5 νησιά, 5 σπάνιες ποικιλίες & 5 εξαιρετικά κρασιά

Ένα από τα δυνατότερα χαρτιά της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινικό ανταγωνισμό, αν όχι το δυνατότερο, είναι το τεράστιο πλήθος των γηγενών ποικιλιών της. Ήδη είναι ευρέως διαδεδομένες αρκετές από αυτές και αποδεικνύουν το δυναμικό τους σχεδόν όπου και να πατήσουν. Βλέπε μεγάλα αστέρια όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Αγιωργίτικο.

 

Άλλες πάλι είναι ανερχόμενες και κλέβουν καρδίες με το δικό τους ρυθμό.

Ανάμεσα σε αυτές και κάποιες που ήταν χαμένες για καιρό και για λίγο παραμερίστηκαν  ή παραμένουν ακόμη ιδιαίτερα σπάνιες. Ας δούμε 5 από αυτές με νησιώτικη προέλευση:

 

Του Παύλου - Κτήμα Γράμψα

Ποικιλία Παύλος. Κατάγεται από το Ιόνιο με τις περισσότερες φωλιές του να βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Συμμετείχε κυρίως σε χαρμάνια με άλλες λευκές ποικιλίες όπως ο οίνος κατά παράδοση “Βερντέα”. Αξίζει ωστόσο και να την δοκιμάσουμε ‘’solo” καθώς στέκει με μεγάλο ενδιαφέρον από μόνη της. Διακριτικά άνθη χαμομηλιού, μαζί με νότες που θυμίζουν φιλέ αμυγδάλου πλαισιώνουν μια καρδιά από πεπόνι με την φλούδα του. Διαθέτει λιπαρό προς γεμάτο σώμα και αφήνει την εντύπωση ότι μπορεί να εξελιχθεί με τον χρόνο στη φιάλη.

 

Δαφνί “Αμπελώνας Ψαράδες” - Κτήμα Λυραράκη

Οι Κρητικοί της έδωσαν αυτό το όνομα γιατί τα αρώματά της έχουν μία βοτανική στροφή θυμίζοντας ιδιαίτερα και τη δάφνη. Είναι μία ιδιαίτερα κομψή ποικιλία που ωριμάζει αρκετά αργά στο αμπέλι και έτσι ταιριάζει με το παραπάνω στο θερμό κλίμα της Κρήτης. Δεν φτάνει ιδιαίτερα υψηλό αλκοόλ, πράγμα που προσθέτει στην χάρη της και την διαφοροποιεί. Τα φρούτα που εμφανίζει σε μύτη και στόμα ανήκουν στον κύκλο των εσπεριδοειδών και η οξύτητά της είναι δροσιστικά λεμονάτη.

 

V for Vostilidi - Οινοποιείο Σαρρής

Το Βοστυλίδι είναι άλλη μία ποικιλία από το Ιόνιο, όπου εκμεταλλευόμενη το κύμα των παραδοσιακών και ήπιας παρέμβασης οινοποιήσεων των τελευταίων χρόνων, αρχίζει και ανέρχεται. Είναι σταφύλι πλούσιο σε φαινολικά και συνεπώς δημιουργεί με ευκολία orange κρασιά. Η δημιουργία του Οινοποιείου Σαρρής διαθέτει χρυσαφί προς το πορτοκαλί χρώμα, αρωματικά προσφέρει κυδώνι, περγαμόντο, φλούδες πορτοκαλιού και αποξηραμένο βερίκοκο. Είναι αρκετά σωματώδης με ελαφρά παρουσία τανινών και μία ορυκτή οξύτητα που φανερώνουν ισχυρή προσωπικότητα.

 

Κατσανό - Οινοποιία Γαβαλά

Η ομώνυμη ποικιλία Κατσανό είναι Σαντορινιά και καλύπτει ένα απειροελάχιστο ποσοστό αμπελώνων του νησιού ανάμεσα στο βασιλιά Ασύρτικο. Ο Γιώργος Γαβαλάς το συμπληρώνει με ένα ποσοστό 15% της εξίσου σπάνια Γαϊδουριάς. Η θαλασσινή αύρα και ορυκτότητα της Σαντορίνης εκφράζεται και εδώ αλλά μέσα από έναν πιο ήπιο και “φιλικό” τρόπο αν το συγκρίνουμε με ένα κοφτερό Ασύρτικο. Λευκά άνθη πορτοκαλιάς και γιασεμιού του δίνουν ταυτότητα, ενώ ώριμο ροδάκινο και ανανάς συμπληρώνουν την κομψή αρωματική ομάδα. H οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα στο φρούτο και οδηγεί σε ένα τελείωμα με αρκετή διάρκεια.

 

Χιδηριώτικο Ερυθρό - Οινοποιείο Μεθυμναίος

Προέρχεται από τη Λέσβο και είναι γεμάτο φινέτσα.  Διαθέτει ιδιαίτερα εκφραστική μύτη από τριαντάφυλλο, κόκκινα και μαύρα μούρα σε συνδυασμό με νότες κανέλας και βανίλιας. Τα αρώματα συνεχίζουν να ξετυλίγονται στο στόμα υπό μια φρεσκαριστική οξύτητα, ένα χαμηλό αλκοόλ (κατάλληλο για θερμές ημέρες), και ανάλαφρο σώμα που το κάνει να χορεύει στον ουρανίσκο. Είναι η απάντηση για όποιον δεν συμπαθεί τα κόκκινα στην κάψα του καλοκαιριού, καθώς πίνεται ακόμη πιο ευχάριστα δροσερό.

 

Στην υγειά μας!

Μοιραστείτε το άρθρο: