Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

4 Ελληνικές ποικιλίες ‘εκτός’ έδρας

4 Ελληνικές ποικιλίες ‘εκτός’ έδρας
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Όλες οι Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών έχουν τόπο καταγωγής. Πολλές από αυτές ταυτίζονται με μία συγκεκριμένη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης που είναι και η πατρίδα τους. Μία από τις εξαιρέσεις είναι η Μαλαγουζιά που πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία, όμως τα κρασιά που έρχονται από εκεί είναι ελάχιστα και κανείς δεν συνδέει την ποικιλία με την συγκεκριμένη περιοχή, ούτε υπάρχει κάποια ζώνη ΠΟΠ αφιερωμένη σε αυτή. Έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, από βορά μέχρι νότο και είναι δύσκολο να την συνδέσει κανείς με μία συγκεκριμένη περιοχή. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις σταφυλιών, στο άκουσμα του ονόματος της ποικιλίας μας έρχεται στο μυαλό μία συγκεκριμένη περιοχή! Υπάρχει κανείς που η πρώτη σκέψη του δεν είναι η Νεμέα όταν μιλάμε για Αγιωργίτικό? Παρόλα αυτά οι Έλληνες παραγωγοί πειραματίζονται και δημιουργούν κρασιά εκτός της ‘πεπατημένης’. Και εμάς τους οινόφιλους μας αρέσει αυτό, γιατί η οινική εξερεύνηση δεν τελειώνει πουθενά, ακόμα και αν μιλάμε μόνο για τον Ελληνικό αμπελώνα.

Ας δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα ποικιλιών που έχουν ταξιδέψει εκτός της πατρίδας τους, πως εκφράζονται στα νέα μέρη και ποια κρασιά ‘πρέπει’ να δοκιμάσουμε αν είμαστε ‘fans’ της ποικιλίας. Δεν θα πάμε σε παραδείγματα όπου η ποικιλία ‘έχει’ μεταναστεύσει λίγο πιο δίπλα και μέσα στα όρια μιας περιφέρειας, όπως για παράδειγμα το Μοσχοφίλερο που από την Μαντινεία και την Αρκαδία έχει φυτευτεί και στην Κορινθία. Θα πάμε σε περιπτώσεις που το σταφύλι έχει ταξιδέψει αρκετά μακριά!

Βιδιανό

Ξεκινάμε με το Βιδιανό γιατί έχει ‘διανύσει’ την μεγαλύτερη απόσταση και έχει φτάσει από την Κρήτη στην Βόρεια Ελλάδα. Το Βιδιανό, που προέρχεται από την Κρήτη, είναι ένα σταφύλι που 15 χρόνια πριν κινδύνευε με εξαφάνιση. Την τελευταία δεκαετία όμως έχει σημειώσει τεράστια αύξηση στις φυτεύσεις της σε όλο το νησί, δίνοντας εκπληκτικά κρασιά. Είναι πλέον μία από τις πιο ανερχόμενες Ελληνικές ποικιλίες με κρασιά όπως το Δουλουφάκης - Άσπρος Λαγός Βιδιανό και το Λυραράκης - Βιδιανό “Ιππόδρομος" να σηκώνουν τον πήχη πολύ ψιλά. Με δεδομένη την δυναμική και την επιτυχημένη πορεία της ποικιλίας, ήταν θέμα χρόνου να βγει εκτός των ορίων της Κρήτης. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής έφεραν το Βιδιανό από την Κρήτη στην Καβάλα και το φύτευσαν στους αμπελώνες της Βιβλίας Χώρας δημιουργώντας το Sole Βιδιανό. Αν και προστίθεται και 10% Ασύρτικο στο Sole, μπορώ να πω ότι τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι ευδιάκριτα και εκφραστικά! Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε ένα βορειοελλαδίτικο Βιδιανό.

Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο όπως αναφέραμε και παραπάνω προέρχεται από την περιοχή της Νεμέας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη ζώνη ΠΟΠ της χώρας για ερυθρά κρασιά (που παράγονται από 100% Αγιωργίτικο). Εκτός από την Νεμέα συναντάμε την ποικιλία σε όλη την Πελοπόννησο. Δεν έχει μείνει όμως μέσα στα όρια της περιφέρειας. Έχει ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές. Κάποιες από αυτές είναι η Αττική με κρασιά όπως το Αγιωργίτικο Βαρέλι Μάρκου όπου τα γευστικά χαρακτηριστικά του εμφανίζονται λίγο πιο ώριμα αλλά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στην Χαλκιδική βρήκαμε ένα πολύ ωραίο Αγιωργίτικο με πυκνό φρούτο και ωραία συμπύκνωση, το Philosopher από το οινοποιείο Άκραθος, ενώ αν συνεχίσουμε το ταξίδι στα βορειοανατολικά, θα ‘πέσουμε’ πάλι στην Βιβλία Χώρα και στο κρασί Βιβλία Χώρα - Αρετή όπου θα διαπιστώσουμε ότι το Αγιωργίτικο εκφράζεται πολύ όμορφα και σε πιο ψυχρό κλίμα από αυτό της Νεμέας.

Ξινόμαυρο

Έως τώρα είδαμε δύο περιπτώσεις όπου οι ποικιλίες ταξίδεψαν βορειότερα! Ας δούμε τώρα και ένα παράδειγμα όπου η ποικιλία πήγε νοτιότερα. Η πρώτη περιοχή που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για Ξινόμαυρο είναι η Νάουσα και συγκεκριμένα τα ΠΟΠ κρασιά Νάουσα από 100% Ξινόμαυρο. Στην περίπτωση του Ξινόμαυρου υπάρχουν τρεις ακόμα περιοχές, και ταυτόχρονα ζώνες ΠΟΠ, όπου το Ξινόμαυρο έχει ταυτιστεί μαζί τους. Το Αμύνταιο όπου και εδώ παράγονται κρασιά από 100% Ξινόμαυρο αλλά και η Γουμένισσα και η Ραψάνη. Εκτός από αυτές τις περιοχές οι φυτεύσεις του αυξάνονται συνεχώς σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Σιάτιστα και η Πιερία. Έχει όμως φυτευτεί και πολύ νοτιότερα στην περιοχή της Αταλάντης από το οινοποιείο του Δημήτρη Καραδήμου. Μιλάμε για το κρασί Βήσσα, που από την πρώτη χρονιά που έκανε την εμφάνιση του προκάλεσε πολύ θετικά σχόλια για το συμπυκνωμένο προφίλ του αλλά και για την τυπικότητα.

Ασύρτικο

Άφησα για το τέλος το Ασύρτικο γιατί πραγματικά δεν ξέρω από που να το πιάσω και που να το αφήσω. Είναι μάλλον περιττό να γράψω ότι προέρχεται από την Σαντορίνη! Το γνωρίζουν σίγουρα όλοι οι Έλληνες οινόφιλοι, είναι πια γνωστό και σε πολλούς οινόφιλους σε όλο τον κόσμο! Έχει ‘βγει’ από την Σαντορίνη όχι μόνο προς τα βόρεια, προς την Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και νότια προς την Κρήτη και γενικά προς όλα τα Ελληνικά νησιά. Έχει ταξοδέψει και εκτός Ελλάδα σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Βουλγαρία. Είναι μία σπουδαία ποικιλία που έχει κατακλύσει όλο τον Ελληνικά αμπελώνα, ετοιμάζεται να ‘κατακτήσει’ και τον παγκόσμιο! Εκφράζεται πολύ ωραία στις περισσότερες περιοχές που έχει φυτευτεί, παρουσιάζοντας έναν λίγο πιο φρουτώδη και λιγότερο ορυκτό χαρακτήρα από αυτόν στην Σαντορίνη. Κάποια από τα πιο αγαπημένα μου Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης είναι τα Ασύρτικο Sur Lie Βρινιώτη από την Εύβοια, το Μυλωνάς - Ασύρτικο από την Αττική και τα Plano Ασύρτικο και Emphasis - Ασύρτικο από την Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμη εξαιρετικά Ασύρτικα ‘εκτός’. Είχα γράψει και ένα κείμενο αφιερωμένα σε αυτό μόνο, το Ασύρτικο χωρίς…Σαντορίνη.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που έχουν φυτευτεί ‘αλλού’. Έχουμε δει την Κεφαλονίτικη Ρομπόλα στα χαρμάνια στου Κτήματος Χατζημιχάλη, αλλά και στο Καλλιστώ από το Κτήμα Μερκούρη, το Σαντορινιό Μαυροτράγανο στην Επανομή συμμετέχοντας στο κρασί Γεροβασιλείου Άβατον, τις Αιγαιοπελαγίτικες Μονεμβασιά και Αηδάνι να φτάνουν στην Βόρεια Εύβοια στο Μεθέα λευκό του οινοποιείου Βρυνιώτη αλλά και τον πολυφυτεμένο Ροδίτη που προέρχεται από την Αχαΐα και καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ηπειρωτική χώρα. Όσο ψάχνουμε θα ανακαλύπτουμε!



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: