Το Ξινόμαυρο φοράει τα καλοκαιρινά του!

Το Ξινόμαυρο φοράει τα καλοκαιρινά του!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν μας έλεγε κάποιος ότι πρέπει να διαλέξουμε μόνο από μία ποικιλία τα κρασιά του καλοκαιριού, θα σκεφτόμασταν ότι το καλοκαίρι μας θα ήταν βαρετό! Αν μας το έκανε ακόμα πιο δύσκολο και μας έλεγε ότι αυτή η ποικιλία πρέπει να είναι ερυθρή τότε μάλλον θα το ‘γυρνάγαμε’ στην μπίρα, το ούζο και το τσίπουρο. Και όμως υπάρχει μία ερυθρή ποικιλία που θα μπορούσε να είναι η επιλογή μας για όλες τις καλοκαιρινές ‘οινικές’ περιστάσεις! Και μην πάει το μυαλό σας κάπου μακριά, εδώ στην Ελλάδα να ψάξετε! Η απάντηση σε ένα τέτοιο (φανταστικό) δίλημμα είναι το Ξινόμαυρο, με το οποίο το ’οινικό’ μας καλοκαίρι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μπορεί να δώσει πολλά πολλά διαφορετικά στυλ κρασιού. Ποιος δεν θα ζήλευε μία ποικιλία, που ενώ μπορεί να δώσει σπουδαία ερυθρά κρασιά, μπορεί να διακριθεί και για πολλά ακόμα στυλ?

Μπορεί να είχαμε μία μικρή παρένθεση στις υψηλές θερμοκρασίες τις προηγούμενες ημέρες, όμως ήδη στο μυαλό μας τα ερυθρά κρασιά μένουν λίγο πιο πίσω, ακόμα και αν δεν έχουν έρθει οι πιο καυτοί μήνες, ο Ιούλιος και Αύγουστος. Σε αυτό το ‘mood’ και μην θέλοντας ακόμα να αποχωριστούμε το κόκκινο χρώμα, θα αναζητήσουμε και θα σας προτείνουμε κρασιά σε μία ποικιλία που είναι χαρισματική και ‘πολυεργαλείο’ στα χέρια των παραγωγών και μας δίνει επιλογές σε όλα τα ‘χρώματα’ και σε διαφορετικούς τύπους κρασιών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου, η υψηλή οξύτητα το μέτριο ή απαλό χρώμα, τα φρέσκα κόκκινα φρούτα, τα γλυκά μπαχάρια και τα ανθικά στοιχεία, το κάνουν την ιδανική ποικιλία και για την παραγωγή άλλων τύπων κρασιού εκτός από τα κόκκινα, όπως δροσιστικά, αφρώδη, ροζέ και λευκά. Ακόμα και ρετσίνα έχουμε από Ξινόμαυρο!

Karanika Brut Cuvée Spéciale

Θα ξεκινήσουμε τις προτάσεις μας με ένα λευκό αφρώδες από Ξινόμαυρο, φτιαγμένο με την μέθοδο της Καμπανίας. Ένα ζωηρό και μπισκοτένιο αφρώδες με προκλητικές φυσαλίδες που θα φέρει δροσιά και πολυτέλεια στο καλοκαίρι σας. Αναζητήστε τα πιο φρέσκα όστρακα και θαλασσινά, πασπαλίστε τα με λίγο λεμονάκι και συνοδεύστε τα με ένα ποτηράκι (η μπουκαλάκι…) φουλ στις μπουρμπουλήθρες!

Ακακίες Sparkling, Κυρ Γιάννη

Αν θέλετε ένα πιο ‘χαλαρό’ αλλά εξίσου ποιοτικό αφρώδες, επιλέξτε ένα ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο, που παράγεται με την μέθοδο δεξαμενής όπως οι Ακακίες. Με άφθονα αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών είναι ένα κρασί που θα ταιριάξει σε όλες τις ώρες της ημέρας και σε όποιο ‘μέρος’ και να βρεθείτε! Στην παραλία, στο μπαλκόνι ή στο εστιατόριο θα σας αναζωογονήσει!

Κτήμα ΑΛΦΑ Ροζέ

Ένα σπουδαίο ροζέ κρασί, που συνδυάζει την δύναμη με την κομψότητα και την δροσιά και το φρούτο με τον φυτικό και τον ανθικό χαρακτήρα. Ένα κρασί εγγύηση για το καλοκαίρι! Με ψάρι, ταιριάζει. Με λευκά κρέατα, ταιριάζει. Με λαδερά, ταιριάζει. Με ζυμαρικά, ταιριάζει. Με πικάντικα φαγητά, ταιριάζει. Δύσκολα θα βρεθεί πιάτο που δεν θα κολακευτεί από αυτό το κρασί. Ακόμα και με ένα ψητό κόκκινο κρέας αν το δοκιμάσετε στην περίπτωση που δεν θέλετε κόκκινο κρασί, δεν θα πολυζοριστεί!

Αβέρωφ ροζέ

Το Ξινόμαυρο δεν το έχουμε δει ακόμα σε γλυκιά εκδοχή. Αν όμως θελήσετε λίγα ‘σακχαράκια’ στο κρασί σας, τότε επιλέξτε Αβέρωφ Ροζέ, που με την απαλή γλυκύτητα του θα σας χαρίσει πολλές ανέμελες και δροσερές στιγμές. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα μέσα στο καλοκαίρι το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, γιατί και η οξύτητα και η γλυκύτητα του κρασιού θα ‘απαλύνουν’ το κάψιμο, ενώ δεν λέει όχι και σε μία καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα!

Ρόζα

Έχουμε συνηθίσει το μυαλό μας στο άκουσμα της Ρετσίνας να πηγαίνει σε λευκά ξηρά κρασιά. Λοιπόν εδώ προτείνουμε μία ροζέ εκδοχή ρετσίνας. Αυτό που δεν πρόκειται να πάει με τίποτα το μυαλό μας είναι στο Ξινόμαυρο, σαν την ποικιλία από την οποία θα μπορούσε να παραχθεί μία ρετσίνα. Και όμως στο οινοποιείο Κεχρή ‘τρέχουν’ την ρετσίνα με χίλια και μας προτείνουν μία ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο. Εμείς την δοκιμάσαμε και μας ενθουσίασε! Το ίδιο θεωρούμε ότι θα ‘πάθετε’ και εσείς! Ένα κρασί πασπαρτού για το καλοκαιρινό σας τραπέζι, καθώς ‘πάει’ με όλα!

Κτήμα Φουντή Λευκός Blanc de noir

Θα σκέφτεστε τώρα, πως θα την βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να πιούμε ένα λευκό ξηρό κρασί! Το Ξινόμαυρο δίνει και λευκά κρασιά, τα λεγόμενα Blanc de Noir. Στο Κτήμα Φουντή, ξέρουν να κάνουν ίσως τα καλύτερα λευκά κρασιά από Ξινόμαυρο. Με φινέτσα, φρεσκάδα, οξύτητα, φρούτο και γήινο χαρακτήρα, είναι σίγουρα ένα κρασί που θα διευρύνει του γευστικούς σας ορίζοντες και θα ταιριάξει με΄όλα τα καλούδια του καλοκαιρινού τραπεζιού.

Alta Νάουσα

Έχουμε ξαναγράψει ότι δεν αφορίζουμε τα κόκκινα κρασιά το καλοκαίρι. Υπάρχουν κρασιά που αν τα δροσίσουμε λιγάκι μπορούμε άνετα να τα απολαύσουμε και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και ένα από αυτά είναι η σχετικά καινούρια πρόταση του Απόστολου Θυμιόπουλου, ένα Ξινόμαυρο φτιαγμένο για να το απολαύσουμε νέο και δροσερό, ακόμα και συνοδεύοντας πιάτα ψαριών. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε και την Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη, ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο με πιο ‘μαλακά’ χαρακτηριστικά από αυτά των κρασιών από την Νάουσα.

Σας το υποσχεθήκαμε και το κάναμε! Σας μιλήσαμε για ερυθρή ποικιλία αλλά οι προτάσεις μας περιείχαν μόνο ένα κόκκινο (δύο για να μην κλέβουμε) κρασί που και αυτό το κατατάσσουμε εύκολα στα ‘καλοκαιρινά’ κρασιά


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: