Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Νέοι παραγωγοί από την γενιά των 40άρηδων

Νέοι παραγωγοί από την γενιά των 40άρηδων
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τα τελευταία 30 χρόνια η πρόοδος του Ελληνικού κρασιού είναι εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για το ‘next big thing’ στον παγκόσμιο αμπελώνα. Καινούρια οινοποιεία δημιουργούνται συνεχώς και νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον χώρο. Κάποιοι ξεκινούν από το μηδέν, κάποιοι βρίσκουν έναν οικογενειακό αμπελώνα και τον εξελίσσουν και κάποιοι ‘κληρονομούν’ ένα βαρύ όνομα και καλούνται να συνεχίσουν το έργο των γονιών τους.

Σε αυτό το κείμενο θα εστιάσουμε και θα μιλήσουμε για νέουςεπιτυχημένους’ παραγωγούς, κοντά στην ηλικία των 40, οι οποίοι δεν βρήκαν πολλά πράγματα έτοιμα και χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να καταξιωθούν. Από αυτούς κάποιοι βρήκαν αμπέλια, φύτεψαν όμως ακόμα περισσότερα. Κάποιοι ίσως βρήκαν μία δεξαμενή, ένα σπαστήρα, μία στροφιλιά και κάποια παλιά βαρέλια. Κάποιοι ίσως βρήκαν και ένα υποτυπώδες οινοποιείο που παρήγαγε όμως χύμα κρασί. Ακόμα και αυτά αν υπήρχαν, είναι εδώ σε αυτή την ΄λίστα’ γιατί αυτοί ξεκινήσαν την παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας αναγνωρισμένα κρασιά τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι από αυτούς σπούδασαν, ταξίδεψαν, δούλεψαν και γύρισαν στις πατρίδες τους να δημιουργήσουν κάτι από την αρχή ή να αξιοποιήσουν τον οικογενειακό αμπελώνα και να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση σε άλλο επίπεδο πια.

Χρήστος Ζαφειράκης - Κτήμα Ζαφειράκη

Ο Χρήστος Ζαφειράκης, σπούδασε οινολογία στο ΤΕΙ Αθηνών και συνέχισε στο Μιλάνο όπου πήρε MS στην οινολογία. Αφού δούλεψε σε οινοποιεία στην Τοσκάνη, στο Aldo Adige και στο Piemonte, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία, επιστρέφει στον Τύρναβο και αξιοποιεί τον οικογενειακό αμπελώνα. Εμφιαλώνει το πρώτο κρασί από τους ιδιόκτητους και βιολογικά καλλιεργημένους αμπελώνες, το 2005. Ο Χρήστος είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, που μιλάει μέσα από την δουλειά του με σεβασμό στην παράδοση και προσπαθώντας να αναδείξει την περιοχή που δραστηριοποιείται. Καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους παραγωγούς της χώρας, προερχόμενος από τον Τύρναβο, μία περιοχή που σίγουρα δεν την έχουμε στο μυαλό μας για τα σπουδαία κρασιά αλλά περισσότερο για το τσίπουρο και τα κρασιά μαζικής παραγωγής. Το οινοποιείο, που βρίσκεται στην σημερινή του μορφή από το 2012 βρίσκεται στην θέση Παλαιόμυλος. Τα κρασιά ζυμώνουν με τις αυτόχθονες ζύμες, δεν χρησιμοποιεί ένζυμα, ενώ χρησιμοποιεί μεγάλα βαρέλια, τόσο για τα λευκά όσο και για τα ερυθρά κρασιά. Στον Χρήστο Ζαφειράκη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αναβίωση και η ανάδειξη της ερυθρής ποικιλίας Λημνιώνα. Η πρώτη χρονιά παραγωγής του κρασιού ήταν το 2008 και έκτοτε όταν ακούμε τo όνομα Λημνιώνα, το μυαλό πάει αυτόματα στον ταλαντούχο Χρήστο Ζαφειράκη. Εκτός από την Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός), το Κτήμα Ζαφειράκη παράγει κρασιά από Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Natura), Chardonnay (Logos Chardonnay), Syrah (Μικρή Αρκούδα Ερυθρός) και Sangiovese (Παλαιόμυλος Ερυθρός).

Μελίνα Τάσσου - Κίκονες

Η Μελίνα σπούδασε Γεωπονική στη Θεσσαλονίκη, έπειτα Οινολογία στο Bordeaux και στην συνέχεια εργάστηκε σε σπουδαία οινοποιεία του Μπορντώ, της Βουργουνδίας και της Αυστραλίας. Το 2004 ιδρύει το οινοποιείο Κίκονες στην Ροδόπη, με στόχο την αναβίωση της αμπελουργικής ζώνης της Θράκης. Με την βοήθεια του αδερφού της Βασίλη, καλλιεργούν σήμερα βιολογικά 100 στρέμματα αμπελώνων, εστιάζοντας στην παραγωγή κρασιών που να αντικατοπτρίζουν το terroir της περιοχής με όσο γίνεται περιορισμένη παρέμβαση από τον άνθρωπο. Το σήμα κατατεθέν του οινοποιείου Κίκονες και ίσως το καλύτερο κρασί από την αρχαιότερη Ελληνική ποικιλία είναι το Λημνιό (Κίκονες Λημνιό). ενώ οινοποιεί επίσης εξαιρετικά κρασιά από ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, Chardonnay (Κίκονες Λευκός), Syrah (Κίκονες Syrah) και το Sangiovese (Μάρων Ερυθρός).

Νίκος Καρατζάς - Οίνωψ

Ο Νίκος Καρατζάς σπούδασε χημικός μηχανικός, αλλά όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν πήγε για σπουδές στο Ινστιτούτο οινολογίας στο Μπορντώ, όπου και παρέμεινε για 2,5 χρόνια. Στην συνέχεια συνεργάζεται με το Κτήμα Παυλίδη όπου και παραμένει για περίπου 10 χρόνια δημιουργώντας κάποια από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα κρασιά της χώρας. Το 2015 κάνει το επόμενο βήμα δημιουργώντας την Οίνοψ, με την πρώτη οινοποίηση να γίνεται στο οινοποιείο του Κωνσταντίνου Λαλίκου, στο οποίο δρα και ως σύμβουλος. Το 2016 ο τρύγος γίνεται στο ολοκαίνουριο οινοποιείο του στην Δράμα. Τα πρώτα κρασιά της Όίνωψ είναι η σειρά Απλά, το λευκό (Apla Λευκός), ροζέ (Apla Ροζέ) και ερυθρό. Από το 2016 προστέθηκαν δύο ακόμα κρασιά, το Βιδιανό και η Λημνιώνα, ενώ αναμένεται και ένα Ξινόμαυρο. Ο Νίκος ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να αναδείξει διάφορα terroir αλλά και Ελληνικές ποικιλίες, αναζητώντας εξαιρετικά αμπελοτόπια και κυρίως αυτά με παλαιά κλίματα. Το εντυπωσιακό με τα κρασιά που φέρουν την υπογραφή του, είναι ότι είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα και εμπορικά!

Απόστολος Θυμιόπουλος - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Ο παππούς και ο πατέρας του Απόστολου Θυμιόπουλου ήταν αμπελοκαλλιεργητές στην Νάουσσα, όμως μέχρι να ασχοληθεί ο Απόστολος, σπουδάζοντας οινολογία στο ΤΕΙ Αθηνών, δεν παρήγαγαν κρασί. Το πρώτο κρασί από τους αμπελώνες Θυμιόπουλου έρχεται από την χρονιά του 2003, όταν ο Απόστολος ήταν ακόμα φοιτητής και κυκλοφόρησε το 2005. Πρόκειται για το, μέχρι σήμερα, σήμα κατατεθέν του οινοποιείου, την Νάουσσα Γη και Ουρανός, το οποίο έφερε ένα νέο στιλ στην Νάουσσα, αυτό που πολλοί καλούν μοντέρνο, εστιάζοντας στην καθαρότητα του φρούτου. Αν και ακολουθεί τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και της όσο το δυνατόν ‘φυσικής’ οινοποίησης δεν το ‘φωνάζει’. Τα περισσότερα από 230 στρέμματα που έχει στην Νάουσα, είναι σχεδόν αφιερωμένα στο Ξινόμαυρο, παράγοντας διαφορετικού στιλ κρασιά όπως το Rose de Xinomavro και το Alta Νάουσα. Από την αρχή του οινοποιείου μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εξάγεται. Η πορεία του Απόστολου είναι εντυπωσιακή και έχει καταφέρει, χωρίς να έχει κλείσει ακόμα τα 40, να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους παραγωγούς της χώρας και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες οινοποιούς στο εξωτερικό. Όμως δεν αρκέστηκε μόνο στην Νάουσσα. Γνωρίζοντας το Ξινόμαυρο, αποφασίζει να ‘πάει’ και στην Ραψάνη, παράγοντας το πρώτο του κρασί από τον τρύγο του 2015. Συνεχίζει και στην Σαντορίνη όπου σε συνεργασία με ένα νέο αμπελουργό του νησιού, δημιουργούν το Acroterra και παράγουν μεταξύ άλλων κρασιών από Ασύρτικο, την πιο ακριβή Σαντορίνη το Acroterra Ασύρτικο με τιμή που φτάνει τα 90€.

Σταμάτης Μυλωνάς - Μικροοινοποιεία Μυλωνά

Ο Σταμάτης Μυλωνάς σπούδασε χημικός-οινολόγος και το 2006 αναλαμβάνει μαζί με τα αδέρφια του το οικογενειακό οινοποιείο στην Αττική, το οποίο ξεκίνησε ο παππούς του και συνέχισε ο πατέρας του. Αποφασίζουν να στραφούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών και να αφήσουν πίσω την πιο μαζική παραγωγή, παράγοντας το πρώτο τους Σαββατιανό το 2006, στοχεύοντας στην αναγνώριση της ποικιλίας αλλά και στο να αποδείξουν ότι ο τόπος τους, η Αττική μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά. Από τα 120 στρέμματα που καλλιεργούν τα 80 είναι Σαββατιανό. Παλαιώνει τα Σαββατιάνα του (Μυλωνάς Σαββατιανό), παράγει κομψές ρετσίνες, φτιάχνει ωραία Μαλαγουζιά (Μυλωνάς Μαλαγουζιά) και Ασύρτικο (Μυλωνάς Ασύρτικο), ενώ πειραματίζεται με αμφορείς και την παραγωγή κρασιών ήπιων παρεμβάσεων και ‘εναλλακτικών’ πρακτικών όπως τα ‘orange’ wines.

Γιώργος Διαμαντάκος - Κτήμα Διαμαντάκου

Ο Γιώργος Διαμαντάκος ανήκει στην νέα γενιά των οινοποιών της Νάουσας. Μπορεί να μιλάμε για την τρίτη γενιά αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής, όμως ο Γιώργος είναι αυτός που έδωσε ώθηση στην οικογενειακή επιχείρηση. Tο πρώτο εμφιαλωμένο κρασί, παράχθηκε το 2000, όταν ακόμα σπούδαζε οινολογία στο ΤΕΙ. Το Κτήμα Διαμαντάκου εστιάζει στις τοπικές ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το σπάνιο Πρεκνιάρικο παράγοντας δύο πολύ αξιόλογα κρασιά, την κλασική Νάουσσα (Διαμαντάκος Νάουσσα) και το λευκό Πρεκνάδι (Διαμαντάκος Πρεκνάδι).

Χρήστος Μπαραφάκας - Κτήμα Μπαραφάκα

Η οικογένεια του Χρήστου Μπαραφάκα δραστηριοποιείται στην Νεμέα από το 1920, καλλιεργώντας αμπέλια. Έχοντας μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα στα αμπέλια αποφασίζει το 2002 να οινοποιήσει τον καρπό του οικογενειακού αμπελώνα που ανερχόταν στα 80 στρέμματα και το 2004 πραγματοποιείται η πρώτη εμφιάλωση στο οινοποιείο που δημιουργεί. Σήμερα τα ιδιόκτητα αμπέλια αγγίζουν τα 140 στρέμματα και τα κρασιά του Χρήστου Μπαραφάκα παράγονται αποκλειστικά από αυτά. Εκτός από το Αγιωργίτικο που το βλέπουμε σε διάφορες εκφράσεις (Αμπέλου Ιδέα Ερυθρός, Apocalypsis Μπαραφάκα) καλλιεργεί και ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon (Χίλια Χρόνια Ερυθρός), το Chardonnay, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά (Αμπέλου Ιδέα Λευκός) και το Μοσχοφίλερο (Νεράιδες).

Γιάννης Λάμπρου - Μεθυμναίος Οίνος

Η οικογένεια Λάμπρου, ανακαλύπτει κάποια παλαιά κλήματα από μία παλιά ποικιλία της Λέσβου, στα Χύδηρα και αναβιώνει την ποικιλία που ονομάζεται Χυδηριώτικο, καλλιεργώντας την συστηματικά στο κτήμα τους ‘πάνω’ σε ηφαιστειογενή εδάφη. Το 1997 ολοκληρώνεται το οινοποιείο, στα Χύδηρα, με το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί της Λέσβου να έρχεται από την ίδια χρονιά. Μπορεί η προσπάθεια να ξεκινά το 1995 από τον Δημήτρη Λάμπρου, πατέρα του Γιάννη, όμως σχεδόν από την αρχή το εγχείρημα ‘τρέχει’ από τον Γιάννη με την παραγωγή κρασιών αποκλειστικά από αυτή την ποικιλία. Το ιδιαίτερο εδώ είναι ότι από το ερυθρό Χυδηριώτικο ο Γιάννης παράγει κρασιά 3 διαφορετικών χρωμάτων: το Μεθυμναίος ερυθρός, το Μεθυμναίος λευκός και το Μεθυμναίος ‘orange’.

Ξεπέρασα ήδη τις 1400 λέξεις και μπορώ να σκεφτώ ακόμα πολλούς νέους 40άρηδες οινοποιούς με λαμπρό παρόν και μέλλον. Μιλάμε όμως για περισσότερα από 900 οινοποιεία πια στην χώρα μας, όσο και να γράφουμε δεν θα τελειώσουν και όσο και αν ψάχνουμε θα βρίσκουμε και άλλους νέους ταλαντούχους οινοποιούς. Η Κατερίνα και ο Σωτήρης Μποσινάκης στην Μαντινεία, Ο Γιάννης Βαλαμπούς με το Vassaltis Vineyards στην Σαντορίνη, ο Σωτήρης Γκίνης με το Άωτων στην Αττική, ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης από την Κρήτη, η Μαρία και ο Βασίλης Καπόπουλος με το οινοποιείο Oenotropai στην Μεσσηνία και η Σωσσάνα και ο Λουκάς Κατσικώστας με το οινοποιείο Αχαιών Οινοποιητική στο Αίγιο, είναι μόνο κάποιοι από τους νέους ηλικιακά παραγωγούς που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον με τα κρασιά του



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: