ι Πρωταθλητές του 1ου εξαμήνου του2013 είναι εδώ! 
Οι Πρωταθλητές-1ο Εξάμηνο 2013
Νάτοι λοιπόν οι Πρωταθλητές του 2013!

Είναι τα κρασιά που ήρθαν πρώτα σε πωλήσεις φιαλών στο House of Wine. Τα κρασιά που εσείς επιβραβεύσατε με τις αγορές σας ολόκληρο το 2013 και αναδείξατε σε Πρωταθλητές!

Όπως πάντα, δημοσιεύουμε 4 λίστες "Πρωταθλητών": Η πρώτη, οι λεγόμενοι "Πρωταθλητές των Πρωταθλητών" περιλαμβάνει τα κρασιά εκείνα, ασχέτως χρώματος, που αγοράσατε εσείς περισσότερο από το House of Wine ολόκληρο το 2013. Οι υπόλοιπες είναι οι Πρωταθλητές των ερυθρών, λευκών και ροζέ, και περιλαμβάνουν τα κρασιά που διακρίθηκαν  σε αυτές τις κατηγορίες. Οι πρωταθλητές "μετρούν" αριθμό φιαλών που αγοράσατε.

Την έκπληξη έκανε εφέτος ο Άνεμος Ερυθρός του Γιώργου Παλυβού, το "μικρό" του Αγιωργίτικο, που σχεδόν πάνω στο νήμα απέσπασε την πρώτη θέση από το "Χάρισμα Γης Λευκός" που φαινόταν μέχρι το Δεκέμβριο το "φαβορί" και έγινε ο Πρωταθλητής των Πρωταθλητών!

Αλλά η κυριαρχία του κτήματος Αβαντίς συνεχίστηκε και χωρίς την πρώτη θέση: 2η, 3η και 5η θέση ήσαν δικές του. Εφέτος έχουμε όμως αριθμητική υπεροχή του κτήματος Κυρ-Γιάννη, που καταλαμβάνει 4 στις 10 θέσεις της λίστας, από την 7η μέχρι και την 10η! Ανάμεσά τους, στην 5η θέση η Βιβλία Χώρα Λευκός, που ανέβηκε εκεί από την περυσινή της 8η θέση.

Η "εφτάψυχη" Vina Esmeralda, μόνιμα στις 3 πρώτες θέσεις μέχρι το 2011, όταν έπεσε στην 5η, σκαρφάλωσε και πάλι το 2012 στην 3η θέση και εφέτος βρίσκεται στην τέταρτη θέση! Όπου αποδεικνύεται ότι το σοφά φτιαγμένο και τιμολογημένο κρασί εκτιμάται πάντα και δύσκολα ξεχνιέται από τους φίλους του!

Ας δούμε λοιπόν τους Πρωταθλητές μας, στην Γενική κατηγορία και στις κατηγορίες Λευκών, Ερυθρών και Ροζέ... και τα ξαναλέμε.

  Οι Πρωταθλητές των Πρωταθλητών του  2013
 
1Άνεμος Ερυθρός (Κτήμα Παλυβού)6,30 €
Πρωτιά εφέτος στo "μικρό" Αγιωργίτικο του Γιώργου Παλυβού, που είναι μικρό στην τιμή αλλά καθόλου μικρό στα χαρακτηριστικά: Μια Νεμέα για το καθημερινό μας τραπέζι, φρουτώδης με αρώματα κόκκινων φρούτων και με χαμηλές σχετικά τανίνες, γεμάτη γεύση και καλή επίγευση, ένα εύκολο σε τιαριάσματα κρασί για πολλά και διάφορα καθημερινά πιάτα.
Περισσότερα...
 
2Χάρισμα Γης Λευκός (Κτήμα Αβαντίς)4,90 €
Έχασε την πρώτη θέση κυριολεκτικά "πάνω στο νήμα"! Κρασιά σαν το Charisma μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις στο βιοτικό μας επίπεδο αλλά να αγοράζουμε με έξυπνο τρόπο. Μπορεί η προσιτή τιμή του να αποτελεί το αρχικό κίνητρο αγοράς, ωστόσο τόσο γευστικά όσο και αρωματικά, πείθει ότι σίγουρα θα επιστρέψετε σε αυτό!
Περισσότερα...
 
3Κτήμα Αβαντίς - Λευκός (Κτήμα Αβαντίς)6,80 €
1ο σε πωλήσεις κρασί το 1ο Εξάμηνο του 2013! Δίκαια, όταν μέχρι πρόσφατα για να απολαύσει κανείς στο κρασί του ποιοτικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά που συναντάμε στο λευκό κτήμα Αβαντίς, έπρεπε να κοιτάξει σε άλλη κατηγορία τιμής. Ο Απόστολος Μούντριχας με αυτό του το εξαιρετικό λευκό, κερδίζει επάξια τμιά από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας τιμής ανάμεσα στις προτάσεις του House of Wine,
Περισσότερα...
 
4Viña Esmeralda (Torres)7,30 €
Το σχεδόν μόνιμο στις 3 πρώτες θέσεις  κρασί του House of Wine μέχρι την προηγούμενη περίοδο επιβεβαιώνει  με την 4η θέση του την σημαντική του επιρροή  στις προτιμήσεις σας και την απίστευτη ποιοτικήαντοχή του στο χτόνο!. Ενα κρασί με κορυφαία σχέση ποιότητας/τιμής!
Περισσότερα...
 
5Χάρισμα Γης Ερυθρός (Κτήμα Αβαντίς)4,90 €
Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, το ευβοϊκό Βραδιανό και το διεθνές Merlot προσδίδουν Charisma-τικές γεύσεις και αρώματα σε ένα κρασί-ιδανική επιλογή-για την καθημερινότητα σας.
Περισσότερα...
 
6Bιβλία Χώρα Λευκός ((Βιβλία Χώρα)11,30 €
Αγαπημένο λευκό κρασί με εξωτικά χαρακτηριστικά που του δίνουν ένα νέο-κοσμίτικο προφίλ. Έντονα φυτικά και βοτανικά αρώματα σε συνδυασμό με εξαιρετική οξύτητα το κάνουν ιδιαίτερα ευέλικτο σε συνδυασμούς με φαγητό, αλλά και πολύ απολαυστικό..
Περισσότερα...
 
7Παράγκα Λευκός (Κτήμα Κυρ-Γιάννη)6,40 €
Λευκό, δροσερό, φρέσκο κρασί με όμορφη οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών. Η Λευκή Παράγκα συνδυάζεται υπέροχα με ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και θαλασσινά. Απολαύστε την...
Περισσότερα...
 
8Παράγκα Ερυθρός (Κτήμα Κυρ-Γιάννη)7,90 €
Ευγενές ερυθρό σύντομης κατανάλωσης από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το Merlot και το Syrah "στρογγυλεύουν" το άγριο Ξινόμαυρο της Μακεδονίας, δημιουργώντας ένα κρασί εξαιρετικά φιλικό και εύκολο να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι.
Περισσότερα...
 
9Ακακίες Sparkling  (Κτήμα Κυρ-Γιάννη)11,40 €
Άλλη μία εξαιρετική ‘ερμηνεία’ του Ξινόμαυρου από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη που αναδεικνύει όλα τα διαφορετικά ‘πρόσωπα’ της πολυδυναμικής ποικιλίας. Κερασένιο χρώμα, επίμονες φυσαλίδες, χαρακτήρας κόκκινων φρούτων, φρεσκάδα και off dry χαρακτήρας που σίγουρα θα σας αποπλανησουν.
Περισσότερα...
 
10Γιανακοχώρι  (Κτήμα Κυρ-Γιάννη)9,80 €
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη κλείνει την 4η συμμετοχή του στους πρωταθλητές με ένα εκλεκτό ερυθρό για κάθε Ελληνικό τραπέζι, μια σταθερή απόλαυση εδώ και πολλά χρόνια με φανατικούς φίλους. Πίνεται εύκολα και ευχάριστα, είναι ιδιαίτερα φιλικό και προσιτό, ωστόσο παλαιώνει εξίσου όμορφα..
Περισσότερα...
  
Οι Πρωταθλητές των Ερυθρών
  
1Άνεμος Ερυθρός
2Χάρισμα Γης Ερυθρός
3Παράγκα - Ερυθρός
4Γιανακοχώρι
5 Νάουσσσα Μπουτάρη
6 Κτήμα Αβαντίς - Ερυθρός
7Ρήγας Κούπα
8Κτήμα Παλυβού - Νεμέα
9Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα
10Δύο Ελιές

  
Οι Πρωταθλητές των Λευκών
  
1Χάρισμα Γης - Λευκός
2Κτήμα Αβαντίς Λευκός
3Vina Esmeralda
4Βιβλία Χώρα Λευκός
5Παράγκα - Λευκός
6BiancoNero Sparkling - Λευκός (187ml)
7Ντάμα Κούπα
8Μαντινεία Νασιάκου
9Αμπελώνας Παλυβού - Πέτρινες Πλαγιές
10Τέσσερις Λίμνες

  
Οι Πρωταθλητές των Ροζέ
  
1Ακακίες Sparkling
2Ακακίες
3Κτήμα Θεόπετρα - Ροζέ
4Βυσσινόκηπος
5Κτήμα Αβαντίς - Ροζέ


Συμπεράσματα; Αρκετά και χρήσιμα:

- Η κρίση έχει ευνοήσει τα κρασιά με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Στις 5 πρώτες θέσεις κρασιά κάτω από τα 7,30 Ευρώ, 2 μόνο κρασιά πάνω από 10 Ευρώ στη λίστα των Πρωταθληών δείχνουν ξεκάθαρα την επιτυχία των ποιοτικών αλλά με προσιτή τιμή κρασιών.

- Εμφανίζεται κάπως μειωμένη εφέτος η προτίμηση των Ελλήνων φίλων του κρασιού στα λευκά: 5 στα 10 πρώτα είναι λευκά, 1 ροζέ και 4 ερυθρά. 7 ήσαν τα λευκά το 2012 και το 2011. Επιβεβαιώνονται πάντως όσοι διεθνείς οινοδημοσιογράφοι και κριτικοί επιμένουν ότι η Ελλάδα φτιάχνει εξαιρετικά λευκά!

- Είναι τα 10 πρώτα τα καλύτερα κρασιά; Ασφαλώς όχι! Είναι τα φθηνώτερα; Όχι επίσης! Είναι όμως αυτά που πρώτευσαν σε αριθμό φιαλών γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι η σχέση ποιότητας/τιμής, αλλά και το marketing. Είναι κρασιά οινοποιών που έχουν την αίσθηση της βοήθειας που προσφέρει το σωστό marketing στην καθιέρωση ενός (καλού πάντα!) κρασιού. Είναι οινοποιοί με στοχευμένη παραγωγή, που γνωρίζουν γιατί παράγουν ένα κρασί, σε ποιό κοινό απευθύνονται, και γιατί το τιμολογούν όσο πρέπει.

Να απαντήσουμε και σε εκείνες τις ερωτήσεις που μας έχουν γίνει επανειλημμένα όταν δημοσιεύσαμε προηγούμενους Πρωταθλητές:

- Είναι αντιπροσωπευτική των πωλήσεων των κρασιών στην Ελλάδα η λίστα των "Πρωταθλητών" του House of Wine;

Σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ναι. Και αυτό γιατί το House of Wine πωλεί τα κρασιά του σε όλη την Ελλάδα, και όχι σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι το "δείγμα" του είναι σχετικά αξιόπιστο, και όσο οι πωλήσεις του αυξάνουν, γίνεται ακριβέστερο. Εξ' άλλου, είναι Η ΜΟΝΗ λίστα πωλήσεων κρασιών που δημοσιεύεται! Οι υπόλοιποι κρατούν τις πωλήσεις τους σαν ...επτασφράγιστο μυστικό! (Γιατί άραγε;).

- Οι πωλήσεις σας επηρεάζονται από τι δικές σας προωθητικές ενέργειες. Και ασφαλώς προωθείτε κρασιά που σας συμφέρουν...

Και ναι και όχι... Ναι, επηρεάζονται από τις δικές μας ενέργειες, αλλά όλες οι πωλήσεις, από οπουδήποτε και αν γίνονται, επηρεάζονται από το marketing των
Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο By

House of Wine