Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

5 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Karipidis - Rose
    Karipidis - Rose 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 12,5% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Καριπίδη επενδύει στις διεθνείς ποικιλίες παράγοντας πολύ όμορφες εκφράσεις των πιο φημισμένων σταφυλιών. Μία από αυτές είναι και το τοσκανέζικο Sangiovese που καλλιεργούμενο στους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας στην Θεσσαλία, μας χαρίζει ένα ροζέ με χρώμα και στιλ που κλείνει το μάτι προς την Προβηγκία.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Maison Castel Cotes De Provence
    Maison Castel Cotes De Provence 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Cinsault, Grenache, Syrah, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Ένα ξεμυαλιστικά ευχάριστο και ευκολόπιοτο ροζέ από την περιοχή της Προβηγκίας που ήρθε με τη σειρά του να αποδείξει πως η ονομασία προέλευσης Côtes de Provence επισφραγίζει την απόλαυση και τις μικρές πολυτέλειες της ευζωίας. Δροσερό και ανάλαφρο, αρωματικό και κομψό και με εξαιρετική αντιστοιχία ποιότητας τιμής. Απολαύστε από απεριτίφ μέχρι σε συνδυασμό με θαλασσινές νοστιμιές.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Οδίτης
    Οδίτης 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Το Αγιωργίτικο είναι αποδεδειγμένο ότι δίνει ακαταμάχητα ροζέ κρασιά! Όταν δε, προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες στην ορεινή Κορινθία και φέρει την υπογραφή της Στροφιλιάς, τότε μιλάμε σίγουρα για ένα ροζέ που κλέβει την παράσταση. Δροσερό, ξεμυαλιστικό αλλά ταυτόχρονα και κομψό ροζέ που ‘ταξιδεύει΄.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Ορειβάτης - Ερυθρός
    Ορειβάτης - Ερυθρός 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Pinot Noir, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    Βαθμολογία:
    90%
    Μία από τις ελάχιστες εκφράσεις του Pinot Noir στον ελληνικό αμπελώνα, με άφθονο φρούτο, αισθητή οξύτητα και μεταξένιες τανίνες. Η Βασιλική Ακριώτου παίρνει φρούτο από ορεινούς αμπελώνες στην Αιγιαλεία και δημιουργεί ένα πολύ ωραίο και πολύπλευρο κρασί που φέρει όλη την γοητεία αυτού του σπουδαίου σταφυλιού.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Domaine Costa Lazaridi - Ροζέ
    Domaine Costa Lazaridi - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Grenache, Merlot, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Ένα από τα best sellers ροζέ κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα! Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός όπου κυριαρχεί το Merlot και συμπληρώνεται από Αγιωργίτικο και Grenache Rouge. Πολύ απαλό ροζέ χρώμα στο στυλ της Προβηγκίας, εκρηκτική μύτη με άφθονα κόκκινα φρούτα lemongrass αλλά και γλυκές νύξεις όπως καραμέλα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις