Ελαφριές συνταγές χωρίς κρέας αλλά με κρασί!

Ελαφριές συνταγές χωρίς κρέας αλλά με κρασί!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είναι κανείς που ανέβηκε στην ζυγαριά και έδειχνε μικρότερο βάρος από αυτό πριν τις γιορτές? Είναι κανείς που δεν είπε από Δευτέρα δίαιτα? Ή την φράση χρειάζομαι αποτοξίνωση? Ή έστω να σκέφτηκε από Δευτέρα να στρώσει λίγο την διατροφή του? Δεν νομίζω! Πολύ κρέας, πολλά λιπαρά και πολλή ‘ζάχαρη’ καταναλώσαμε μέσα στις γιορτές. Για αυτό και από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε λιγάκι. Ίσως βέβαια θα πρέπει η σωστή διατροφή να είναι ένας από τους στόχους της νέας χρονιάς και όχι για μερικές ημέρες μετά από κρεπάλες. Βρήκαμε λοιπόν 6 ελαφριές συνταγές, χωρίς κρέας και βάλαμε δίπλα 1-2 ποτηράκια κρασί για να τις απολαύσουμε, καθώς η κατανάλωση κρασιού με μέτρο έχει θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή. Με το κρασί άλλωστε θα μας είναι πιο εύκολο να κάνουμε ‘υγιεινή’ διατροφή.

Σαλάτα νισουάζ

Κλασική χορταστική σαλάτα, ιδιαίτερα θρεπτική που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Φρέσκα πράσινα λαχανικά, ντομάτα, κρεμμύδι, φασολάκια βραστά, πατάτα, αυγά, τόνος, αντζούγιες και κάπαρη έχουν σχεδόν όλες οι παραλλαγές! Με τόσα υλικά μάλλον είναι υπερβολή να θέλουμε και κυρίως πιάτο δίπλα στην σαλάτα, καθώς περιέχει τα πάντα. Και ακριβώς επειδή περιέχει τα ‘πάντα’ μας δυσκολεύει λιγάκι με τον συνδυασμό. Όμως αν πάμε στην επιλογή ενός φρέσκου λευκού ή ροζέ κρασιού με μπόλικο φρούτο, μέτριο σώμα και παραπάνω από μέτρια οξύτητα τότε θα είμαστε πολύ κοντά στον ιδανικό συνδυασμό. Τέτοια κρασιά είναι το Κτήμα Γεροβασιλείου λευκό, το Δάφνιος λευκός Δουλουφάκη, το Notes rose και ο Λαμπαδίας.

Τραχανόσουπα

Πάντα μπερδεύω τα δύο είδη τραχανά, τον ξινό και τον γλυκό. Και οι δύο όμως φτιάχνουν ελληνικότατες σούπες με πολλές εκδοχές. Οι πιο συνηθισμένες είναι η κοκκινιστή εκδοχή με την ντομάτα αλλά και η ‘λευκή’ με κάποιο τυράκι όπως η φέτα. Είτε για μεσημεριανό γεύμα είτε για βραδινό οι σούπες με τραχανά είναι πολύ υγιεινές και δυναμωτικές. Και μαζί με ένα ποτήρι κρασί μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ταπεινό πιάτο σε γευστική έκρηξη. Για τις λευκές εκδοχές μπορούμε να επιλέξουμε νόστιμα λευκά κρασιά με μέτριο σώμα όπως ένα Σαββατιανό σαν το Σαββατιανό Α.Φράγκου αλλά και μία Μαλαγουζιά όπως η Μάτσα Μαλαγουζιά. Για τις κοκκινιστές εκδοχές μπορούμε να πάμε σε λευκά κρασιά με κάποια φυτικά στοιχεία όπως το Τέχνη Αλυπίας λευκό αλλά και σε ροζέ κρασιά όπως ο Βυσσινόκηπος.

Γίγαντες με σέσκουλα

Σε άλλη εποχή (ή κείμενο) θα μαγειρεύαμε τους γίγαντες με λουκάνικο. Τώρα όμως είπαμε θα φάμε υγιεινά γι’ αυτό θα τους μαγειρέψουμε με χορταρικά όπως τα σέσκουλα (που είναι και στην εποχή τους) ή με σπανάκι. Εδώ έχουμε ένα όσπριο που δίνει πλούτο, την ντομάτα που χαρίζει οξύτητα αλλά και τα χόρτα που δίνουν ακόμα περισσότερες φυτικές νότες. Θα μπορούσαμε να βρούμε κρασιά και στα τρία χρώματα. Ένα πλούσιο Sauvignon Blanc όπως το Ντρούμο είναι μία ιδανική επιλογή στα λευκά κρασιά, αλλά και ένα ροζέ από Ξινόμαυρο όπως το Dianthos ή ένα ελαφρύ ερυθρό δεξαμενής όπως η Γιορτή - Ερυθρός είναι κρασιά που θα δέσουν όμορφα.

Ψάρι ψητό με χόρτα βραστά

Υπάρχει πιο υγιεινό, πιο λαχταριστό και πιο νόστιμο γεύμα από ένα ψαράκι με λίγο λαδολέμονο και χόρτα βραστά? Είτε είναι τσιπούρα, είτε λαβράκι, είτε μία φέτα μεγάλου ψαριού, είτε ψητό στα κάρβουνα είτε στον φούρνο, το ψάρι είναι ένα από τα εδέσματα που αναζητάμε αρκετά μετά από περιόδους γιορτών που το κρέας έχει μονοπωλήσει το τραπέζι μας. Και τα χόρτα που αυτή την εποχή είναι πιο νόστιμα είναι το ιδανικό συνοδευτικό. Για αυτό τον συνδυασμό θα πάμε σε λευκά κρασιά με αρκετή οξύτητα λόγο του λεμονιού που προσθέτουμε και στο ψάρι και στα χόρτα. Ένα Ασύρτικο από Σαντορίνη (Σιγάλα Σαντορίνη) ή εκτός (Ασύρτικο Ρούβαλη), μία Ρομπόλα (Vino Di Sasso), ένα Chardonnay (Χρυσάμπελο Chardonnay) αλλά και ένα Sauvignon Blanc (Greywacke Wild Sauvignon Blanc) ή ένα χαρμάνι του (Oros) είναι πολύ ωραίες επιλογές για να συνοδεύσουμε αυτό το πιάτο.

Ζυμαρικά με μπρόκολο

Δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε από την διατροφή μας τα ζυμαρικά. Και οι συνταγές, ακόμα και οι διαιτητικές είναι πολλές. Όμως αυτή την εποχή θα επιλέξουμε μία με το ‘χειμωνιάτικο΄ και πολύ υγιεινό μπρόκολο. Εκτός από αυτά τα υλικά θα έχει και κάποιο τυρί όπως η φέτα και το ανθότυρο ή ακόμα και μια κρέμα γάλακτος light. Είτε το μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα είτε στον φούρνο, μιλάμε για ένα σχετικά ελαφρύ πιάτο που αναζητά λευκά κρασιά με τουλάχιστον μέτρια οξύτητα και ιδανικά φυτικά στοιχεία. Και πάλι θα πάμε σε ένα Sauvignon Blanc ή κάποιο χαρμάνι του (Πλαγιές Γερακιών - Λευκός, Συμφωνία), αλλά και σε μία Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Μάρκου) ή ένα Chardonnay (Logos Chardonnay).

Ριζότο με μανιτάρια

Και το ριζότο αν δεν το ‘πλακώσουμε’ στο βούτυρο και στα λιπαρά τυριά θα μπορούσε να είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό πιάτο. Ειδικά όταν το βασικό συστατικό είναι τα μανιτάρια όπως τα πορτσίνι και οι κανθαρέλλες. Και αυτή την εποχή τα μανιτάρια τα βρίσκουμε σε αφθονία, οπότε μπορούμε να τα βάλουμε στην διατροφή μας. Δεν έχουν άλλωστε θερμίδες. Το ριζότο μανιταριών είναι ένα πιάτο με πλούτο από το ρύζι, που συνδυάζεται όμορφα με πλούσια λευκά βαρελάτα κρασιά όπως ένα Chardonnay (Kotyle Chardonnay) ή κόκκινα με γήινο χαρακτήρα όπως το Sole Pinot Noir ή το Santa Rita Hills Pinot Noir.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: