Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Καλαμάρι και… λίγο κρασί

Καλαμάρι και… λίγο κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αυτές τις ημέρες τις προηγούμενες χρονιές προετοιμαζόμασταν για το Πάσχα! Σκεφτόμασταν την εξόρμηση μας στο χωριό, τα φαγητά που θα φάμε τόσο την μεγάλη εβδομάδα όσο και ανήμερα του Πάσχα και φυσικά αυτά που θα πιούμε! Φέτος τόσο η ημέρα του Πάσχα όσο και οι προηγούμενες θα είναι διαφορετικές! Το καλό είναι ότι οι διαφορές θα έχουν να έχουν να κάνουν με τον ‘χώρο’. Το τραπέζι μας μπορεί να περιλαμβάνει ότι και τις προηγούμενες χρονιές, κανείς δεν μπορεί να μας βάλει περιορισμό σε αυτό! Με εξαίρεση το αρνάκι που όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να το σουβλίσουν στο μπαλκόνι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη συνταγή! Μέχρι όμως να φτάσουμε στο Πάσχα, έχουμε αρκετές μέρες της σαρακοστής να διανύσουμε ακόμα και σίγουρα έχουμε μπροστά μας την Μεγάλη Εβδομάδα. Ακόμα και όσοι δεν νηστεύουμε θα ελαττώσουμε το κρέας και θα το ‘ρίξουμε’ στα θαλασσινά, το όσπρια και τα λαδερά!

Στα θαλασσινά και συγκεκριμένα στα καλαμαράκια θα εστιάσουμε σε αυτό το κείμενο. Μπορεί να μας αρέσουν τα όστρακα, οι αστακοί και οι καραβίδες όμως δεν είναι τόσο εύκολο ή ασφαλές να ψάχνουμε να τα βρούμε αυτή την περίοδο. Τα καλαμάρια εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα νόστιμα και τα αγαπούν και τα παιδιά, τα βρίσκουμε και παντού! Στα ιχθυοπωλεία, στην λαϊκή και στα σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε στην σαρακοστή. Ας δούμε λοιπόν 5 από τις πιο δημοφιλείς συνταγές και θα τις συνδυάσουμε με τα κατάλληλα κρασιά, λέγοντας πάλι ότι απολαμβάνουμε κρασί υπεύθυνα. Ας ελπίσουμε ότι τρώγοντας νόστιμα και πίνοντας καλά θα ξορκίσουμε τον ιό!!

Καλαμαράκια τηγανητά

Νομίζω ότι το πιο δημοφιλές πιάτο με καλαμάρι είναι το τηγανητό! Αυτό με το αλευράκι που όταν τηγανίζεται σωστά γίνεται πολύ τραγανό! Αυτό το πιάτο έχει αλμύρα και λιπαρότητα, όποτε θέλουμε ένα κρασί με οξύτητα και αλμύρα. Το Ασύρτικο, και ειδικά οι Σαντορίνες όπως η Σαντορίνη Ασύρτικο Santo και η Χατζηδάκη - Σαντορίνη Familia είναι μία πολύ καλή επιλογή. Καλή επιλογή θα ήταν και ένα Chablis Premier Cru Vaillons αλλά και ροζέ κρασιά με τραγανή οξύτητα όπως το ΙΑΜΑ Ροζέ και το Ακακίες.

Γιουβετσάκι με καλαμάρι

Κριθαρώτο θα το έλεγαν πολλοί, γιουβετσάκι θα το πούμε εμείς. Το καλαμάρι με ένα κρεμμύδι, λίγα μυρωδικά και μπαχαρικά και μπόλικη ντομάτα, σβησμένα με κρασί ή λίγο ουζάκι, κάνει καταπληκτικό θαλασσινό γιουβέτσι. Για αυτό το νόστιμο ‘κόκκινο’ πιάτο θα προσανατολιστούμε σε πλούσια ροζέ κρασιά όπως το Λαμπαδίας, το Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ και το Soul. Τα ίδια κρασιά θα επιλέξουμε και για καλαμαράκια γιαχνί.

Ριζότο με καλαμάρι και λεμόνι

Πολλές οι παραλλαγές για ένα ριζότο με καλαμάρι! Άλλες με λευκές σάλτσες και άλλες με κόκκινες! Επειδή όμως ‘φάγαμε’ ήδη πιάτα με κόκκινες σάλτσες, θα επιλέξουμε μία συνταγή με λευκή σάλτσα και μάλιστα όξινη αφού εκτός από τα φρέσκα μυρωδικά, το κρεμμύδι και το καλαμάρι θα βάλουμε και λίγο λεμονάκι (ξύσμα και χυμό). Για το κρασί που θα το συνοδεύσουμε θα λάβουμε υπόψη τον πλούτο καθώς μιλάμε για ρύζι, το όξινο στοιχείο αλλά και τις έντονες μυρωδιές από το καλαμάρι και τα μυρωδικά. Θα βάλουμε λοιπόν στο τραπέζι λευκά κρασιά με τουλάχιστον μέτριο σώμα, αισθητή οξύτητα και αρώματα. Τα Sauvignon Blanc όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ - Sauvignon Blanc και το Semeli Sauvignon Blanc, τα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης όπως το Μυλωνάς - Ασύρτικο και το Emphasis - Ασύρτικο αλλά και η Ρομπόλα όπως το Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς Wild Paths είναι πολύ καλές επιλογές για ένα τέτοιο πιάτο.

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα

Τα καλαμαράκια γίνονται και γεμιστά! Οι πιο συνηθισμένες συνταγές είναι γεμιστά με ρύζι ή με φέτα! Αφού ήδη ‘τσιμπήσαμε’ ριζότο παραπάνω, θα προτιμήσουμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια με φέτα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου γεμίζει τα καλαμάρια με φέτα, ξινομυζήθρα, ντομάτα, πιπεριές και κρεμμύδι. Αυτά τα υλικά περίπου περιλαμβάνουν πολλές συνταγές. Θα συνοδεύουμε ένα τέτοια πιάτο με ροζέ εξωστρεφή κρασιά όπως το Μικρή Κιβωτός - Ροζέ και τον Βυσσινόκηπος, με μέτρια προς γεμάτα λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως το Βιδιανό (Βιδιανό Διαμαντάκης, Oenops Vidiano) αλλά και χαρμάνια όμως το Ένστικτο Λευκός και το Αμέθυστος - Λευκός.

Καλαμάρι ψητό

Το καλαμάρι αν είναι σχετικά μεγάλο και πολύ φρέσκο αξίζει να γίνει ψητό, στα κάρβουνα, να πασπαλιστεί με λίγο λεμονάκι και να συνοδευτεί με μία ωραία σαλάτα! Απλότητα και ταυτόχρονα απίστευτη γεύση. Ο απαλά καπνιστός χαρακτήρας που αποκτάει από το ψήσιμο μας κάνει να αναζητήσουμε σχετικά πλούσια κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι ή κρασιά με αισθητή ορυκτότητα! Οι Σαντορίνες όπως η Σαντορίνη Σιγάλα και το Κτήμα Αβαντίς - Άφουρα, τα Chardonnay όπως το Karipidis - Chardonnay και το Κτήμα Χατζημιχάλη - Chardonnay Βαρέλι αλλά και χαρμάνια όπως το Chateau - Le Grand Blanc και το Όβηλος – Λευκός ταιριάζουν πολύ όμορφα.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: