| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

9 Ελληνικά ερυθρά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης

9 Ελληνικά ερυθρά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Αποφασίσατε να φτιάξετε την προσωπική σας συλλογή κρασιών? Αγοράσατε συντηρητή και θέλετε να τον γεμίσετε? Άδειασε αυτός που έχετε? Βρήκατε ένα δροσερό υπόγειο με σταθερή θερμοκρασία? Ή μήπως απλά σας αρέσουν τα ώριμα και τα παλαιωμένα κρασιά? Όποιος και να είναι ο λόγος διαλέξαμε 9 Ελληνικά ερυθρά κρασιά που αξίζει να ‘ξεχαστούν΄ στην κάβα σας για πολλά χρόνια και σας τα προτείνουμε. Κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για τουλάχιστον μία δεκαετία από αυτή την στιγμή που ‘μιλάμε’. Μπορεί πάντα να παίζει ρόλο και η χρονιά για το πόσο μπορεί να παλαιώσει ένα κρασί, όμως με τα παρακάτω κρασιά ‘ποντάρουμε’ στα ‘σιγουράκια’. Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα Ελληνικά κρασιά που ο χρόνος είναι σύμμαχος τους αλλά δεν χωρούσαν όλα σε ένα μόνο κείμενο. Η ιδέα γι΄ αυτές τις προτάσεις ήρθε καθώς έψαχνα δύο ερυθρά κρασιά που να ταξιδέψουν στην Αυστραλία για δύο νιόπαντρα ζευγάρια με την ευχή να τα ανοίξουν στην επέτειο γάμου των 10 χρόνων, αλλά και μετά από έναν πελάτη του House of Wine που ζήτησε να του προτείνουμε κρασιά που παλαιώνουν για να εμπλουτίσει την κάβα του.

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε 9 ερυθρά κρασιά που σας παροτρύνουμε να τα ξεχάσετε στο κελάρι σας ή τον συντηρητή σας! Προσοχή, μόνο αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες παλαίωσης! Αν όχι, καλύτερα να τα πιείτε τώρα όσο είναι φρέσκα και ζωηρά, είναι ήδη πολύ απολαυστικά. Αν όμως υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες, θα ανταμειφθείτε για την υπομονή σας!

Ναουσαία, Κτήμα Φουντή

Αυτή η λίστα θα μπορούσε να είναι γεμάτη με Ξινόμαυρα! Είναι ποικιλία που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει κρασιά που παλαιώνουν για μερικές δεκαετίες. Στο Κτήμα Φουντή παράγονται κάποια από τα καλύτερα δείγματα της ποικιλίας, από αυτά που τα κατατάσσουμε στις ‘παραδοσιακές’ Νάουσες, αυτές που πρέπει να τους δώσουμε χρόνο για να ξεδιπλώσουν όλα τα χαρίσματα τους! Το κρασί αυτό μετρά συνήθως τουλάχιστον 5 χρόνια όταν βγαίνει στο εμπόριο, αξίζει να το δούμε σε άλλα δέκα χρόνια από τώρα.

Κτήμα Αβαντίς - Syrah Συλλογή

Ένα στολίδι για την κάβα μας και σίγουρα ένα από τα καλύτερα Syrah της χώρας, που κοιτάει άνετα στα μάτια μεγάλα Syrah του Βόρειου Ροδανού. Όταν έφτασα στον Απόστολο Μούντριχα και στα Syrah του ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα! Για τον υπέροχο και πολυβρευευμένο Άγιοι Χρόνο, δεν τίθεται θέμα, μπορεί να παλαιώσει για πολλά πολλά χρόνια! Δεν το επέλεξα γιατί εγώ νομίζω πως δεν θα είχα την υπομονή να το αφήσω πολλά χρόνια. Αν εσείς είστε υπομονετικοί φορτώστε και από αυτό. Ακόμα και το ‘απλό’ Syrah Κτήμα Αβαντίς το έχουμε δει σε παλαιωμένες εκδοχές και μας έχει εκπλήξει.

Vriniotis Syrah Wild Fermentation

Συμπύκνωση, συμπύκνωση και πάλι συμπύκνωση. Και δεύτερο Ευβοιότικο Syrah στις προτάσεις, γιατί και αυτό έχει την δομή να πάει πολύ μακριά στον χρόνο! Ένα κρασί περιορισμένης ποσότητας του οποίου ο διαχωρισμός των ρογών από τα κοτσάνια γίνεται με το χέρι και ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες. Δεν έχουμε δει πως θα είναι στα 15-20 χρόνια καθώς δεν παράγεται τόσα πολλά χρόνια όμως τα κρασιά από το 2011 και το 2012 δείχνουν ακόμα πολύ φρέσκα.

Κτήμα Γαίας - Ερυθρός

Το κρασί που έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι τα Αγιωργίτικα μπορούν να παλαιώσουν! Πρόσφατα ανοίξαμε ένα Κτήμα Γαίας του 2000 και αφού έμεινε για 30 λεπτά στην καράφα έβγαλε ένα πολύ ωραίο και σύνθετο χαρακτήρα! Την δεκαετία την έχει στο τσεπάκι, η δεκαπενταετία μας ‘ιντριγκάρει’, αν η χρονιά είναι πολύ καλή ρισκάρουμε και την 20ετία!

Μπουτάρης Grande Reserve

Έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές Ξινόμαυρα από τον Μπουτάρη. Κρασιά 50 χρόνων, με εντυπωσιακή εξέλιξη. Ακόμα και η πιο απλή Νάουσα μπορεί να παλαιώσει μερικές δεκαετίες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Grande Reserve, όπου επιλέγεται φρούτο από τους καλύτερους αμπελώνες. Δεν συζητάμε για 10 – 20 χρόνια δυναμικό παλαίωσης, μιλάμε για πολλά παραπάνω στις καλύτερες χρονιές.

Χατζηβαρύτη - Γουμένισσα 2016

Στα κρασιά από την Γουμένισσα το Ξινόμαυρο αναμιγνύεται με ένα ποσοστό Νεγκόσκας, μαλακώνοντας λιγάκι τον χαρακτήρα του και κάνοντας το πιο προσιτό σε νεαρότερη ηλικία. Το ότι μπορούμε να απολαύσουμε το κρασί πιο φρέσκο όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παλαιώσει! Μπορεί και μάλιστα για πολλά χρόνια! Εκτιμώ ότι η Γουμένισσα Χατζηβαρύτη μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία δεκαετία! Η τιμή του μας επιτρέπει να αγοράσουμε αρκετές φιάλες, οπότε μπορούμε να αφήσουμε και μία για τα 15 χρόνια.

Μέγας Οίνος Σκούρα

Αν επισκέπτεστε τα stand του Γιώργου Σκούρα στις εκθέσεις σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει παλιές χρονιές του Μέγα Οίνου, ενός εμβληματικού κρασιού του Ελληνικού αμπελώνα. Το έχουμε δοκιμάσει ακόμα και με 20 χρόνια στην πλάτη του και η εξέλιξη του ήταν εντυπωσιακή! Αξίζει λοιπόν να έχουμε 1-2 κιβώτια από αυτό το κρασί στην κάβα μας και να αρχίσουμε να τις ανοίγουμε μετά το 2030 αν έχουμε την υπομονή.

Σιγάλας Μαυροτράγανο

Πυκνές τανίνες, υψηλό αλκοόλ, έντονο φρούτο και δύναμη συνθέτουν ένα κρασί που μας κάνει να θέλουμε να το περιμένουμε. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου μία φιάλη από την χρονιά του 2008, που ενώ είχε εξελιχθεί πολύ όμορφα, το φρούτο του και οι τανίνες του ήταν τόσο ζωηρά που σίγουρα είχε πολλά χρόνια ακόμα μπροστά του! Με τόσο περιορισμένη παραγωγή είναι σίγουρα ένα κρασί που θα δώσει υπεραξία στην κάβα σας. Αυτό είναι το ένα από τα δύο κρασιά που τελικά έστειλα στην Αυστραλία.

Διάπορος

Θα τελειώσουμε με Ξινόμαυρο! Αυτή την φορά με ένα Ξινόμαυρο στο οποίο έχει προστεθεί 13% Syrah και έχει ωριμάσει για 22 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Ένα πλούσιο κρασί με υψηλό αλκοόλ και δομή που μας επιτρέπει να ποντάρουμε στην παλαίωση του. Δεν θεωρώ καθόλου τολμηρό να το ξεχάσουμε ακόμα και για 20 χρόνια. Αυτό είναι το δεύτερο κρασί που ταξίδεψε στην Αυστραλία.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET/em>

Μοιραστείτε το άρθρο: