τα δύο κρέατα και αν επιλέξουμε, λόγο της ντομάτας αλλά και της πρωτεΐνης, θα προσανατολιστούμε σε ζωηρά και γεμάτα φρεσκάδα ερυθρά κρασιά με αρκετή οξύτητα. Η Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη), το Μούχταρο (Μούχταρο Κτήμα Μουσών) αλλά και το Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος είναι ωραίες επιλογές. Για όσους δεν θέλουν κόκκινο κρασί, θα προτείνουμε σαν εναλλακτική πλούσια ροζέ κρασιά όπως το Merlin ροζέ και ο Βυσσινόκηπος.

 

Ζυμαρικά με κολοκυθάκια

Να μην φτιάξουμε και μία δροσερή μακαρονάδα με κολοκυθάκια, μυρωδικά και κάποιο τυράκι? Ένα κολοκυθάκι να υπάρχει στο ψυγείο και λίγη φαντασία έχουμε ένα γρήγορο και απολαυστικό πιάτο. Το κολοκυθάκι θα προσδώσει ένα φυτικό χαρακτήρα στο πιάτο όμως πρέπει να λάβουμε υπόχη και το πλούτο και την λιπαρότητα που δώσει το τυρί ή η κρέμα γάλακτος που πιθανών θα χρησιμοποιήσουμε. Όσο πιο πλούσια και λιπαρή είναι η σάλτσα τόσο προς πιο πληθωρικά κρασιά όπως το Pylos Chardonnay και το Ντρούμο Κυρ Γιάννη, θα πάμε. Αν όμως η σάλτσα είναι ελαφριά τότε θα πάμε σε μετρίου σώματος κρασιά όπως ένα Μοσχοφίλερο σε λευκή ή ροζέ εκδοχή όπως το Μικρή Κιβωτός ροζέ και Μαντινεία Μορόπουλου.

 

 

Ομελέτα με κολοκυθάκια

Βραδάκι με αρκετή ζέστη στο μπαλκόνι! Θέλουμε ένα ελαφρύ καλοκαιρινό φαγητό για να μην ‘πέσουμε’ νηστικοί για ύπνο. Λίγα αυγά, ένα τυράκι και ένα κολοκυθάκι αν υπάρχουν θα φτιάξουμε μία λαχταριστή ομελέτα! Να μην την συνοδεύσουμε και με ένα δροσερό ποτήρι κρασί όπως το Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc και το Monoceros Λευκός; Γιατί όχι και με ένα ξηρό αφρώδες κρασί όπως το Godibile Prosecco Extra Dry!

Μοιραστείτε το άρθρο: