Μαγειρεύουμε με πιπεριές και συνδυάζουμε με κρασί

Πιπεριές! Ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού που δίνουν αθόρυβα γεύση σε αμέτρητες συνταγές. Χωρίς αυτές η χωριάτικη σαλάτα είναι άνοστη, είναι αυτές που κάνουν τα γεμιστά να μοσχοβολάνε σε όλη την γειτονιά ενώ μια καλοκαιρινή μακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα αποκτάει νόημα με λίγη πιπεριά! Με λίγα λόγια, χωρίς τις πιπεριές δεν θα μυρίσει καλοκαίρι! Η πιπεριά έχει χαρακτηριστική γεύση και ένταση! Μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε συνταγή και να της δώσει τον υπέροχο ‘φυτικό’ χαρακτήρα της. Ένα λαχανικό με τέτοιο προφίλ δεν θα μπορούσαμε παρά να το λάβουμε υπόψη όταν διαλέγουμε κρασιά για να συνοδεύσουμε ένα πιάτο.

 

Η πιπεριά έχει χαρακτηριστική γεύση και ένταση! Το άρωμα και η γεύση της, κατατάσσεται στην κατηγορία των ‘φυτικών’. Έτσι, όταν σε ένα πιάτο πρωταγωνιστεί η πιπεριά θα μπορούσαμε να έχουμε στο μυαλό μας τις ποικιλίες που βγάζουν και αυτές παρόμοια αρώματα, λαμβάνοντας βεβαια υπόψη και τα υπόλοιπα βασικά στοιχεία του πιάτου. Παραδείγματα τέτοιων ποικιλιών είναι οι λευκές Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc και Mαλαγουζιά και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc και Malbec. Ας δούμε όμως κάποιους τρόπους που μαγειρεύονται τα διάφορα είδη πιπεριάς με παραδείγματα κρασιών που τους ταιριάζουν.

 

Ωμές σε σαλάτα

Ξεκινάμε με την εθνική μας σαλάτα την χωριάτικη, αλλά και πολλές ακόμα σαλάτες που μπαίνει η πιπεριά. Εδώ μιλάμε για ελαφριά αρωματικά πιάτα που θα μπορούσαμε να τα συνδυάσουμε με πολλές Μαλαγουζιές και Sauvignon Blanc αλλά και με τα αμέτρητα blends που βασίζονται σε αυτές, όπως τα Λευκό Γράμμα, Νέηλυς Μαλαγουζιά, Συμφωνία και Φεγγίτες Λευκός.

 

 

Στο τηγάνι

Μπορεί οι τηγανητές πιπεριές να μην είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για απολαύσουμε αυτό το λαχανικό, είναι όμως σίγουρα πολύ νόστιμος μεζές. Εδώ λόγω του τηγανίσματος θα αναζητήσουμε λευκά ελαφριά κρασιά με αισθητή οξύτητα όπως το Στροφιλιά λευκό και Γένεσις λευκό. Αν τώρα μαζί με τις πιπεριές πέσει στο τηγάνι και λίγο κοτόπουλο ή χοιρινό και γίνει μια τηγανιά τότε θα πάμε σε λευκά κρασιά με αρκετό σώμα όπως οι Πλαγιές Γερακιών λευκό και Thema λευκό, αν οι πιπεριές που χρησιμοποιήσουμε είναι πράσινες αλλά και σε ροζέ κρασιά όπως το  Έργο ροζέ και Ορειβάτης ροζέ αν το πιάτο περιέχει πιπεριές Φλωρίνης.

 

Πιπεριές Φλωρίνης

Οι πιπεριές Φλωρίνης εκτός από το άρωμα δίνουν και ένα πιο γλυκό χαρακτήρα στα πιάτα. Είτε τις απολαύσουμε ψητές με λίγο λαδάκι και απαλή οξύτητα, είτε σε μια μπρουσκέτα, είτε γεμιστές με κάποιο τυρί, τότε η πρώτη επιλογή θα είναι τα ροζέ κρασιά και μάλιστα μια ιδανική πρόταση είναι τα ροζέ Ξινόμαυρα από το Αμύνταιο (ταιριάζουν και λόγω εντοπιότητας) όπως το Κτήμα Άλφα ροζέ και Ακακίες ροζέ.

 

 

Πιπεριές γεμιστές με ρύζι

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν τις γεμιστές πιπεριές στα ‘γεμιστά’ ή έστω τρώνε ‘ένα και ένα’. Και εδώ οι επιλογές μας θα κινηθούν στο λευκό και το ροζέ χρώμα. Θα αναζητήσουμε κρασιά με μέτρια έως υψηλή οξύτητα που βασίζονται στην Μαλαγουζιά όπως η Mαλαγουζιά Μάτσα και το Amuse blanc, blends με Ροδίτη όπως το 1827 λευκός αλλά και ροζέ κρασιά όπως το Mountcloud και το Anarch Ροζέ.

 

Σε λαδερά

Τα λαδερά φαγητά με φρέσκια ντοματούλα αφθονούν το καλοκαίρι. Και η πιπεριά μπορεί να κάνει ακόμα πιο νόστιμα φαγητά όπως τα φασολάκια και το μπριάμ. Το βασικά χαρακτηριστικά αυτών των πιάτων είναι η λιπαρότητα από το λάδι, η οξύτητα από την ντομάτα και ο φυτικός χαρακτήρας από τα λαχανικά. Εδώ θα μπορούσαμε να προσανατολιστούμε και στα τρία χρώματα. Σε λευκό ιδανική ποικιλία είναι και εδώ το Sauvignon Blanc (Karipidis - Sauvignon Blanc, Secreto Sauvignon Blanc), σε ροζέ τα κρασιά από Ξινόμαυρο όπως το Μιας πεταλούδας τίναγμα, Κτήμα Θεόπετρα Ξινόμαυρο ροζέ, ενώ αν θέλουμε κόκκινα θα πάμε σε ελαφριά blends με Cabernet Sauvignon όπως το Αμπέλου φως ερυθρό και το Άκρες ερυθρό.

 

Σε σουβλάκι

Τι θα λέγατε για ένα υγιεινό ψητό σουβλάκι κοτόπουλο με πιπεριές; Νομίζω ναι, ιδίως αν το συνοδεύσουμε με ένα Gruner Veltliner όπως το Grüner Veltliner Loiserberg, ένα πλούσιο Sauvignon Blanc όπως το Μαγικό Βουνό λευκό αλλά και ένα ροζέ όπως το Dianthos και το Φεγγίτες ροζέ. Και χοιρινό σουβλάκι ή μια μπριζόλα συνοδευόμενη από ψητές πιπεριές αν επιθυμήσουμε, ταιριάζουν τα ίδια κρασιά.

 

Με κρέας και ντομάτα

Δεν είναι λίγες οι συνταγές που οι πιπεριές νοστιμεύουν κρέατα και μάλιστα κοκκινιστά. Φανταστείτε ένα μοσχαράκι ή ένα χοιρινό μαγειρεμένο με πιπεριές και ντομάτα, ή ακόμα και ένα σπετσοφάι (που θα σηκώσει βέβαια λίγο τις θερμοκρασίες). Έχουμε και κρέας και οξύτητα από την ντομάτα αλλά και έντονα φυτικό χαρακτήρα. Οπότε και το κρασί που θα διαλέγουμε καλό θα ήταν να έχει νότες φυτικότητας και οξύτητα και μάλιστα προσανατολιζόμαστε προς κόκκινα κρασιά. Ένα Cabernet Sauvignon με αρκετή φρεσκάδα θα ήταν μια ιδανική επιλογή όπως και κρασιά από Carmenere και Cabernet Franc. Δοκιμάστε τα Cono Sur Bicicleta Carmenere, Κτήμα Βογιατζή Τσαπουρνάκος και Yalumba Coonawara Estate Cabernet Sauvignon και είναι σίγουρο ότι θα απογειωθεί το πιάτο.

 

 

Οι καυτερές πιπεριές

Τελειώνουμε με τα καυτερά πιάτα! Αν ένα υλικό μπορεί να κάνει το φαγητό πικάντικο, τότε σίγουρα αυτό είναι τα καυτερά ήδη της πιπεριάς. Όταν έχουμε ένα καυτερό φαγητό τότε θέλουμε αρκετή οξύτητα αλλά και λίγη γλυκύτητα για να απαλύνουμε το κάψιμο. Όταν το χρώμα του πιάτου πάει προς το λευκό τότε καλό είναι να πάμε και προς λευκά κρασιά. Ημίξηρα κρασιά όπως το The White και το Κτήμα Αβαντίς Lenga θα κάνουν καλά την δουλειά τους. Όταν το χρώμα του πιάτου πάει προς το κόκκινο θα πάμε προς ροζέ ημίξηρα κρασιά όπως η Άδολη Γης Ροζέ και το Nico Lazaridi Ροζέ.

Μοιραστείτε το άρθρο: