Καλοκαιρινές γαστριμαργικές αναμνήσεις - ΚεφαλονιάΓράφει η Αλίκη Δανάλη


Φίλοι μου,

Κυριακή πρωί, κατά τις 12 δηλαδή, όπως αρμόζει σε ένα κυριακάτικο πρωινό, κτυπάει το κινητό μου και ο Τάσος Πικούνης με ενημερώνει ότι το δεύτερο κατά σειρά άρθρο μου έχει εξαιρετική αναγνωσιμότητα στο Site του House of Wine και 11 κοινοποιήσεις στο facebook….ουάου !!!!! και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο… Μου δώσατε μεγάλη χαρά, να το ξέρετε και σας ευχαριστώ πολύ που με διαβάζετε… ειλικρινά σας ευχαριστώ..

Κυριακή απόγευμα προς βραδάκι μόλις έχω επιστρέψει από ένα υπέροχο μπάνιο στην παραλία Σκάλα της Κεφαλονιάς, με τα χρυσοκαμηλό βοτσαλάκια και τα γαλανοδιάφανα νερά, με τα σκαλιστά από απολιθωμένα όστρακα πετρώματα εντός και εκτός της θάλασσας και τι άλλο θα έκανε ένας φυσιολογικός άνθρωπος μετά από …11 κοινοποιήσεις ? Θα καθόταν ευθύς αμέσως να γράψει το επόμενο άρθρο του …Ιδού λοιπόν.

Όσοι έχετε επισκεφθεί την Κεφαλονιά θα γνωρίζετε για τις καταπληκτικές της παραλίες, όλων των χρωμάτων, των ποικιλιών σε αμμουδιά, βότσαλα μικρά, βότσαλα μεγάλα, κόκκινη άμμο, χρυσή άμμο, λευκή άμμο, βαθιά νερά, ρηχά νερά, γαλάζια, πράσινα, μπλέ σκούρα, γαλαζοπράσινα, πράσινα και όλων των ειδών τους βυθούς. (Μύρτος, Αντίσαμος, Πλατύ Γυαλός, Μακρής Γυαλός, Λουρδάς, Κατελειός, Σκάλα, Βαλεριάνο, Κουτσουπιές, Αγ. Ευφημία, Καμίνι, Λάσση, Ασσος, Φισκάρδο, Πεσάδα, Ληξούρι παραλία Ξι, Πετανοί, κλπ κλπ) και ατέλειωτα prive κολπάκια για τους πιο ψαγμένους.

Ισως γνωρίζετε και για τις τοπικές γεύσεις της, την κρεατόπιτα με τραγίσιο κρέας, την χταποδόπιτα, την μπακαλιαρόπιτα, την κολοκυθόπιτα με τα φραγκοκολόκυθα, την ριγανάδα (1 φέτα ψωμί προηγούμενης μέρας, που το βρέχεις με λίγο νερό και το πασπαλίζεις με λάδι, εναποθέτοντας επάνω στο ψωμί, ντομάτα φρέσκια κομμένη κον κασέ, ρίγανη ξερή του βουνού και κομματάκια κεφαλονίτικη φέτα και λίγο αλατάκι), την αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτα, όπου το σκόρδο το ακούς για τα καλά).

Ασφαλώς γνωρίζετε και για την ξακουστή ρομπόλα της που συνοδεύει με ακρίβεια και τάκτ όλα τα παραπάνω εδέσματα.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι τα δύο ξεχωριστά εστιατόρια – ψαροταβέρνες που δύσκολα θα ξεκολλήσεις, έτσι και γευτείς έστω και μια φορά τις νοστιμιές τους.

Zervati εκεί που η γεύση των εδεσμάτων σε κάνει να ξεχάσεις ακόμη και την πιο ωραία γεύση του κρασιού

Πρώτο και καλύτερο το ΖΕΡΒΑΤΙ (ZERVATI) στην περιοχή Καραβόμυλος Σάμης, στον δρόμο από το λιμάνι της Σάμης προς την λίμνη Μελισσάνη (πολύ ξακουστή και ιδιαίτερη).

Μια ταβέρνα με την αυλή της, που την αγκαλιάζει το πράσινο από δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια και με το αίθριό της απέναντι από την ταβέρνα κάτω από τον γέρικο ευκάλυπτο, με την διακόσμηση εσωτερικά δια χειρός ιδιοκτήτη Μάκη, που σκαλίζει, λειαίνει και δημιουργεί γλυπτά από κορμούς δέντρων, αλλά και που ψαρεύει καθημερινά για να σερβίρει μόνο πρωινά ψάρια και χταπόδια στους πελάτες του. Μουσικούλα ελαφριά από Χατζηδάκη έως Σαββόπουλο αλλά και ρεμπέτικα και από Τσιτσάνη έως Μπέλου.

Το Zervati το δουλεύει μια οικογένεια. Ο Μάκης (δεινός ψαράς και ψήστης, γραφικός Κεφαλονίτης με το μεράκι του, τα καλαμπούρια και την καπατσοσύνη του), η γυναίκα του Σοφία (χρυσός άνθρωπος με το χαμόγελο στα χείλη και το άγγιγμα του Μίδα στα μαγειρευτά της) και η μια εκ των δύο θυγατέρων η Γεωργία (γλυκό πλάσμα, αεικίνητο, πάντα με το χαμόγελο και την ευγένεια).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Ορεκτικά με φρέσκα ντόπια ζαρζαβατικά, μαγειρευτά από μουσακά (Θεέ μου τι μουσακά!!!!!) έως κουνέλι στιφάδο (μόνο με δικά τους προϊόντα), μπιφτέκια που όμοιά τους δεν έχω ξαναφάει με μέντα και σάψιχο ή αλλιώς μαντζουράνα και με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά τους, ζουμερά, καλοπλασμένα με μοσχαρίσιο κιμά, έως συκωτάκι ψητό στα κάρβουνα κομμένο σε μπουκίτσες, ψάρια μόνο φρέσκα ότι έχει βγάλει η ψαριά του Μάκη (στην δική μας περίπτωση σκάρο και μπακαλιαράκια πρωινά) σαλάτες όλων των ειδών και των γεύσεων και φυσικά με ότι και να παραγγείλεις, θέλεις δεν θέλεις θα σου έρθει το καταπληκτικό χταπόδι κέρασμα, βραστό ξιδάτο με κάπαρη Κεφαλονιάς. Τέτοιο χταπόδι και με στοίχημα σας πάω δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Οι μερίδες μάλλον είναι αντάξιες της καρδιάς, της ευγένειας, της φιλοξενίας, της αγάπης για το φαγητό, των ιδιοκτητών. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ !!!!! Ο λογαριασμός είναι αντάξιος πάλι των ιδιοκτητών που ξέρουν να προσφέρουν αγαθά με αρετή !!!!! (σαν να τρως στην Αθήνα σε κάποιο σουβλασερί ή σαν να έχουν κάνει λάθος και ξέχασαν να χρεώσουν κάτι). Το σέρβις υπέροχο, το κέρασμα και του φρούτου ή του γλυκού απλά το κερασάκι στην τούρτα ….

Αμάν ξέχασα να πω για το κρ