Χάρτης των Γεύσεων: Οινικό Σαββατοκύριακο για την Θεσσαλονίκη
Από την Ροδή Τζανή

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως και η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους οινοπαραγωγούς μας και για όλους όσους ασχολούνται με το κρασί, από το αμπέλι, την οινοποίηση, την διανομή και πώληση έως  και το εστιατόριο. Είναι όμως εξίσου σίγουρο και σημαντικό να αντιτάσσουμε στην κρίση ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αυτό το μήνυμα, έρχονται να δώσουν διοργανώσεις όπως είναι ο "Χάρτης των Γεύσεων", παρέχοντάς μας τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας για κάθε πτυχή του αγαπημένου μας ποτού. Το ίδιο μήνυμα μας στέλνουν και οι νέες προτάσεις κρασιών σε χαμηλότερες τιμές, επιβεβαιώνοντας την προσαρμογή όλων στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Το μήνυμα αισιοδοξίας έρχεται και από το οινόφιλο κοινό, από τον αριθμό του αλλά και από το ενδιαφέρον του. Είναι μια "ανοικτή επιταγή" για το μέλλον, μαι επιταγή που δεν μπορεί δυστυχώς να εξαργυρωθεί άμεσα, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια "εγγύηση" του οινόφιλου κοινού, μια επιβεβαίωση ότι όταν η οικονομική κρίση αρχίσει να ξεπερνιέται, η πορεία του ελληνικό κρασιού όν το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, περισσότεροι από 90 οινοποιοί από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς οίνων, υποδέχτηκαν τους φίλους του κρασιού και επαγγελματίες του χώρου στον 11ο για συνεχή χρονιά Χάρτη των Γεύσεων, στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι . Η έκθεση διοργανώθηκε από την Wine Plus και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πιο σημαντική ετήσια συνάντηση του κόσμου του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία, προσέλευση κοινού, πολλές συμμετοχές και πολύ ενδιαφέρον. Ήρθαμε σε επαφή με τους παραγωγούς και τους οινολόγους των κτημάτων, ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του κρασιού και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κρασιά από νέες εσοδείες του 2013 αλλά και ώριμα κρασιά προηγούμενων ετών.

Είναι αδύνατον σε αυτό το άρθρο να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα τα κρασιά που δοκιμάσαμε. Όπως είναι επίσης αδύνατον να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού σε μια έκθεση ουσιαστικά αφιερωμένη στο κοινό. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι το γενικό επίπεδο ήταν υψηλό, και το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε διαρκή άνοδο.

Κάποια από τα κρασιά που πραγματικά ξεχωρίσαμε, ήταν το “Grand Cru” του Απόστολου Μούντριχα "Avantis Syrah Collection" 2009, ένα από τα πιο ποιοτικά ελληνικά Syrah και ιδιαίτερα φινετσάτο κρασί που κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών. Από τον ίδιο παραγωγό ο "Άγιος Χρόνος" 2008 από Syrah και Viognier ξεχώρισε επίσης.

Η "Μπλε Aλεπού" 2010 και "Διάπορος" 2009 του κτήματος Κυρ Γιάννη ήσαν αδιαμφισβήτητα το "βαρύ πυροβολικό" του κτήματος. Το "Κτήμα Αβέρωφ" 2005 και το "Κατώγι Αβέρωφ"  από το Μέτσοβο, καθώς και η "Fleva" 2011 του Γιώργου Σκούρα, ένα κρασί μέσα στα top 10 Best Syrah du Monde 2013 μας εντυπωσίασαν, όπως και η θαυμάσια κλασσική "Ναουσαία" 2007, σερβιρισμένη από τον ίδιο τον κ.Φουντή. Το "Δέκα" 2008 του Μπάκη Τσάλκου -που ήταν εκεί και μας μίλησε για όλα του τα κρασιά -ξεχώρισε, όπως και όλα τα κρασιά της Οινογένεσης.

Δοκιμάσαμε επίσης 2 ενδιαφέροντα κρασιά που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα προσεχώς από το Domaine de Mayrac, που αποτελεί το έβδομο οινοποιείο της εταιρίας Μπουτάρη και βρίσκεται στην Νότια Γαλλία, στην περιοχή Appellation dʼ Origine Controllée (A.O.C.) Limoux, το Millesime 2007 και το Enigma 2006. Από κτήμα Άλφα, το "Pinot Noir" 2010 μας εντυπωσίασε με την κομψότητά του και τη φινέτσα του και το Tannat 2009 με τη δύναμη και τα ιδιαίτερα αρώματα της ποικιλίας.

Ο "Κοκκινόμυλος", ίσως το καλύτερο μονοποικιλιακό Merlot, καθώς και το "Αυλοτόπι" αλλά και η "Δρυόπη Reserve" 2010 επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη θέση του Κτήματος Τσέλεπου ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας. Ο "Νεαρός Τσαπουρνάκος" από το κτήμα Βογιατζή, η φρέσκια εκδοχή του κλασσικού θαυμάσιου Τσαπουρνάκου εντυπωσίασε τόσο σαν κρασί αλλά και με την ετικέτα του με το βάτραχο. Κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό ήρθε από κτήμα Κεχρή, τα διεθνώς βραβευμένα σπιτικά λικέ