Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μαγειρευτά χειμωνιάτικα λαχανικά και κρασί

Μαγειρευτά χειμωνιάτικα λαχανικά και κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αυτή την περίοδο αφήνουμε πίσω τις ντοματούλες, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια και τα υπόλοιπα καλοκαιρινά λαχανικά και την θέση τους στο τραπέζι παίρνουν τα λάχανα, τα μαρούλια, τα πράσα, το μπρόκολο και πολλά ακόμα χειμωνιάτικα λαχανικά. Εκτός από τις ωμές και βραστές σαλάτες αυτά τα υλικά δίνουν πεντανόστιμα φαγητά όταν συνδυάζονται με κρέατα, ζυμαρικά, τυριά, ρύζι και ότι άλλο βρεθεί στην κουζίνα μας. Και φυσικά όλα αυτά τα πιάτα ταιριάζουν πολύ με κρασί. Τι θα λέγατε λοιπόν να βρούμε κάποια δημοφιλή φαγητά με χειμωνιάτικα λαχανικά και να τα ταιριάξουμε με κρασί? Πολλοί από εμάς άλλωστε βρισκόμαστε ‘αναγκαστικά’ σπίτι και μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω στην κουζίνα.

Χοιρινό με σελινόριζα και αυγολέμονο

Η σελινόριζα είναι ένα πολύτιμο διατροφικό λαχανικό με χαμηλές θερμίδες. Και ένα από τα πιο κλασικά πιάτα που την συναντάμε είναι με χοιρινό και σάλτσα αυγολέμονου. Μυρωδάτο και λεμονάτο πιάτο, πολύ νόστιμο και σίγουρα χειμωνιάτικο! Μπορεί να μιλάμε για ένα κρέας όμως ο φυτικός χαρακτήρας, η σάλτσα λεμονιού αλλά και η σελινόρινα μας πάμε σε σχετικά πλούσια λευκά και ροζέ κρασιά με επίσης αισθητή οξύτητα. Τα λευκά Κτήμα Άλφα - Sauvignon Blanc Fume, Oros Άκραθος, Ασυρτικο Ρούβαλη και τα ροζέ Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ και Έργο Ροζέ-15% θα ταιριάξουν γάντι.

Μοσχάρι με φινόκιο (μάραθο)

Διάβασα ότι το μάραθο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μαλακώνει τον βήχα, προφυλάσσει από την γρίπη. Αν ισχύουν όλα αυτά τότε πρέπει να το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα. Πάμε τρέχοντας λοιπόν να κάνουμε συνταγές με φινόκιο! Βρήκα μία στο olive magazine που είχε μεγάλο ενδιαφέρον και την έφτιαξα. Μοσχαράκι με φινόκιο, μαστίχα, κρεμμύδι, κόκκινο κρασί και λίγο λεμόνι. Εδώ έχουμε ένα μαγειρευτό μοσχάρι με μία απαλά γλυκιά και αρωματική σάλτσα. Μπορούμε να επιλέξουμε κρασιά και από τα τρία χρώματα. Ένα πλούσιο λευκό όπως το Viognier Σκούρα ή το Δουλουφάκης Άσπρος Λαγός Βιδιανό, ένα ροζέ όπως το Nico Lazaridi - Ροζέ αλλά και ένα ερυθρό με βελούδινες τανίνες όπως το Φτέρη Τρουπή Ερυθρός ή το Κίκονες Λημνιό είναι ότι πρέπει.

Κουνουπίδι γιαχνί με πατάτες

Ένα από τα πιο ταπεινά φαγητά που μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι μας. Είμαι σίγουρη ότι όσοι δεν αγαπούν το κουνουπίδι δεν θα θέλουν να το δοκιμάσουν καν. Όσοι όμως τους αρέσει θα ξετρελαθούν με αυτή την κοκκινιστή εκδοχή με τις πατατούλες, το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά. Είναι σχετικά ελαφρύ πιάτο που λόγω της ντομάτας θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε και με τα τρία χρώματα. Σε λευκά μπορούμε να πάμε σε ένα Sauvignon Blanc όπως το Epops Sauvignon Blanc, αλλά και ένα χαρμάνι με Ασύρτικο ή Μαλαγουζιά όπως το Συμφωνία. Σε ροζέ μπορούμε να επιλέξουμε ένα Ξινόμαυρο όπως οι Ακακίες αλλά μπορούμε να πάμε και σε ένα φρέσκο ερυθρό δεξαμενής όπως το Mountain Fish και το Laura Nera-15%.

Λαχανοντολμάδες

Κατεξοχήν χειμωνιάτικο λαχανικό και το λάχανο. Εκτός από την λαχανοσαλάτα, η πιο κλασική συνταγή στην χώρα μας είναι οι λαχανοντομάδες με τον κιμά και το αυγολέμονο. Εδώ παρόλο που έχει κιμά, λόγω του αυγολέμονου δεν συνιστώ την επιλογή του κόκκινου. Θα πάμε σε λευκά κρασιά με παραπάνω από μέτριο σώμα και δροσερή οξύτητα αλλά και σε ροζέ κρασιά. Τα Signal Λευκός, Lexis Κυδωνίτσα, THEMA - Λευκός, ΙΑΜΑ Ροζέ και Dianthos ροζέ είναι ωραίες επιλογές.

Σουφλέ με μπρόκολο

Ακόμα ένα θρεπτικό λαχανικό με λίγες θερμίδες, όταν βέβαια το τρώμε σκέτο. Εδώ το βρίσκουμε σε μία πιο πλούσια και όχι τόσο διαιτητική εκδοχή. Θα μπορούσαμε να το πούμε και ογκρατέν. Με τύρια, αυγά και μπεσαμέλ. Πλούσια και λιπαρή συνταγή, θα μας οδηγήσει σε πλούσια λευκά κρασιά όπως τα ΑΝΑΞ , Coma Berenices, Kotyle Chardonnay και τα Chateau - Le Grand Blanc. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και πλούσια ροζέ κρασιά όπως ο Βυσσινόκηπος-15% ενώ αν επιθυμήσουμε κόκκινο (ας βάλουμε και μπέικον στην συνταγή) μπορούμε να πάμε σε ένα φρέσκο ερυθρό όπως το Monograph Αγιωργίτικο – Syrah. Τα ίδια λευκά και ροζέ κρασιά θα επιλέξουμε και για μία τάρτα με μπρόκολο ή ζυμαρικά με μπρόκολο.

Πρασόπιτα

Να μην φτιάξουμε και μία πίτα? Εκτός από τις κλασικές σπανακόπιτες μπορούμε να πάμε και σε μία πίτα που να βασίζεται στο πράσο. Αυτή με το κρεμμυδάκι, τα μυρωδικά, τα αυγά και την φέτα. Νόστιμη και αυτή η πίτα με φυτικό χαρακτήρα οπότε και εδώ μας ταιριάζουν τα Sauvignon Blanc όπως το Stonefish Sauvignon Blanc και το Karipidis Sauvignon Blanc αλλά ταιριάζουν εξίσου ωραία και οι Μαλαγουζιές όπως οι Μάτσα Μαλαγουζιά και Συμεωνίδη Μαλαγουζιά.

Borscht

Να φτιάξουμε και κάτι όχι και τόσο παραδοσιακό! Μία κλασική συνταγή χωρών με πολύ κρύο όπου περιέχει όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά μαζί! Κρεμμύδια, πράσα, καρότα, πατνζάρια, πατάτες και λάχανο μαζί, αρκετές φορές με κάποιο κρέας όπως το μοσχάρι και ίσως ντομάτα. Πλούσιο και θρεπτικό πιάτο, συνήθως σούπα, με πολλές παραλλαγές. Το σίγουρο είναι πως ανεβάζει θερμοκρασίες. Θα προσανατολιστούμε προς ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα και ευγενικές τανίνες όπως τα Κτήμα Δύο Φίλοι - Pinot Noir , Spy Valley - Pinot Noir, Πετάλι και Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: