Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

9 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Πλαγιές Γερακιών - Λευκός
    Πλαγιές Γερακιών - Λευκός 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Χρόνο με το χρόνο αυτό το υπέροχο χαρμάνι Μαλαγουζιάς/Sauvignon ωριμάζει, διατηρώντας όμως αυτή την αρωματική εσωστρέφεια που τόσο μας αρέσει και το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λευκά του κτήματος. Ένα πολύπλοκο, ισορροπημένο, εξαιρετικό κρασί φαγητού.
    Κέρδος στο κιβώτιο 3%
  2. Κτήμα Άλφα - Sauvignon Blanc Fume
    Κτήμα Άλφα - Sauvignon Blanc Fume 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    90%
    Εδώ το Κτήμα Άλφα παραδίδει μαθήματα αριστοτεχνικής χρήσης του βαρελιού, με τα στοιχεία του ξύλου να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας οδηγώντας σε ένα μεγάλο, ´βαρελάτο´ Sauvignon Blanc από τον Ελληνικό αμπελώνα. Το κρασί που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει Sauvignons παγκοσμίου κλάσης.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. El Enemigo Chardonnay
    El Enemigo Chardonnay 2021
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
    Chardonnay από τα ψηλότερα σημεία της Mendoza, στα 1470 μέτρα του Gualtallary στην ηλιόλουστη κοιλάδα Uco, που εγγυάται για ένα ακαταμάχητο πρόσωπο της ποικιλίας. Το κρασί συνδυάζει την ωριμότητα και τον όγκο του Νέου Κόσμου με την οξύτητα και την πολυπλοκότητα του παλαιού. Ο χαρακτήρας και η κομψότητά του θυμίζουν γαλαζοαίματες Βουργουνδίες ενώ η συμπύκνωση του αρωματικού του μπουκέτου προδίδει μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στο χρόνο .
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Dafnios Λευκός
    Dafnios Λευκός 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βιδιανό, 13,5% alc.
    Βαθμολογία:
    85%
    Κίτρινο στα όρια του χρυσού, ενώ η μύτη είναι πλήρως εξελιγμένη αρωματικά, με ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα που θυμίζει μαρμελάδα λεμόνι, περγαμόντο και τροπικές νύξεις mango. Σε δεύτερο πλάνο προβάλλουν αρκετές βοτανικές νύξεις που φέρνουν στο μυαλό χαμομήλι, τσάι και ίσως κάποια άνθη γιασεμιού και φυτικότητα. Ξηρό στο στόμα, με την οξύτητα να ισορροπεί ιδανικά τη λιπαρότητα και το πάχος του κρασιού και την επίγευση να εντυπωσιάζει με την διάρκεια της και την πλούσια αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Ένα πραγματικός οινικός θησαυρός με κορυφαία σχέση ποιότητας τιμής.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay
    Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    Κλασικό βαρελάτο λευκό κρασί από Chardonnay. Η παραμονή του στο βαρέλι του έχει προσδώσει όμορφα πικάντικες αρωματικές νότες και έχει "μελώσει" σημαντικά τα πρωτογενή αρώματα του φρούτου, η οξύτητα ωστόσο παραμένει ζωντανή και η διάρκεια απόλυτα ικανοποιητική μέχρι το τέλος.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  6. Παπαγιαννάκος - Σαββατιανό Βαρέλι
    Παπαγιαννάκος - Σαββατιανό Βαρέλι 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Σαββατιανό, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12% alc.
    Βαθμολογία:
    85%
    Από τους ιδιόκτητους, σε ασβεστολιθικά εδάφη, μεγάλης ηλικίας, αμπελώνες, η πρώτη ύλη είναι μικρή σε ποσότητα αλλά εξαιρετική σε ποιότητα. Η περαιτέρω φροντίδα περιλαμβάνει 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει πολυπλοκότητα, κλείσιμο της φιάλης με stelvin για να διατηρήσει στο ακέραιο τη φρεσκάδα του και ιδού ένα απολαυστικό βαρελάτο Σαββατιανό στο ποτήρι σας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  7. Διάσελο Κυδωνίτσα Wild Yeast
    Διάσελο Κυδωνίτσα Wild Yeast 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Κυδωνίτσα, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 14% alc.
    Το Κτήμα Παλυβού καταπιάνεται με την Κυδωνίτσα δίνοντας μία νέα δυναμική και αναμενόμενα απολαυστική διάσταση στην ποικιλία. Η χρήση γηγενών ζυμών, ο εξαιρετικός καρπός επιλεγμένων αμπελώνων και το απαλό άγγιγμα της δρυός από την 4μηνη παραμονή του κρασιού σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια χαρίζει ένα κρασί έτοιμο για όλα τα γευστικά παντρέματα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  8. Αρμύρα
    Αρμύρα 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    87%
    Νέος σχεδιασμός στην ετικέτα και ελαφρώς διαφοροποιημένο περιεχόμενο για ένα από τα πιο σταθερά σε ποιότητα Chardonnay του ελληνικού αμπελώνα. Ένα 5% Μαλαγουζιά έχει προστεθεί στο χαρμάνι αλλά το κρασί παραμένει ένα κλασικό Chardonnay με τροπικό χαρακτήρα και πλούσιο βουτυράτο σώμα που ισορροπεί λόγω της τονισμένης οξύτητας. Απολαύστε το δίπλα σε πιάτα που φέρουν την αρμύρα της θάλασσας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  9. Oenops Vidiano
    Oenops Vidiano 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βιδιανό, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    Βαθμολογία:
    70%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    H ‘χάρη’ του Νίκου Καρατζά έφτασε μέχρι την Κρήτη! Εκεί, στην περιοχή του Ηρακλείου διαλέγει Βιδιανό από ορεινά αμπελοτόπια, τα οινοποιεί με μαεστρία σε τρία διαφορετικά είδη ‘δοχείων’, αμφορέα, inox δεξαμενές και καινούρια βαρέλια, ενώ δεν χρησιμοποιεί ζύμες εμπορίου. Πρόκειται για ένα φινετσάτο Βιδιανό, με ωραίο φρούτο και αρκετά ορυκτό χαρακτήρα που εκφράζει όμορφα την γοητεία της ποικιλίας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις