Χάρτης των Γεύσεων: Οινικό Σαββατοκύριακο για την Θεσσαλονίκη
Από την Ροδή Τζανή

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως και η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους οινοπαραγωγούς μας και για όλους όσους ασχολούνται με το κρασί, από το αμπέλι, την οινοποίηση, την διανομή και πώληση έως  και το εστιατόριο. Είναι όμως εξίσου σίγουρο και σημαντικό να αντιτάσσουμε στην κρίση ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αυτό το μήνυμα, έρχονται να δώσουν διοργανώσεις όπως είναι ο "Χάρτης των Γεύσεων", παρέχοντάς μας τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας για κάθε πτυχή του αγαπημένου μας ποτού. Το ίδιο μήνυμα μας στέλνουν και οι νέες προτάσεις κρασιών σε χαμηλότερες τιμές, επιβεβαιώνοντας την προσαρμογή όλων στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Το μήνυμα αισιοδοξίας έρχεται και από το οινόφιλο κοινό, από τον αριθμό του αλλά και από το ενδιαφέρον του. Είναι μια "ανοικτή επιταγή" για το μέλλον, μαι επιταγή που δεν μπορεί δυστυχώς να εξαργυρωθεί άμεσα, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια "εγγύηση" του οινόφιλου κοινού, μια επιβεβαίωση ότι όταν η οικονομική κρίση αρχίσει να ξεπερνιέται, η πορεία του ελληνικό κρασιού όν το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, περισσότεροι από 90 οινοποιοί από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς οίνων, υποδέχτηκαν τους φίλους του κρασιού και επαγγελματίες του χώρου στον 11ο για συνεχή χρονιά Χάρτη των Γεύσεων, στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι . Η έκθεση διοργανώθηκε από την Wine Plus και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πιο σημαντική ετήσια συνάντηση του κόσμου του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία, προσέλευση κοινού, πολλές συμμετοχές και πολύ ενδιαφέρον. Ήρθαμε σε επαφή με τους παραγωγούς και τους οινολόγους των κτημάτων, ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του κρασιού και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κρασιά από νέες εσοδείες του 2013 αλλά και ώριμα κρασιά προηγούμενων ετών.

Είναι αδύνατον σε αυτό το άρθρο να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα τα κρασιά που δοκιμάσαμε. Όπως είναι επίσης αδύνατον να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού σε μια έκθεση ουσιαστικά αφιερωμένη στο κοινό. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι το γενικό επίπεδο ήταν υψηλό, και το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε διαρκή άνοδο.

Κάποια από τα κρασιά που πραγματικά ξεχωρίσαμε, ήταν το “Grand Cru” του Απόστολου Μούντριχα "Avantis Syrah Collection" 2009, ένα από τα πιο ποιοτικά ελληνικά Syrah και ιδιαίτερα φινετσάτο κρασί που κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών. Από τον ίδιο παραγωγό ο "Άγιος Χρόνος" 2008 από Syrah και Viognier ξεχώρισε επίσης.

Η "Μπλε Aλεπού" 2010 και "Διάπορος" 2009 του κτήματος Κυρ Γιάννη ήσαν αδιαμφισβήτητα το "βαρύ πυροβολικό" του κτήματος. Το "Κτήμα Αβέρωφ" 2005 και το "Κατώγι Αβέρωφ"  από το Μέτσοβο, καθώς και η "Fleva" 2011 του Γιώργου Σκούρα, ένα κρασί μέσα στα top 10 Best Syrah du Monde 2013 μας εντυπωσίασαν, όπως και η θαυμάσια κλασσική "Ναουσαία" 2007, σερβιρισμένη από τον ίδιο τον κ.Φουντή. Το "Δέκα" 2008 του Μπάκη Τσάλκου -που ήταν εκεί και μας μίλησε για όλα του τα κρασιά -ξεχώρισε, όπως και όλα τα κρασιά της Οινογένεσης.

Δοκιμάσαμε επίσης 2 ενδιαφέροντα κρασιά που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα προσεχώς από το Domaine de Mayrac, που αποτελεί το έβδομο οινοποιείο της εταιρίας Μπουτάρη και βρίσκεται στην Νότια Γαλλία, στην περιοχή Appellation dʼ Origine Controllée (A.O.C.) Limoux, το Millesime 2007 και το Enigma 2006. Από κτήμα Άλφα, το "Pinot Noir" 2010 μας εντυπωσίασε με την κομψότητά του και τη φινέτσα του και το Tannat 2009 με τη δύναμη και τα ιδιαίτερα αρώματα της ποικιλίας.

Ο "Κοκκινόμυλος", ίσως το καλύτερο μονοποικιλιακό Merlot, καθώς και το "Αυλοτόπι" αλλά και η "Δρυόπη Reserve" 2010 επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη θέση του Κτήματος Τσέλεπου ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας. Ο "Νεαρός Τσαπουρνάκος" από το κτήμα Βογιατζή, η φρέσκια εκδοχή του κλασσικού θαυμάσιου Τσαπουρνάκου εντυπωσίασε τόσο σαν κρασί αλλά και με την ετικέτα του με το βάτραχο. Κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό ήρθε από κτήμα Κεχρή, τα διεθνώς βραβευμένα σπιτικά λικέρ Doriki από κράνα και φρέσκα πράσινα καρύδια.

Ξεχωρίσαμε επίσης τα εξαιρετικά "Vinsanto Αργυρού" από Σαντορίνη, το "Νάμα" και το "Επιφανής Οίνος" από Μυλοπόταμο Αγιού Όρους, το "Μοσχάτο Λήμνου", το "Golden Samena" και το πάντα εντυπωσιακό "Nectar" από την Σάμο, το "Semeli Grande Reserve" 2004 του κτήματος Σέμελη, το "Ιανός Cava" 2003 και το "Cabernet Sauvignon" 2005 από κτήμα Αγγέλου Ρούβαλη, καθώς και το εξαιρετικό "Evangelo" και το ιδιαίτερα ποιοτικό "Avaton" από το κτήμα Γεροβασιλείου, όπως και τα "Πλαγίως" και "Οβηλος" από κτήμα Βίβλια χώρα. Δοκιμάσαμε επίσης κρασιά από το κτήμα του Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική με την πολύ καλή "Μαλαγουζιά" 2012.Τέλος ξεχωρίσαμε ένα απόσταγμα με ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά και design, το Dark Cave από Τσιλιλή.


Το παρόν έδωσε και ο Έλληνας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης ταξιδεύοντάς μας σε όλο τον κόσμο μιας και ήπιαμε κρασιά από διάφορες φημισμένες οινικές περιοχές όπως η Βουργουνδία και το Bordeaux στην Γαλλία, η Τοσκάνη στην Ιταλία, η Αυστραλία και πολλές άλλες...

Στην έκθεση υπήρχαν και συμμετοχές από την Κύπρο, το οινοποιείο Αγία Μαύρη από το Κοιλάνι με το Μοσχάτο 2010 και το Νόστιμον Ημάρ 2008, εξαιρετικά και τα δύο. Το "anama" βασισμένο πάνω στο αρχαιότερο κρασί του κόσμου, το "Κυπρίων Νάμα" (πρόγονος της κουμανταρίας) ένα limited edition γλυκό κρασί και η "Καμαντέρενα" με τα πολυβραβευμένα κρασιά της από Πάφο.

Πέρα από τις δοκιμές των πολυάριθμων αξιόλογων κρασιών παρακολουθήσαμε και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα την γαστρονομία, μαγειρική και ζαχαροπλαστική από διακεκριμένους chef και pastry chef καθώς και σεμινάρια με τίτλο «Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ, από τη φάρμα στο φλιτζάνι» και «Η αμπελουργία στην Ελλάδα σήμερα».

Πολύ ενδιαφέρον είχαν τα οινικά αξεσουάρ και βιβλία για το κρασί και τη γαστρονομία, απαραίτητα για αυτόν που θέλει να μάθει αλλά και να απολαμβάνει σωστά το κρασί του.

Η επιτυχία της έκθεσης ήταν αδιαμφισβήτητη, και ο αριθμός των επισκεπτών μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Σε κάποιες απογευματινές ώρες μάλιστα οι φίλοι του κρασιού ήσαν τόσοι πολλοί που ακόμα και η κίνηση μέσα στην έκθεση ήταν δύσκολη. Πολύ ευχάριστο ήταν ασφαλώς το γεγονός της προσέλευσης νέων ανθρώπων που "έψαχναν" τα κρασιά, δοκιμάζοντας και συζητώντας με τους παραγωγούς και τους οινοποιούς των κτημάτων.

Ευελπιστούμε όλοι όσοι αγαπάμε αυτό που λέγεται ελληνικό κρασί να υπάρξει εξέλιξη, ανοδική πορεία και αναγνώριση, πράγμα που σε ένα βαθμό το εγγυάται τόσο η ποιοτική άνοδος των κρασιών της έκθεσης χρόνο με το χρόνο, όσο και η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού. .

Δείτε όλες τις φωτογραφίες τηε έκθεσης στο ειδικό άλμπουμ μας

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τον επόμενο Χάρτη των Γεύσεων έως τότε ας ευχηθούμε υγεία και καλά κρασιά σε όλους μας.

Στην υγειά σας!
Οι συμμετέχοντες από τον τομέα των κρασιών και αποσταγμάτων είναι οι παρακάτω:

ACHAIA CLAUSS, Πετρωτό Πατρών
ΑΙΟΛΟΣ, Αθήνα
ΑΜΒΥΞ, Αθήνα
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, Βασιλικό Αχαΐας
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ, Νεμέα
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΡΙΡΑ, Αίγιο
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ VINEYARDS, Άβδηρα Ξάνθης
ΑΡΓΑΤΙΑ, Ροδοχώρι Νάουσας
ARTEMIS KARAMOLEGOS WINERY, Σαντορίνη
Α.Σ. ΛΗΜΝΟΥ - Η ΕΝΩΣΗ, Λήμνος
BABATZIM WINES-SPIRITS, Θεσσαλονίκη
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΦΟΙ, Κ. Σχολάρι Θεσσαλονίκης
DEALS, Αθήνα
DYOFILLOI, Σιάτιστα
Ε.Ο.Σ. ΣΑΜΟΥ, Μαλαγάρι & Καρλόβασι Σάμου
FILELOINON.GR, Θεσσαλονίκη
ΖΟΙΝΟΣ – ΖΙΤΣΑ, Ζίτσα Ιωαννίνων
ΚΑΤΩΓΙ & ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ, Μέτσοβο Ιωαννίνων
ΚΙΚΟΝΕΣ, Κομοτηνή
ΚΙΤΣΑΝΕΛΗ Α. – PLAN –V, Αττική
ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ, Μύτικας Ληλαντίου, Εύβοια
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, Αμύνταιο Φλώρινας
ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, Ασκός Θεσσαλονίκης
ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ, Επισκοπή Σαντορίνη
ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ, Κοκκινοχώρι Καβάλας
ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, Βελβεντός Κοζάνης
ΚΤΗΜΑ ΓΑΒΑΛΑ, Σαντορίνη
ΚΤΗΜΑ ΓΕΝΝΗΜΑ ΨΥΧΗΣ, Αδριανή Δράμας
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επανομή Θεσσαλονίκης
ΚΤΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ, Ζάκυνθος
ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ, Νεμέα
ΚΤΗΜΑ ΖΑΝΔΕ, Βελβεντός Κοζάνης
ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ, Ράξα Τρικάλων
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, Κρανιά Λάρισας
ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, Αδριανή Δράμας
ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ, Κοκκινόγεια Δράμας
ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, Ν. Μαρμαράς Χαλκιδικής
ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ, Οία Σαντορίνης
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ, Άργος & Νεμέα Κορινθίας
KTHMA ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Μαντινεία Αρκαδίας
ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ, Μικροχώρι Δράμας
ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ, Μαντινεία Αρκαδίας
ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ, Στράντζα Νάουσας
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, Γουμένισσα
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΛΗΜΝΟΣ, Καρπάσι Λήμνου
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ, Αθήνα
ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ, Γιαννακοχώρι Νάουσας
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα
MEDITERRA ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, Ηράκλειο Κρήτης
ΜΙΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καλαμπάκα Τυρνάβου
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Θεσσαλονίκη
ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, Θεσσαλονίκη
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
NICO LAZARIDI, Αγορά Δράμας
ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ, Αδριανή Δράμας
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΟΔΑΠ - ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ, Λεμεσός, Κύπρος
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΗ, Λεμεσός, Κύπρος
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ, Μεσενικόλα Καρδίτσας
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΕΧΡΗΣ, Θεσσαλονίκη
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Μαρκόπουλο Αττικής
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, Πύργος Σαντορίνης
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΚΙΝΤΩΝΗΣ, Αίγιο
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΝΤΟΥΓΚΟΥ, Τέμπη Λάρισας
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ, Πάτρα
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, Πετράλωνα Χαλκιδικής
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, Ελαιοχώρι Καβάλας
ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ, Αίγιο Αχαΐας
ΟΡΕΙΝΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΛΑΛΙΚΟΥ, Παλαιά Καβάλα
ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ, Κολινδρός Πιερίας
SANTO WINES, Σαντορίνη
ΣΕΜΕΛΗ, Σταμάτα Αττικής
Σ. Ε. ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΙΑΣ, Κύπρος
THE ‘ANAMA CONCEPT, Κύπρος
TSANTALI, Άγιος Παύλος Χαλκιδικής
ΤΣΙΛΙΛΗΣ, Ράξα Τρικάλων
VARDALIS WINERY, Κοιλάνι Κύπρου
VINALIA, Αθήνα