Πρωτοτυπήστε: Τσικνοπέμπτη με ...μπύρα και burger από τον Peter Minakis του kalofagas.ca!!
Δεν προφτάσαμε να ξεκινήσουμε καλά-καλά τη νέα μας στήλη "Ένα κρασί, μια συνταγή" και αρχίσαμε τις ...παρασπονδίες. Δεν γινόταν όμως αλλιώς. Έχουμε μπροστά μας τη Τσικνοπέμπτη, και το ...ένα κρασί για αυτή την κρεατική πανδαισία ακούγεται τουλάχιστον αστείο...

Έτσι λοιπόν, αφού θα κάναμε την αμαρτία, είπαμε να την κάνουμε ολοκληρωτικά! Και αποφασίσαμε: Ούτε κρασί για τη Τσικνοπέμπτη, ούτε κοψίδια, παιδάκια, μπριζόλες... Αλλά ούτε καν συνταγή για το συνηθισμένο κοινό μας.

Δηλαδή... συνταγή για τους νέους, αυτούς των φαστ-φουντ και... μπύρα! Ναι, για την Τσικνοπέμπτη προτείνουμε στους νέους μας φίλους μπύρα και το αγαπημένο τους burger.

Ναι... αλλά τι burger!!! Από αυτά που μόνο ο Peter Minakis ξέρει να φτιάχνει!

Το ποιός είναι ο Peter, oι φίλοι μας το γνωρίζουν από προηγούμενο άρθρο μας με συνταγή του. Ελληνας δεύτερης γενιάς στον Καναδά, αλλά στην ψυχη πιο έλληνας από όλους μας, ιδιοκτήτης του food blog www.kalofagas.ca έχει σαν αποστολή του τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας στο νέο κόσμο, χρησιμοποιώντας την ελληνική παράδοση με τον ποιό σύγχρονο τρόπο: Ελληνικά υλικά, ελληνικές συνταγές αλλά "πειραγμένες", έτσι ώστε κάθε φορά να μας εκπλήσσει με την εφευρετικότητά του, τις ιδέες του και -κυρίως!- με το εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Όπως σήμερα με το burger του... με αρνίσιο μπιφτέκι, καπνιστό τυρί και μαρμελάδα από σύκο και καραμελωμένα κρεμμύδια!

Έτσι λοιπόν, πρωτοτυπήστε και εσείς: Καλέστε του φίλους σας και αντί να τρέχετε στις ψησταριές, τις ταβέρνες μαζί με ...χιλιάδες συνέλληνες σε αυτή την γνωστή... ατμόσφαιρα που μάλλον η νέα γενιά δεν την πολυπάει, παραγγείλτε τις μπύρες που σας προτείνουμε από το House of Wine και ζήστε ένα συνδυασμό μπύρας με ένα burger που δεν το έχετε απολαύσει πουθενά!

Εδώ δίνουμε το λόγο στον Peter και ...καλή Τσικνοπέμπτη!:


Το burger μπορεί να ψήνεται είτε σε πλάκα ψησίματος, κάποια τηγανίζονται, αλλά το αγαπημένο μου είναι στη σχάρα, και το καλύτερο γίνεται στα κάρβουνα. Το συνηθισμένο burger είναι το μοσχαρίσιο, αλλά το αρνίσιο burger είναι ο "αφανής ήρωας" ... και όταν μαγειρεύεται σωστά, είναι ασυναγώνιστο!

Ο πρώτος κανόνας του καλού burger είναι να εξασφαλιστεί ότι έχει αρκετό λίπος στο μίγμα. Ένα άπαχο burger σημαίνει ένα στεγνό burger και ειλικρινά αυτό είναι ένα κακό burger! Ανεξάρτητα από το μέρος του αρνιού που κόβεται κιμά για το burger, θα πρέπει να περιέχει 20-30% λίπος, περίπου όσο και η γέμιση του λουκάνικου. Αν πάλι έχετε πρόβλημα με το λίπος, τότε ίσως δεν θα έπρεπε να τρώτε burger! Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει χώρος για "κοκαλιάρικο" (skinny) burger!

Όταν πρόκειται για αρνίσιο burger, το ιδανικό κομμάτι είναι από τον ώμο του αρνιού, που έχει πολύ λίπος... Αν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ώμο αρνίσιο με αρκετό λίπος, ή δεν είστε σίγουροι για την περιεκτικότητα σε λίπος του κομματιού που διαθέτετε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον χοιρινό λίπος ή ελαιόλαδο, ή -το καλύτερο για εμένα-, παγωμένο και τριμμένο βούτυρο! Παγώνω το βούτυρο και χρησιμοποιώ ένα χοντρό τρίφτη για να προσθέσω νιφάδες βουτύρου στο μίγμα. Το αποτέλεσμα; Ζουμερό, γευστικότατο αρνίσιο burger που ποτέ δεν είναι στεγνό...

Μια άλλη πτυχή της απόλαυσης ενός burger είναι ασφαλώς τα "συνοδευτικά" και τα καρυκεύματα. Προσωπικά προτιμώ να συμπληρώνω το burger με ελάχιστα συνοδευτικά, και να χρησιμοποιώ ψημένες φέτες κόκκινης πιπεριάς, λίγη μουστάρδα Ντιζόν και μια γλυκιά, πικάντικη μαρμελάδα από σύκο και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Το αποκορύφωμα της συνταγής του Peter είναι -όπως δηλώνει ο ίδιος- μια φέτα καπνιστού τυριού μετσοβόνε, ή -εναλλακτικά- καπνιστού gοuda.

Η Συνταγή



Burger με αρνίσιο μπιφτέκι, καπνιστό τυρί και σύκο με καραμελωμένα κρεμμύδια. (για 4-6 burgers)


  • 1/2 κιλό αρνίσιου κιμά από ώμο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φέτες ψωμιού μουσκεμένες στο νερό και στυμμένες με τα χέρια
  • .
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Περίπου 2 – 2 1/2 κουταλάκια καλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού. τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Προαιρετικά: περίπου 1/2 φλιτζάνι τριμμένο παγωμένο βούτυρο


Μαρμελάδα σύκου-κρεμμυδιών.

  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 6 ψιλοκομμένο ξερά σύκα, μουσκεμένα σε ζεστό νερό
  • 2-3 κουταλιές σούπας Μπαλσάμικο Ξύδι
  • Αλάτι για να νοστιμίσει.


Το Burger

  • Σουσάμι καβουρδισμένο
  • Καπνιστό τυρί (Μετσοβόνε ή Gouda)
  • Μουστάρδα Ντιζόν
  • Ψητές φέτες κόκκινης πιπεριάς
  • Μαρούλι
  • Μαύρη κάπαρη για γαρνίρισμα


Παρασκευή

Βάλτε τον αρνίσιο κιμά σε ένα μπολ μαζί με τα τριμμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπαχάρι, το μουσκεμένο ψωμί, το αυγό, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το κύμινο και το μισό αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά το μείγμα με τα χέρια σας. Διαμορφώστε το σαν πίτα από ζυμάρι και τσιγαρίστε το σε ένα τηγάνι με το λίπος που βγαίνει από το ίδιο τον κιμά. Αν ο κιμάς είναι πολύ στεγνός, προσθέστε παγωμένο τριμμένο βούτυρο. Ρυθμίστε το αλάτι, το πιπέρι, (ή οποιαδήποτε άλλα συστατικά του burger), προσθέστε λίγο περισσότερο τριμμένη φρυγανιά, αν το μείγμα είναι πολύ υγρό και, τέλος, προσθέστε το τριμμένο κρύο βούτυρο. Ζυμώστε το μίγμα γρήγορα με τα χέρια σας και τοποθετήστε το στο ψυγείο καλυμμένο για τουλάχιστον 2 ώρες έως 1 ημέρα (η στη διάρκεια της νύχτας).

Στο μεταξύ, τοποθετήστε τα ξεραμένα σύκα σας σε ένα μικρό μπολ και καλύψτε τα με ζεστό νερό, και σκεπάστε τα με ένα μεγάλο πιάτο για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Χοντροκόψτε τα σύκα και βάλτε τα στην άκρη, χωρίς να πετάξετε το νερό τους.

Τώρα προσθέστε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας αλάτι, ζάχαρη, για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις τα κρεμμύδια γίνουν ημιδιαφανή, προσθέστε τα κομμένα σύκα καθώς και αρκετό από το νερό των σύκων που κρατήσατε, και τα σιγοβράζετε ακάλυπτα μέχρι σχεδόν όλο το υγρό να εξατμιστεί. Τα κρεμμύδια σύντομα θα καραμελώσουν και μετά από λίγα λεπτά, προσθέστε το μπαλσάμικο και μειώστε τη φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει αρκετά. Αλατοπιπερώστε και βάλτε το στην άκρη.

Για να ψήσετε τα burger, ετοιμάστε τη φωτιά (κάρβουνα ή grill) και τρίψτε καλά την επιφάνεια της σχάρας, σκουπίστε τη με μια πετσέτα με λίγο λάδι, ώστε να μην κολλήσει το burger. Πλάθετε τα burgers με τα χέρια σας και τα ψήνετε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τοποθετήστε πάνω σε κάθε burger τη φέτα του καπνιστού τυριού. Στο μεταξύ ψήστε τις κόκκινες πιπεριές στη σχάρα και φρυγανίστε ελαφρά τα ψωμάκια των burgers. Όταν το τυρί αρχίζει να λειώνει, βγάλτε τα burgers από τη φωτιά.

Βάλτε λίγο μαρούλι στο κάτω ψωμάκι, από πάνω τις ψημένες κόκκινες πιπεριές, το μπιφτέκι και από πάνω του τη μαρμελάδα από σύκο και κρεμμύδι. Αλείψτε το με λίγη μουστάρδα, προσθέστε την κάπαρη, από πάνω το σουσάμι και ...καλή όρεξη!

Η μπύρα.


Εδώ επιστρατεύσαμε τον απόλυτο "ειδικό": Τον Beer Consultant του House of Wine Νικολά Ραδίση, και του ζητήσαμε το συνδυασμό που θα σας πάει κατ' ευθείαν στον παράδεισο! Προτείνει λοιπόν ο Νικολά για το θαυμάσιο αυτό burger:

Τι ταιριάζει μ’ αυτό το λαχταριστό και γευστικό burger; Μα τι καλύτερο από μια σκούρα μοναστηριακή, που δένει με την σάλτσα και αγκαλιάζει τα ωραία μπαχαρικά. Δοκιμάστε λοιπόν, αυτό το ωραίο και τεράστιο burger παρέα με μια Chimay Blue. Είναι ιδανική για barbeque, είναι ιδανική να την συνδυάσετε με τα μπιφτέκια που θα ψήσετε στην σχάρα και θα τα «στριμώξετε» ανάμεσα σε δυο ψωμάκια, παρέα με την εξαιρετική σάλτσα από κρεμμύδια. Για τους πιο παραδοσιακούς, που προτιμούν μια μπύρα με λιγότερο αλκοόλ, θα πρότεινα μια ξανθιά Pilsner, όπως η Krusovice. Η μπύρα αυτή έχει την δυνατότητα να ταιριάξει σε κάθε «ψητή μας στιγμή». Μπορεί να μην δέσει όσο θα θέλαμε με τα χαρακτηριστικά της σος κρεμμυδιού, όμως είναι εκεί για να αναδείξει τα μπαχαρικά, όπως η ρίγανη.

Ανάλογα τα γούστα του καθενός...